FOTO Proslavljen Dan Općine Gradec

0
Komunalac add

Gradečani i njihovi gosti jučer su proslavili Dan Općine Gradec i blagdan Uzvišenja sv. Križa župe Ranjenog Isusa. Proslava je započela svečanim otkrivanjem spomenika hrvatskim braniteljima u centru Gradeca. Autor spomenika je kipar Mate Turić. Nakon mise u Župnoj crkvi Ranjenog Isusa, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Na sjednici je načelnica općine Ljubica Ambrušec govorila o brojnim realiziranim i planiranim projektima, ističući na prvom mjestu gradnju dječjeg vrtića u Gradecu, kojim će se nakon pet godina konačno riješiti problematika nemogućnosti smještaja većine djece s područja općine u okolne vrtiće te tako unaprijediti razvoj cijelog kraja. Za ovaj je projekt iz proračuna Zagrebačke županije dosad uloženo 300 tisuća kuna, a kroz Program ruralnog razvoja RH osigurano bespovratnih gotovo 7,5 milijuna kuna.

Sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i Agencije za plaćanja osigurana su još u travnju, no zbog birokratske procedure raspisivanje natječaja potrajalo je četiri mjeseca. Natječaj će sljedeći tjedan biti završen, a nakon odabira izvođača, nadam se da ćemo u listopadu „porinuti prvu lopatu“ – istaknula je načelnica Ljubica Ambrušec te najavila još dva velika projekta koji uskoro kreću s realizacijom.

Početkom listopada krećemo u izgradnju mrtvačnica u Pokasinu i Buzadovcu. I u ovim nas projektima podupire Zagrebačka županija sa 630 tisuća kuna. To je izuzetno lijepa svota, s kojom ćemo uz dodatna sredstva iz našeg proračuna realizirati ove projekte – rekla je Ambrušec i ponovno zahvalila županu Stjepanu Kožiću na potpori.

Sudeći prema realiziranim, ali i planiranim projektima, općina Gradec spada u jednu od najrazvijenijih općina u Zagrebačkoj županiji, istaknuo je župan Kožić.

-Mislim da bez malih sredina koje imaju na čelu svoje načelnike, takvog razvoja i projekata sigurno ne bi bilo. Zato Zagrebačka županija pomaže svim našim općinama i gradovima, naravno i općini Gradec. I ono što općina sama radi, to osjećaju svi žitelji i mislim da su zadovoljni s onim što se poduzima, kako bi njihov život bio kvalitetniji – rekao je Kožić i podsjetio da je Zagrebačka županija prije deset godina uložila 31 milijun kuna u gradnju Osnovne škole Gradec, koja je tada bila prva škola s jednosmjenskom nastavom u Hrvatskoj.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su brojne zahvalnice i nagrade. Za školske i sportske uspjehe priznanja su primili učenici OŠ Gradec. Nagradu općine za životno djelo primio je likovni umjetnik Josip Boltižar, a general pukovnik u miru Mladen Markač proglašen je počasnim građaninom Općine Gradec.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime