FOTO Hrvački klub PIK Vrbovec proslavio 50. rođendan

0
Komunalac add

U Narodnoj knjižnici Vrbovec sinoć je otvorena izložba Hrvačkog kluba “PIK Vrbovec” povodom proslave 50. obljetnice kluba. Izložbi su prisustvovali: predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović, predsjednik Hrvačkog kluba PIK Vrbovec Tomislav Grežina, potpredsjednik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Žarko Popović, zamjenik vrbovečkog gradonačelnika Marko Belošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Krunoslav Sohora, hrvači te brojni drugi gosti. Moderator izložbe bio je tajnik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Stjepan Zdenko Brezarić.

 

 

Na početku otvorenja izložbe okupljene je prigodno pozdravila zamjenica ravnateljice Narodne knjižnice Vrbovec Mateja Hrgovan te im poželjela dobrodošlicu.

Predsjednik Hrvačkog kluba PIK Vrbovec Tomislav Grežina istaknuo je da je klub osnovan 1973. godine, a prvi predsjednik bio je Vlado Prpić. – Povijest je pokazala da je osnivanje kluba bio jako dobar potez. Iako Hrvački klub nije najstariji klub u našem gradu, jedan je od najtrofejnijih klubova. Hrvanje je odradilo svoju ulogu u 50 godina postojanja, a to je razvitak sporta, prepoznatljivost Vrbovca i razvitak naše vrbovečke djece u sportskom duhu – rekao je Grežina.

 

Inače, hrvačku iskru je prije 50 godina u Vrbovcu zapalio Zvonimir Kolmanić, koji je bio jugoslavenski hrvački reprezentativac, trener i poznato ime iz hrvačkog sporta. Vrbovečko hrvanje se tijekom pola stoljeća etabliralo u okviru Hrvatskog hrvačkog saveza. HK PIK Vrbovec spada u 1. razred nositelja kvalitete vrbovečkog sporta. To je bio prvi borilački klub koji je bio osnovan u okviru SD PIK Vrbovec i koji je odmah po osnivanju zadobio mnoge poklonike tog atraktivnog olimpijskog sporta.

Hrvanje prije 50 godina je bila velika novost u vrbovečkom sportu. Hrvači su na jugoslavenskim, hrvatskim i međunarodnim natjecanjima osvajali mnoge medalje te tako mukotrpno stvarali klupski renome i ugled, ali i promicali ime MI PIK-a Vrbovec i samog Vrbovca. U posljednje vrijeme i hrvačice su krenule putem svojih kolega pa i one postaju sve snažnija sastavnica kluba koje osvajanju kolajne najsvjetlijeg sjaja.

Kad sam došao raditi u Vrbovec, nije bilo hrvanja. Napisao sam predstavku o hrvanju i pojavilo se 77 školaraca i tako smo krenuli. Nakon toga bilo je problema sa prostorijama, selili smo se, nije bilo lako, ali izdržali smo. Sagradila se dvorana, dobili smo strunjače. Veoma mi je drago da je klub opstao do danas, a još mi je draže što smo krenuli u sve pozitivnijem smjeru. Ponosan sam – u emotivnom je govoru naglasio Zvonimir Kolmanić.

Potpredsjednik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Žarko Popović rekao je kako je on bio jedan mali kotačić u stvaranju kluba. Čestitao je klubu na 50 godina aktivnog rada te zaželio hrvačima puno sreće.

Pozdravne riječi uputio je i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović. – Hrvanje je jedan od najraširenijih i najstarijih sportova s najvećom tradicijom. Hrvatska se pozicionira na hrvačkoj karti Europe i svijeta kao jedna od najboljih i najjačih destinacija. U 4. mjesecu organizirali smo Prvenstvo europe za seniore i seniorke, gdje su bili prisutni natjecatelji iz oko 40 zemalja te je proglašeno kao najbolje organizirano prvenstvo Europe. To je izuzetna čast, a to postižemo samo radom svih nas. Čestitam svim hrvačicama i hrvačima 50 godina kluba – poručio je Bregović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević istaknuo je kako Grad stoji iza svih vrbovečkih sportova, pa tako i iza hrvanja. – Velik je rezultat da mlade uspijete potaknuti na hrvanje. Znamo da je danas situacija u sportu takva da su djeca sve manje zainteresirana. Stoga je pohvalno za klub da uspije zainteresirati mlade da dođu na treninge, ostanu trenirati te kasnije ostanu aktivni sportaši. Naravno bez kvalitetne nove infrastrukture nema niti kvalitetnog sporta. Grad Vrbovec u posljednjih nekoliko godina uređuje razne sportske objekte. Čestitam vam na svim rezultatima i nadam se da se ponovno ovdje vidimo i na 100. obljetnici kluba – rekao je Belošević i otvorio izložbu.

Upravo je sportska izložba koja je upriličena u povodu 50. obljetnice osnivanja HK PIK-a Vrbovec lijepa prigoda da se na temelju starih članaka, fotografija, medalja, pehara, sportske opreme i ostale sportske memorabilije podsjeti na početak pionirskog djelovanje kluba, postignute rezultate, zaslužne sportaše i sportske djelatnike, ali i da se popularizira hrvanje u vrbovečkom kraju.

Izložba u izlozima vrbovečke knjižnice može se pogledati sve do kraja rujna.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime