FOTO: IFD Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec proslavio 75. obljetnicu rada

0
Komunalac add

Izvorno folklorno društvo Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec prigodnim je programom proteklog vikenda proslavilo 75-tu obljetnicu rada. Proslava pod nazivom „Naših 75 godina“ održana je u domu u Gradečkom Pavlovcu. U sklopu spomenutog obilježavanja sudjelovalo je sedam gostujućih društava koja su svojim nastupima oduševili brojne okupljene. Tako su svoje plesne i pjevačke točke izveli: KUD Gorjanac (Gorjani), KUD Zvonko Galović-Nona Tompojevci, KUD Tkanica Vinkovci, KUD Čykovci (Čakovci), MVS Bečarine (Đakovo), KUD Prigorje (Križevci), KUD Tomislav (Sveti Ivan Žabno) te domaćini, IFD Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec.

Nakon kulturno-umjetničkog programa pripremljen je domjenak za sve okupljene, a od 19 sati za dobru atmosferu i zabavu pobrinula se grupa Favorit.

Proslavu smo nazvali „NAŠIH 75 GODINA“ jer, iako se OGRANAK spominje još 1936. godine neprekidan rad teče od 1947. godine. Od tada se njeguju izvorni plesovi, pjesme i narodni običaji gradečkog kraja. Postavila ih je gospođa Sidonija Knežaurek, a mnogo generacija plesača i tamburaša sačuvalo u izvornom obliku sve do danas. Sretni smo što i sada postoje članovi Društva koji će ovaj mali dio kulturnog blaga naše Domovine sačuvati za buduće naraštaje – poručili su iz folklornog društva.

Inače, IFD Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec već dugi niz godina njeguje izvorne pjesme, plesove i običaje Gradečkog kraja. – Mnogo generacija se izmijenilo u grupi plesača, tamburaša i ostalih članova u Ogranku i sretni smo što i danas postoje članovi Društva koji će ovaj mali djelić kulturnog blaga sačuvati za buduće naraštaje. Imamo dosta novih članova – djece predškolskog i školskog uzrasta, i zbog njih, da ukažemo na važnost njegovanja kulturne tradicije, odlučili smo, iako su teža financijska vremena, proslaviti naš značajan jubilej, 75-tu obljetnicu rada – istaknuli su iz društva.

Kao njegovatelji izvornog folklora i specifičnih narodnih nošnji od domaćeg platna, koje se ručno sitno rozaju, nastupali su više puta na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Smotri izvornog folklora u Sv.I.Zelini, na mnogim kulturnim manifestacijama širom Domovine, a 2004. godine na Svjetskom karnevalu kulture u Berlinu.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime