FOTO Svečano otvorenje drvenog mosta u Lonjici

0
Komunalac add

Mjesni odbor Lonjica u petak je organizirao svečano otvorenje drvenog mosta preko Lonje. Radove na mosti je izvršio vrbovečki Komunalac. Radi se o simbolu Lonjice, drvenom mostu koji spaja Kraljevu i Bertinovu ulicu. Na svečanom otvorenju okupili su se mještani Lonjice i brojni gosti – vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Sohora, uime Komunalca Jasna Kolić-Cvetek, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, predsjednik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Ivan Kralj, predsjednik DVD-a Lonjica Zdravko  Fotović, zapovjednik Mirko Pastuović, trener NK Lonje Igor Maksimović, predstavnici Udruga žena Lonjica, Lovačkog društva Fazan, Udruge za promicanje kulture Dud, Kluba uzgajatelja posavske kukmaste kokoši i brojni drugi.

Svečanu ceremoniju započeo je potpredsjednik Mjesnog odbora Lonjice Milan Kralj koji je zahvalio Gradu i gradonačelniku Kralj na potpori pruženoj u izgradnji mosta. – Oduvijek je ovaj drveni most imao posebno značenje u životu Lonjice i kao takav je urezan u kolektivnu memoriju našeg mjesta. Nakon što je most u nekoliko navrata bio fragmentarno popravljan, sada smo u situaciji da možemo s veseljem konstatirati da je naš drveni most u potpunosti izgrađen i da će dugo vremena služiti da spaja i povezuje naše živote u razvoju Lonjice. Zahvaljujem se svima koju su nam pomogli da organiziramo svečano otvorenje našeg drvenog mosta – poručio je Kralj.

Gradonačelnik Denis Kralj je istaknuo da su radovi financirani iz Fonda solidarnosti Europske unije, a cijeli projekt je vrijedan 120.000,00 eura. – Obuhvaćena je kompletna zamjena drvene, hrastove građe. Nosiva metalna konstrukcija mosta je također obnovljena, konstrukcija je ojačana te su na njoj izvršenih radovi pjeskarenja i zaštite antikorozivnim sredstvima. Na žalost radovi na mostu bili su prekinuti zbog visokog vodostaja Lonje i poplava sredinom svibnja. Žitelji Bertinove ulice bili su tada dva dana ostali odsječeni od ostatka sela jer se preko mosta nije moglo proći, a servisni, poljski put je bio poplavljen. U Lonjici se provode i ostali projekti od izgradnje sportske dvorane, a uskoro započinju i radovi na izgradnju dječjeg vrtića – rekao je Kralj.

Obnovom mosta zadovoljan je i predsjednik Mjesnog odbora Marko Antolković. – Sretni smo što je napokon u potpunosti obnovljen drveni most. Također, drago mi je da je most ostao drven jer je on kao takav prepoznatljiv simbol Lonjice. Puno sam priča čuo koje su se dogodile na tom mostu. Osim što će biti sigurniji za mještane, iskoristili smo ovu priliku da se upravo kod drvenog mosta organizira Festival klasične glazbe pa će tako od 15. do 17. kolovoza biti upriličeni koncerti s vrsnim poznatim umjetnicima čemu se posebno veselimo – naglasio je Antolković.

Poslije svečanog otvaranja organizirano je druženje žitelja Lonjice i gostiju uz prigodni domjenak. Okupile su se sve lonjičke generacije koje su evocirale život i mladenaštvo kad je Lonja bila prava rijeka, prve početke plivanja, doživljaja prvih ljubavi, kao svih zbivanja koje su im usjekle u sjećanje. Inače, drveni most je u Lonjici poznat i pod imenom Most ljubavi. Stoga je drveni most za Lonjičane puno, puno više od građevine ili objekta koji služi za prelaženje ljudi i tereta preko rijeke.

Sanacija mosta u Lonjici dio je operacije financirane iz Fonda solidarnosti Europske unije pod nazivom: „Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza oštećene u potresu na području grada Vrbovca“. Ukupna vrijednost izvedenih i financiranih radova iznosi 205.671,55 eura bespovratnih sredstava, od čega je za sanaciju mosta u Lonjici utrošeno 160.015,57 eura, a 45.745,98 eura utrošeno je na sanaciju lokalnih cesta u selu Frčkovci i Lovrečka Varoš.

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime