FOTO Proslavljena 30. obljetnica Općine Gradec i Dan župe Ranjenog Isusa

0
Komunalac add

U Gradecu je danas proslavljena 30. obljetnica Općine i blagdan Uzvišenja sv. Križa Župe Ranjenog Isusa. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u perivoju Biskupskog dvorca u centru Gradeca, okupili su se brojni uzvanici i gosti. Sjednici su nazočili: saborska zastupnica Ružica Vukovac, saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša, zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević, izaslanik predsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Draganić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, načelnici susjednih i prijateljskih općina te brojni predstavnici poslovnih subjekata i civilnog društva kao i predstavnici udruga s područja Općine Gradec.

 

 

 

 

Goste je na samom početku svečane sjednice pozdravila predsjednica općinskog vijeća Općine Gradec Gordana Ivačin. Svečanu sjednicu glazbenim je točkama pratio Vokalno instrumentalni sastav Gratia iz Gradeca.

Načelnica općine Ljubica Ambrušec na sjednici je govorila o brojnim realiziranim projektima, koji su unaprijedili razvoj cijelog kraja. – Nizali su se projekti uz nebrojene sate koje smo odrađivali svih ovih godina, a uvijek jednako u svih 20 naselja naše općine. Što kroz uređenje, izgradnju, adaptaciju, ili rekonstrukciju vatrogasnih i društvenih domova, lovačkih i ribolovnih objekata, uređenje općinske zgrade, izgradnje vatrogasnog spremišta u centru, izgradnje i asfaltiranje novih i postojećih cesta, puteva, mostova, nogostupa, obnova kapelica, uređenje groblja, crkvenog tornja, rekonstrukcija javne rasvjete, postava dječjih igrališta i autobusnih stajališta, uređenje područnih škola u suradnji s matičnom školom, subvencioniranje školske kuhinje, radnih bilježnica i pribora, subvencioniranje novorođene djece, mladih, vrtićke, predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske djece kao i studenata. Vodimo brigu za socijalno ugrožene, umirovljenike, gospodarstvenike, poljoprivrednike, sve udruge s našeg područja. Uvijek s radošću spominjem našu osnovnu školu koja je jedina u Zagrebačkoj županiji ostvarila sve preduvjete za projekt cjelodnevne nastave. Nadalje, ističem naš najznačajniji projekt, a to je naš Dječji vrtić DIN DON Gradec koji uspješno radi već treću godinu. S njime smo itekako poboljšali standard života našim mladim obiteljima kao i djeci kojih je svake godine upisano sve više. Povezani smo s novoizgrađenim cestama i prugama te velikim županijskim projektom izgradnje vodovoda Zagreb Istok, u vrijednosti od 883 milijuna za 316 kilometara nove vodovodne mreže s dodatkom postojećeg – navela je načelnica neke od brojnih projekata realiziranih na području općine.

 

Načelnica Ambrušec najavila je i projekte u pripremi. – Projekti koje radimo, između ostalog, u suradnji s Razvojnom agencijom Zagrebačke županije, a to je Kulturni centar za kojeg čekamo Natječaj te Tržnica s poslovnim prostorima za koju čekamo Odluku o financiranju od strane Agencije za plaćanje u iznosu od 4,5 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ove smo godine dobili jednu izdašnu aplikaciju sredstava iz Zagrebačke županije. Proljetos smo aplicirali projekt za potporu obnove našeg Biskupskog dvorca. U pripremi nam je projektiranje i ishođenje raznih dozvola za izgradnju nogostupa. Za sada smo dobili jednu za naselje Cugovec, a čeka nas i Gradečki Pavlovec, Gradec i Haganj. Zaista dugo čekamo te dozvole i nadam se da ćemo prvi krenuti raditi ove godine. Kroz 10 godina našeg zajedničkog djelovanja mogu svakako reći da sam prezadovoljna učinjenim te uvijek naglašavam da samo zajedništvom i slogom možemo puno toga napraviti i postići – naglasila je načelnica Ambrušec te zahvalila svima na podršci i suradnji.

Na današnjoj svečanoj sjednici potpisan je Sporazum i povelja o suradnji Općine Gradec i Općine Marčana. Sporazum i povelju o suradnji ovih dviju općina potpisali su načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec i načelnik Općine Marčana Predrag Pliško.

Sa zadovoljstvom smo se odazvali ovom potpisivanju sporazuma prijateljstva s Općinom Gradec. Držimo da je prijateljstvo jedno od ključnih čimbenika u životu svakog pojedinca, ali isto tako i svake jedinice lokalne samouprave. Nadam se da ćemo sve programe koji su zacrtani ovom poveljom uspjeti ostvariti i da ćemo se viđati i češće nego do sada – istaknuo je načelnik Općine Marčana Predrag Pliško.

U sklopu svečanosti dodijeljena su i Javna priznanja Općine Gradec. Dobitnici Javnih priznanja za 2023. godinu su: Đurđica Kušec, Hrvoje Stjepan Hasanović, Ivica Tuk, Zdenko Ivačin, Tihomir Nemčić, Vlado Starešec, Željko Perhot, Damir Lukačić, posthumno Nadica Rakoš, posthumno Vladimir Margetić, Obiteljska tvrtka Mundus Viridis, OPG Jasmina Lipić, OPG Mario Kljajić, Ivan Lizatović, Matej Mihalic, Ivano Kovačić, Ema Lončarić, NK Graničar Tučenik, Mateja Blažinović, Ismet Čolić, Luka Tutić, Sanda Vujčić i Lara Hosni.

Javno priznanje „Dobri duh“ Općine Gradec dodijeljeno je Neni Trempetić za nesebičan, humanitarni rad. Angažirana je u udruzi Svetog Vinka Paulskog te je izuzetno osviještena u području pružanja pomoći potrebitim obiteljima te žiteljima cijele općine.

Počasni građanin Općine Gradec u 2023. godini je Milorad Milenković. 1991. godine kao pripadnik Narodne zaštite sudjeluje u pripremi za obranu RH, a potom i kao pripadnik 51. samostalne bojne HV-a Vrbovec odlazi na Zapadno-slavonsko ratište. U 51. bojnoj vrši dužnost jednog od zapovjednika 3. satnije 51. samostalne bojne HV-a Vrbovec. 1993. godine prilikom izviđanja kod prve crte bojišnice teško je ranjen. Dužnost predsjednika Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec obnašao je u tri mandata. Općina Gradec dodjeljuje mu nagradu Počasnog građanina za sva njegova dobra i plemenita djela.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Višnji Kalinski, vlasnici obrta „Mesnica i klaonica Kalinski“ za trud, rad, zalaganje i poduzetnost u vođenju obiteljske firme. Obiteljski obrt fokusira se na klanje i preradu mesa. Poslovanje se temelji na svježem i kvalitetnom domaćem mesu te razvoju koji se odvija od samih početaka. Mesnice Kalinski nalaze se u Gradečkom Pavlovcu, Dugom Selu, Sesvetama te u Vrbovcu, a poslovanje se odnosi i na opskrbu drugih mesnica, hotela, restorana te ugostiteljskih objekata.

U ime svih nagrađenih okupljenima se obratio ravnatelj Osnovne škole Gradec Vlado Starešec. – Čestitam žiteljima Dan Općine Gradec kao i općinskom rukovodstvu na svim rezultatima. 30 godina je mnogo, ali i nije. Puno se napravilo u 30 godina u našoj općini. Mi smo svi mali kotačići koji doprinosimo razvoju i napretku, ali ničega ne bi bilo bez ovakve čvrste karike kao što je načelnica. Ona nas okuplja na hrpu i stvara prijatelje i širinu pogleda. Poštujemo jedni druge, razvijamo se i napredujemo. Mislim da će se svi koji su danas dobili priznanja složiti samnom. Smatramo se dužnima još više uložiti napora i truda da nam svima bude bolje – rekao je Starešec.

Saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša obratio se u ime svih okupljenih načelnica i načelnika. – Želim vam sretan Dan Općine i blagdan vaše župe. Sve ovo što smo danas imali prilike čuti i što iznova svake godine čujemo u ovom prekrasnom perivoju nailazi na veliki pljesak i iskreno divljenje mene kao načelnika susjedne općine, a vjerujem i svih vas okupljenih. Mislim da svi vi možete biti ponosni na svoju općinu i na svoj prekrasan Gradec koji raste iz dana u dan. Čestitam i želim vam još puno uspjeha dalje – poručio je Okroša.

Načelnik Općine Marčana Predrag Pliško također je žiteljima čestitao Dan Općine te svim ovogodišnjim laureatima na zasluženim nagradama. U svom je obraćanju ukratko predstavio Općinu Marčana. – Može se reći da smo seljačko stanovništvo. Kao što se i kod vas mnogo stanovništva bavi poljoprivredom, tako je i kod nas. Imamo registriranih 169 OPG-ova, imamo četrdesetak sela i naselja. Veseli nas činjenica da imamo mlade proizvođače vina, odnosno uzgajivače vinove loze. Proizvodnja maslinovog ulja također je jedna od karakteristika našeg kraja. Masline se od povijesti uzgajaju kod nas. Ukupno imamo 36 kilometara obale. Nalazimo se na jugoistoku Istre, a najveće turističko naselje je Duga Uvala. Pokušavamo jedan dio privrede preusmjeriti u turizam, ali ne previše. Turizam je nešto što mora doći na kraju, dakle nakon proizvodnje, građevine, obrta i industrije. Ako vam vrijeme dopusti i ako volite mir pozivam vas da kod nas, na istočnoj obali Istre, provedete odmor – rekao je Pliško.

Ovo je prigoda da svake godine čujemo novosti iz Općine Gradec. Vidimo da se razvija i dalje, da postoji kontinuitet i da se mnogo radi. Čestitam vam još jednom Dan općine i župe i nastavite biti tako uspješno i u budućnosti – rekao je izaslanik predsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Draganić.

 

 

 

Zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević također je pozdravio okupljene. – Trideset godina uopće nije mala brojka. Puno ste toga napravili zajedno za razvoj svoje općine zahvaljujući vašem trudu, upornosti, znanju. Također, u tome pomažu i europska sredstva kako bi investirali u naše ruralne krajeve. Vi ste uspjeli podići dječji vrtić na čemu vam čestitam. Ono što je veoma bitno u Vrbovcu i našoj okolici je Regionalni vodoopskrbni sustav. To je projekt koji ne bi zaživio da nije bilo upravo europskih sredstava. Grad Vrbovec i Općina Gradec surađuju u mnogo područja i projekata. Svi projekti i aktivnosti koje zajedno provodimo s okolnim općinama ne bi bili uspješni da ne postoji sinergija i suradnja između svih nas – istaknuo je Belošević te poželio načelnici Općine Gradec puno uspjeha u daljnjem radu.

Čestitkama se pridružila i saborska zastupnica Ružica Vukovac. – Rad Općine Gradec pratim zadnjih deset godina i ono što osjetim svaki put kada ovdje dođem je ponos jer vidim da ova Općina ide naprijed. Iako znam da načelnica kada je okupila svoju ekipu nije imala jednu namjeru, koju je uspjela postići, a to je možda nešto najteže što možete u mandatu napraviti, ali najvažnije. To je nešto što ne možete izbrojati kroz eure koje ste realizirali, ili kroz broj projekata koje ste odradili. To je sloga i zajedništvo. Ona je iznad svega onoga što je formalni zadatak svih institucija pa i općina Republike Hrvatske – naglasila je Vukovac.

U sklopu proslave u Gradecu održan je bogat kulturni, zabavni i gastro program. Na mjesnom groblju Gradec položen je vijenac na spomen obilježju braniteljima. U Crkvi Ranjenog Isusa održana je sveta misa. Događanja pod šatorom krenula su još prijepodne. Posjetitelji su mogli kušati specijalitete gradečkog kraja u organizaciji općinskih mjesnih odbora, vatrogasaca, umirovljenika, ribolovnih i lovnih društava te drugih udruga kao i razgledati izložbe Učeničke zadruge Perunika. Za dobru atmosferu i zabavu pod šatorom pobrinuo se muzički sastav Condori. Za najmlađe su bili organizirani cjelodnevni napuhanci. Na igralištu NK Slobode Gradec odigrana je utakmica između NK Slobode Gradec i NK Mladost Brezine.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime