FOTO Proslavljene dvije važne obljetnice školstva u Vrbovcu

0
Komunalac add

Vrbovec je danas proslavio dvije važne obljetnice – 350 godina od prvih početaka školstva na našem području te 250 godina od osnutka prve škole u Vrbovcu.

Nastojanjem Petra Zrinskog, prvi učitelj Gašpar Hajak u Vrbovec je došao davne 1669. godine, a 1769. izgrađena je prva školska zgrada prema naputku carice Marije Terezije i feudalnih gospodara Patačića. –Ovo su dvije stvarno velike i važne obljetnice i sretni smo zbog toga. Školstvo je stalno u reformi, zato je i tih davnih godina napravljena škola prema reformi carice Terezije. Novu reformu imamo i danas, Školu za život, koja nam donosi nove ideje, a mi se nadamo da ćemo kroz ovu reformu dobiti i školu u jednoj smjeni – istaknuo je ravnatelj I. osnovne škole Vrbovec Žarko Popović koji je podsjetio i na nedavna ulaganja u školsku zgradu, naime 2017. godine kroz EU fondove provedena je energetska obnova škole vrijedna 4 milijuna kuna.

Prije 350 godina Vrbovec je napustio praznovjerja i okrenuo se znanju i znanosti, naglasio je gradonačelnik Denis Kralj, također učenik I. osnovne škole. –Grad je projektirao nadogradnju II. osnovne škole, a spremamo se na projektiranje nadogradnje i I. osnovne škole. Ta dva projekta planiramo prijaviti na EU fonodove i sagraditi nova krila u dvije škole te tako doći do standarda prema kojem sva djeca u školu idu u jednoj smjeni – poručio je gradonačelnik.

U ime Zagrebačke županije obilježavanju je nazočila pročelnica UO za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac. –Slavimo više od tri stoljeća obrazovanja u ovome gradu, što samo pokazuje da se Vrbovec još davno odlučio za znanje koje je zapravo najvažniji resurs. Standard škole u Vrbovcu jednako je dobar kao i u drugim školama na području Zagrebačke županije i na to svi trebamo biti ponosni – istaknula je. Vrbovčanima je na velikim obljetnicama čestitao i pomoćnik ministrice obrazovanja Momir Kapor.

Brojni gosti i uzvanici, a među njima i mnogi bivši učitelji i učenici vrbovečke škole prisjetili su se svojih đačkih dana kroz vremeplov koji su im pripremili sadašnji djelatnici i učenici, izložbu koja je prikazala početke školstva i stare nastavne tehnike, fotoalbume i druge spomenare, sadašnjost škole, ali i budućnost obrazovanja. Proslava je nastavljena i svečanom priredbom u Pučkom otvorenom učilištu.

Dvije velike obljetnice i sve promjene koje je donijelo vrijeme i razvoj školstva, obilježene su i Obljetničkim biltenom I. OŠ Vrbovec. Bilten najavljuje i nove promjene u životu škole, koja će uskoro dobiti novo ime, Osnovna škola Krunoslava Kutena.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime