FOTO Otvorena izložba slika Marije Lopac

0
Komunalac add

Večeras je u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec otvorena izložba slika Marije Lopac pod nazivom „Nastavak“. Otvorenje izložbe održano je u sklopu programa povodom „Noći muzeja“, a koja se danas diljem Hrvatske obilježava po osamnaesti put. Posjetitelji izložbe mogu vidjeti veoma zanimljive radove nastale u tehnici batika. Prisutne u galeriji učilišta najprije je prigodno pozdravila ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj. Moderator izložbe bio je Želimir Štefanović, a izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Krunoslav Sohora.

Umjetnica Marija Lopac mnogo putuje azijskim zemljama što se odrazilo i na njezino stvaralaštvo, istaknula je autorica teksta deplijana izložbe Maja Flajsig. – Sa svojih putovanja Marija kući donosi određene misli, vizije, ali i tehnike koje implementira u svoje stvaralaštvo. Jedno od tih tehnika svakako je tehnika batika. Tradicionalna tehnika bojanja i ukrašavanja tkanine pomoću voska prisutna u jugoistočnoj Aziji i indijskom potkontinentu Mariji Lopac poslužila je kao inspiracija za invenciju tehnike koja će odgovarati njenom uobičajenom načinu rada. Autorica je tehniku karakterističnu za stvaranje na tkanini prevela na papir i time se poigrala s nekim njenim odlikama. S jedne strane, ekspresivno slikanje na slojevima voska vrlo je eksplicitno slikarski čin, dok je aplikacija voska, anticipiranje krajnjeg rezultata i naposljetku dizanje voska i otkrivanje konačnog rada, čin koji se svojom logikom može tumačiti kao grafički. Međutim, radovi na ovoj izložbi predstavljaju neobičnu harmoniju i suglasje tehnika, a riječ je o nastavku njenih umjetničkih istraživanja koja su počela 2020. godine– naglašava Flajsig.

-Riječ je o radovima kombinirane tehnike, ali većinom batik na papiru. Ova se tehnika zasniva na slikanju bojom i voskom. Stavljate vosak na površinu koju želite zaštititi te onda zapravo cijeli papir premazujete najsvijetlijom bojom do najtamnije. Sama izrada ovakvih radova dosta dugo traje. Također, veoma je popularna na platnu. Moja varijanta zasniva se na batiku na papiru – istaknula je autorica izložbe.

Inspiracija za radove koje posjetitelji mogu vidjeti potekla je upravo s brojnih putovanja na kojima je autorica bila. Također, živjela je u Vijetnamu i Indiji. – Veoma volim putovanja još odmalena jer sam često putovala s majkom. Nakon završenog fakulteta otkrila sam varijantu umjetničkih rezidencija. Tih su se godina nudile brojne rezidencije u Aziji. S obzirom da volim putovati to mi je bila idealna kombinacija spojiti putovanje i rad. Zadnje sam živjela u Indiji pa je stoga na mojim radovima prisutna simbolika prirode te primjerice slonovi koje oslikavam čisto plošno – rekla je Lopac.

Izložba „Nastavak“ u Maloj galeriji POU Vrbovec bit će otvorena do 10. veljače 2023. godine.

Inače, Zagrepčanka Marija Lopac 2009. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ines Krasić. Velika je zaljubljenica u putovanja, koja su i obilježila njezinu karijeru u kojoj se strast za putovanjima neprekidno isprepliće s onom za umjetnošću. Marija Lopac sudjelovala je u nizu umjetničkih rezidencija u inozemstvu (Tajland, Vijetnam, Francuska, Belgija, Island, Sardinija, Kina, Indija) koje su puno utjecale na njezino poimanje umjetnika, umjetnosti i utjecaja koje umjetnost ima na zajednicu.

Autorica je i voditeljica projekta „Open space – art eco residency“, zahvaljujući kojemu je u Hrvatskoj boravio i izlagao veliki broj stranih umjetnika. Autorica je i kustosica programa projekta „The Other side project“, u sklopu kojega svake godine jedan vijetnamski umjetnik ima izložbu u Hrvatskoj, a hrvatski umjetnici predstavljaju se na grupnoj izložbi („Memories“) u inozemstvu (Vijetnam, Indija, Japan). I sama autorica dugo je boravila u Vijetnamu za koji ju vežu posebne veze, a čiju kulturu i umjetnost iznimno cijeni.
Živi u Zagrebu i Vinkovcu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime