FOTO Otvorena izložba “Mome gradu” Dubravke Rogožar

0
Komunalac add

Jučer je ispred Narodne knjižnice Vrbovec otvorena izložba slika Vrbovčanke Dubravke Rogožar pod nazivom “Mome gradu”. Izložba je otvorena u povodu manifestacije “Kaj su jeli naši stari”. Okupljene je na samom početku prigodno pozdravila ravnateljica vrbovečke knjižnice Martina Sanković te čestitala autorici na izložbi, a izložbu je otvorio vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj. Otvorenju izložbe prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović te brojni građani.

O Dubravkinim radovima govorila je likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek. – Dubravka Rogožar strast za slikarstvom osjeća od djetinjstva, no tek 2014. godine ova talentirana žena odlučuje upisati školu slikanja i upustiti se u čudesni svijet oblika i kolora slike. Slikarskom umijeću podučava je slikar, prof. Ivan Lovreković koji za Dubravku kaže: „Ona je vrlo nadarena i kreativna, primjerno je svladala sve crtačke i slikarske tehnike te izgradila svoj likovni identitet“. A taj likovni identitet ogleda se u ustrajnom stvaranju u tehnici ulja na platnu, odmaknutoj od trendovskih utjecaja i brojnih –izama te ljubavi prema tradicionalnoj štafelajnoj slici u kojoj jasan figurativan pristup i motivska koncentriranost na krajolik i gradsku vedutu otkrivaju slikaricu kojoj slika nije poligon čiste umjetničke igre ni likovni eksperiment, već produkt koji mora zadovoljiti estetiku lijepog i biti „zabilješkom“ jednog postojanja u prostoru i vremenu – istaknula je Stanaćev Bajzek.

Motivi koje autorica odabire prepoznatljive su točke Vrbovca, simboli njegova urbanog identiteta poput vrbovečke Kule, Crkve sv. Vida, zgrade POU, dvorca Patačić, gradskog parka sa spomenikom Zagorke ili prepoznatljive „šahovnice“ – spomenika braniteljima iz Domovinskog rata, Ljetne pozornice…Dubravka gradi stilski koherentno slikarstvo, mimetičko, ali s izrazitim osjećajem za mjeru. Jer ona slika Vrbovec, njegove spomenike i njegovu prirodu na način da pitoresknost prizora i atraktivnost vizura ne dominira nad likovnom stranom djela, dodaje Stanaćev Bajzek. Valja spomenuti i da su Dubravkine slike nastale prema fotografijama Đorđe Vasiljevića.

Autorica izložbe u svom je veoma emotivnom govoru zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova izložba ostvari. U sklopu otvorenja, članica udruge Osebunjek Marija Petrek pročitala je stihove dviju svojih pjesama, a ugodnoj atmosferi večeri pridonijele su i glazbene točke u izvedbi Ivane Matune. Izložba se može pogledati do 08. rujna 2023. godine.

Inače, Dubravka Rogožar rođena je u Brčevcu 1. siječnja 1964. godine. U Vrbovcu pohađa osnovnu školu i dva razreda srednje škole. Školovanje zatim nastavlja u Zagrebu gdje upisuje i studij prava, ali u međuvremenu se udaje i postaje majka dviju kćeri. Danas je baka dvoje unučadi. Radi u Ministarstvu pravosuđa. Uz posao, razne edukacije i cjeloživotno učenje, uživa i u očuvanju starina, skuplja ručne radove i druge starine, a posebno je raduje izrađivanje vrbovečke poculice. Strast za slikarstvom prati je još od školskih dana. 2014. godine odlučuje istražiti tu ljubav pa upisuje školu crtanja i slikanja Likovnog kluba Paleta. U tajne majstora kista upućuje ju slikar i mentor Ivan Lovreković. Ovo je Dubravkina druga samostalna izložba u Vrbovcu, a prva je bila u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec 2019. godine. Do sada je izlagala i na više skupnih izložbi – u Otočcu, Dubravi, Đurđevcu, Križevcima te sudjelovala na humanitarnim likovnim kolonijama. Njezine slike ukrašavaju i dva zbornika kajkavske poezije, a jedna je mjesto našla i u knjizi poezije Vrbovčanke Marije Petrek. Dubravka je danas aktivna u raznim segmentima društva, volontira, članica je raznih udruga i društava.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime