FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada

0
Komunalac add

Vrbovec danas slavi Dan grada, župe sv. Vida i Dan obrtnika. Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja „Hrvatska kocka“ u gradskom parku, gdje su delegacije odale počast svim poginulim vrbovečkim braniteljima u Domovinskom ratu. U župnoj crkvi sv. Vida zatim je održana sveta misa.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca, kojoj su prisustvovali brojni uzvanici i gosti, između ostaloga izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, izaslanik predsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Draganić, gradonačelnici i načelnici susjednih i prijateljskih gradova i općina, članovi Gradskog vijeća, zaposlenici i predstavnici svih institucija, ustanova i tvrtki.

Okupljene je na početku pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora. – Grad Vrbovec se prvi put u pisanom tragu spominje 1244 godine. I kroz razne povijesne prilike razvio se u najljepši grad sa svojih 13 tisuća stanovnika. Danas Vrbovec ima više od 400 djece upisane u vrtiće, dvije osnovne škole pohađa više od 1250 učenika, kad tome pridodamo djecu na čuvanju kod baka i srednjoškolce, brojke nam govore da naš grad ima potencijala za budućnost. Naš zadatak je da osiguramo uvjete za tu budućnost kako bi naši  najmlađi sugrađani jednog dana na raskrsnici svoga života, odlučili ostati živjeti u Vrbovcu i kako bi ponosno mogli govoriti da su Vrbovčani – naglasio je Sohora te dodao kako je Vrbovec danas i veliko gradilište.

– Gradi se sportska dvorana, nakon 40 godina obnavljaju se ceste, obnavljaju se zgrade u suvlasništvu grada, gradi se novi objekt u Banovu, gradi se vodovodna mreža i kanalizacija, nova zgrada Zavoda za socijalni rad, Industrijska zona, jučer je otvorena nova PUMP truck staza, a vjerujem da će se uskoro otvoriti gradilišta brojnih pripremljenih projekata – rekao je Sohora.

Dan grada je prilika da se pohvalimo našim projektima, a na građanima je onda da ocijene jesu li zadovoljni ili nisu, poručio je gradonačelnik Denis Kralj te se prvo osvrnuo na projekte koji su u fazi realizacije. – Izdvajam gradnju dva nova vrtića, asfaltiranje čak 23 ulice ili ukupno 5,5 kilometara asfalta, gradnju sportske dvorane i objekta na sportskom terenu, gradnju 57 kilometara kanalizacije i 73 kilometara novih vodovoda – naglasio je Kralj te podsjetio i na gradnju dva nova nogostupa i rekonstrukciju jednog u biciklističko-pješačku stazu, kao i geodetsko-katastarsku izmjeru i gradnju solarnih elektrana na tri javne zgrade.

Od projekata koji su spremni za prijavu na EU fondove ili su već prijavljeni, gradonačelnik Kralj je naveo nadogradnju OŠ Krunoslava Kutena i Marije Jurić Zagorke, revitalizaciju dvorca Patačić, gradnju kulturnog i vatrogasnog centra te obnove zgrada Likovne galerije, suda, kule Zrinski, crkve u Gornjem Tkalcu i rekonstrukciju parkirališta ispred teniskog kluba.

Gradonačelnik Kralj na kraju se osvrnuo i na novine i projekte završene u zadnjih godinu dana, kao što su povećanje stipendija, potpora srednjoškolcima za kupnju knjiga. – Osigurali smo novih 650 tisuća kuna za pomoćnike u nastavi, povećane su božićnice za umirovljenike, povećana su ulaganja u vatrogastvo, uvedena je nova sedma mjera za poljoprivrednike, u postojećih deset za gospodarstvenike – rekao je Kralj te zahvalio svima na suradnji i ulaganjima u Vrbovec. – Hvala i državi na ulaganjima u naš grad, nadam se da će nam nekak nadomjestiti prirez koji nam misle uzeti i bez kojega brojni nabrojani projekti dolaze u pitanje – poručio je Kralj.

Vrbovčanima je Dan grada čestitao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec. – Nakon uvodnih govora predsjednika vijeća i gradonačelnika svjedoci smo da se u Vrbovcu puno radi, a Zagrebačka županija će i dalje dati svoj doprinos u razvoju ovoga grada. Županija daje i velik doprinos po pitanju infrastrukture u poduzetničkim zonama, Vrbovec je u proteklih nekoliko godina dobio 6,2 milijuna kuna. I dalje možete očekivati našu pomoć u tom pogledu jer gospodarstvo je izuzetno bitno – rekao je Kolarec.

Čestitke je uputio i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. – Mogu reći da gradonačelnik Kralj zaista dobro vodi ovaj grad, primjetio sam da je gradonačelnik spomenuo prirez na koji se i ja želim danas osvrnuti. Ispada da smo mi neki plačljivci koji će za par milijuna kuna jadikovati i nametati neke nove namete, a zapravo gradski i općinski proračuni su preživjeli već nekoliko vladinih reformi, smatram da se na ovaj način šalje poruka da gradovi nisu bitni, a oni to itekako jesu, jer sve što čini vaš život financira jedan grad – rekao je Novosel.

Na kraju svečane sjednice, zaslužnim su građanima dodijeljene godišnje nagrade grada Vrbovca i nagrade za životno djelo.

Proslava Dana grada nastavlja se večeras na Ljetnoj pozornici. Grad Vrbovec i PIK Vrbovec počastit će građane besplatnom hranom od 19 sati, kulturno umjetnički program počinje od 20 sati, a od 21 sat građane će zabavljati ABBA Real Tribute Band.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime