FOTO DVD Poljanski Lug proslavio 50 godina uspješnog rada

0
Komunalac add

Poljanski Lug je poznat u vrbovečkom kraju i pod nazivom Barake. Upravo u takvom mjestu dinamičnog i živog razvoja dobrovoljno vatrogasno društvo je osnovano 1973. godine u kojem su se okupili plemeniti, časni i pošteni članovi i članice. DVD Poljanski Lug od svog nastanka postojano djeluje na protupožarnoj zaštiti i nesebično djeluje u najtežim životnim trenucima i raznim elementarnim nepogodama u interesu svog sela i grada Vrbovca. Međutim, isto tako su članice i članovi DVD-a Poljanski Lug pola stoljeća aktivni protagonisti društvenog života u svome selu.

DVD Poljanski Lug proslavio je jučer 50 godina uspješnog rada. U dočeku gostiju, vatrogasnih društava i mještana pored domaćina bio je nazočan počasni vod DVD-a Haganj, Limena glazba i vrbovečke mažoretkinje koje su uz glazbene taktove izvele plesne koreografije. Popis gostiju vodile su Nikolina Mutak i Lorena Cvetek. Od gostiju bili su nazočni vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Vrbovca Kristijan Košak i tajnica Ines Gregurić, pomoćnik zapovjednika PP Vrbovec Ivan Špoljarec, ispred Razvojne agencija grada Vrbovca Darija Sokač te ostali gosti. Od vatrogasnih dobrovoljnih društava bili su nazočni predstavnici: Donja Obreška, Haganj, Brčevec, Celine, Gaj, Lonjica, Lovrečka Varoš, Luka, Lukovo, Pirakovec, Poljana, Prilesje, Vrbovec i PIK Vrbovec.

Svečanost proslave 50. obljetnice DVD-a Poljanski Lug započela je postrojavanjem članova vatrogasnih društava, mladeži i gostiju ispred spomen doma te mimohodom do kapele Gospe Fatimske. Misno slavlje predvodio je župni vikar Mihael Hertarić. Cjelokupnim protokolom mimohoda rukovodio je zapovjednik DVD-a Poljanski Lug Mladen Matić.

Svečanu sjednicu vodila je Martina Pankretić koja je u uvodnom dijelu pročitala Izvještaj o povijesti djelovanja DVD Društva Poljanski Lug.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Poljanski Lug ima bogatu povijest koja seže unatrag pola stoljeća. Osnovano je 18. studenog 1973. godine, a od tada je prošlo mnogo godina rada, truda i predanosti članova društva kako bi postalo ono što je danas. Te 1973. godine, na osnivačkoj skupštini izabrani su ključni članovi društva: Đuro Hajak za predsjednika, Franjo Frljužec za zapovjednika, Zlatko Heršak za tajnika i Stjepan Grošanić za blagajnika. Toga dana, 37 hrabrih pojedinaca potpisalo je pristupnicu i postali su prvi članovi društva. Na početku svog postojanja, društvo nije imalo opremu. Međutim, zajednica se brzo ujedinila kako bi pomogla prikupiti potrebna sredstva. Ubrzo se rodila ideja o izgradnji spomen doma, a uz pomoć područne škole i mještana Poljanskog Luga, 1976. godine izgrađen je Spomen dom koji je postao središte društvenih događanja. Zahvaljujući velikodušnim donacijama mještana i organizaciji zabave, 1981. godine društvo je uspjelo prikupiti sredstva za kupnju novog stroja „Rosenbauer“ i dodatne opreme, što je značajno poboljšalo njihovu vatrogasnu sposobnost. Tijekom Domovinskog rata, društvo je, kao i mnogi drugi vatrogasni kolege, privremeno smanjilo svoje aktivnosti jer su članovi sudjelovali u obrani domovine. No, nakon što se situacija smirila, društvo se ponovno aktiviralo i 1993. godine udružilo u Vatrogasnu zajednicu grada Vrbovca, Vatrogasnu zajednicu Zagrebačke županije i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.

Godine 1997., društvo je dobilo od Vatrogasne zajednice grada Vrbovca na upravljanje navalno vozilo marke „DAF“, a stari stroj „Rosenbauer“ predan je na korištenje DVD-u Prilesje. Kako nisu imali odgovarajuće garaže, vozilo je privremeno smješteno na PIK-ovoj farmi u Poljanskom Lugu. Godine 1999., uz pomoć VZG Vrbovec, grada Vrbovca i samih mještana, izgrađena je garaža za vozilo. Iste godine uveli su i plinsku instalaciju u prostorije Društvenog doma, a nedugo zatim postavljene su i plinske peći. Godine 2002. počelo se intenzivno raditi s ekipama mladeži, djece i ženskom A ekipom koji su postizali zapažene rezultate na takmičenjima. Sprave za vježbe djece i mladeži izradili su sami. U 2012. godini društvo je uložilo napore uz pomoć mjesnog odbora i grada Vrbovca u proširenje i modernizaciju prostorija, uključujući kuhinju, sobu za sastanke i toaletne prostorije. Godine 2016. u suradnji s Mjesnim odborom Poljanski Lug i Gradom, ostvarili su priključak vode, što je bilo od velikog značaja. Godinu nakon DVD je od VZG Vrbovec dobio navalno vozilo TAM 130 i kompresor, što nam je omogućilo bolju opremljenost. Iste smo godine uredili binu u domu, što je doprinijelo boljoj infrastrukturi za društvene događaje. Tijekom 2018. godine Dom zdravlja Zagrebačke županije donirao nam je Fiat Ducato, koji smo uspješno servisirali i prelakirali. Kako bismo ga registrirali, nabavili smo sjedala. U 2020. godina sudjelovali smo u gašenju većeg požara u PSC Vrbovec, pružajući pomoć s navalnim vozilom i devet vatrogasaca. U 2021. godina naši su vatrogasci sudjelovali na izvanrednoj dislokaciji području pogođenom potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji. U suradnji s Gradom Vrbovcem i Zagrebačkom županijom, nabavili smo stolice za dom. Također, organizirali smo 60. obljetnicu kapelice u suradnji s mjesnim odborom. Naše društvo je aktivno sudjelovalo u gašenju požara i pokaznim vježbama s drugim vatrogasnim društvima. Posljednjih godina smo također bili uključeni u različite aktivnosti, uključujući osiguravanje međunarodne biciklističke utrke Cro Race, sudjelovanje na manifestacijama „Kaj su jeli našistari“, hodočašća i sudjelovanje u natječajima za nabavu nove opreme. DVD Poljanski Lug ima bogatu i inspirirajuću povijest. Kroz mnoge izazove i uspone, članovi društva su ostali posvećeni svojoj zajednici i zadatku zaštite ljudi, imovine od požara i prirodnih nepogoda. Zahvaljujemo se Gradu Vrbovcu, VZG Vrbovec, Zagrebačkoj županiji, Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, drugim dobrovoljnim vatrogasnim društvima, mještanima Poljanskog Luga i našim članovima koji su nesebičnim radom postigli ovo što imamo sada – istaknuto je u izvještaju.

U pozdravnom govoru zapovjednik DVD-a Poljanski Lug Mladen Matić rekao je da su se okupili kako bi proslavili uspjehe i predstavili DVD Poljanski Lug. – DVD Poljanski Lug ima dugu povijest i bogatu tradiciju, a to ne bi bilo moguće bez predanosti i truda naših vatrogasaca. Trenutno brojimo 135 članova, a među njima imamo 39 aktivnih članova. Od tih 39 vatrogasaca 20 su operativni članovi koji su spremni za hitne intervencije i spašavanje, a također imamo 8 vatrogasnih veterana koji su doprinijeli razvoju naše postrojbe kroz godine. Među našim članovima imamo i 20-ero djece. Naši vatrogasci su se osposobljavali i stekli različite razine stručnosti. Imamo 27 vatrogasaca i 20 vatrogasaca I. klase, 5 vatrogasnih dočasnika te 4 vatrogasna dočasnika I. klase. S velikom zahvalnošću želimo se obratiti našim sponzorima, koji ste omogućili uspješnu proslavu obljetnice našeg DVD-a. Vaša podrška i financijski doprinos bili su ključni za ostvarenje ovog događaja. Nastavit ćemo raditi na razvoju i unapređenju naših vještina. Hvala vam što ste ovdje da podijelite ovaj trenutak s nama i podržavate našu vatrogasnu postrojbu – naglasio je Matić.

Zahvalnice, spomenice i medalje podijelili su Slavko Povrlišek, Kristijan Košak i Mladen Matić uz asistenciju tajnice DVD-a Poljanski Lug Renate Markovinović. Zlatne vatrogasne medalje primili su: Dubravko Heršak, Dubravko Mutak, Franjo Frljužec, Zlatko Heršak, Stjepan Grošanić, Dražen Mališ i Stjepan Bosak. Srebrna vatrogasna medalja uručena je Mladenu Matiću. Brončane vatrogasne medalje dodijeljene su: Daliboru Bosaku, Antoniju Heršaku, Anđelku Greguriću i Renati Markovinović. Vatrogasnu spomenicu za 50 godina aktivnosti i plakete primili su: Franjo Frljužec, Drago Smolec, Marijan Smolec, Zlatko Heršak, Stjepan Gregurić i Stjepan Grošanić.

Zahvalnice zaslužnim organizacijama i pojedincima primili su: Slavko Povrlišek (plaketa), Ivan Frljužec (plaketa), Zagrebačka županija, Grad Vrbovec, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica grada Vrbovca, HRT Šarić, Vatropromet, OPG Kralj, OPG Žganjer, Kolomejec d.o.o., Cvjećarna Ana, Restoran Dioniz, Videomix Vrbovec, Automehanika Dragutin Pek j.d.o.o., tvrtka D&D, PIK Vrbovec plus, Belje plus d.o.o., Ante Radovčić, Turistička zajednica grada Vrbovca, Policijska postaja Vrbovec, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Mesnica Kalinski, Klea sistem, Komunalac Vrbovec, Radio Vrbovec, Stjepan Zdenko Brezarić, Mjesni odbor Poljanski Lug, Mato Špehar, Stolarija Svilić, Caffe bar Martin, Dragutin Gregurić, Robert Juren, Marijan Tarandek, Zdenko Paun, Lovačko društvo Vepar, Lovačko društvo Srndać, Ines Gregurić, Darija Sokač, Dejan Mutak, Josip Gregurić, Ivančica Mutak, Vesna Mutak, Snježana Malić i Helena Petrak te DVD-ovi: Donja Obreška, Križci, Haganj, Sveti Ivan Zelina, Paukovec, Leprovica, Brčevec, Celine, Gaj, Lonjica, Lovrečka Varoš, Luka, Lukovo, Peskovec, Pirakovec, Poljana, Prilesje, Tkalec, Vrbovec, Žunci, PIK Vrbovec i Stupnik.

U ime svih nagrađenih nazočnima se obratio predsjednik DVD-a Haganj Ivan Dončević koji je čestitao društvu na pola stoljeća uspješnog rada i svim nagrađenima za dugogodišnji rad i izniman doprinos u razvoju DVD-a Poljanski Lug.

Zapovjednik VZG Vrbovec Kristijan Košak je u pozdravnom govoru naglasio uspješnost rada DVD-a Poljanski Lug koji je nesebičnim radom stegao ugled i dignitet u GZV Vrbovec te čestitao svim nagrađenima. Košak je u ime VZG Vrbovec predao Matiću zahvalnicu DVD-u Poljanski Lug u povodu 50 godina humanog rada, spašavanja ljudi i imovine.

Gradonačelnik Denis Kralj je čestito DVD-u Poljanski Lug na pola stoljeća uspješnog rada te posebno izrazio čestitke šestorici nazočnih osnivača Društva. – Prije 50 godina donijeli ste ispravnu odluku jer ste osnivanjem DVD-a pomagali svojim sumještanima kao i drugim ljudima u raznim intervencijama gdje je to bilo potrebno. Vi ste organizirana i postojana snaga u svim situacijama kada sudjelujete u zaštiti ljudskih života i imovine od raznih vrsta ugroze. Uz svoje protupožarno djelovanje, kao i u pomaganju u raznim životnim poteškoćama, predstavljate oslonac društvenog djelovanja u svome selu. Čestitam svim nagrađenima i želim Vam još uspješniji rad s novim naraštajima koji će slijediti Vaše humano i vatrogasno djelovanje – rekao je Kralj.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek također je čestitao DVD-u Poljanski Lug 50. obljetnicu osnivanja te svim nagrađenima. – Izuzetno mi je drago što mogu pozdraviti i šestoricu osnivača Društva koji se nalaze među nama. Osnovali ste društvo nakon sloma Hrvatskog proljeća, u vremena kada je bilo teško u Hrvatskoj i tada ste donijeli pravu odluku. Tijekom pola stoljeća rada bili ste od velike pomoći vašem mjestu ne samo na protupožarnoj zaštiti nego i u pomoći kod izlijevanja kanala i potoka u Poljanskom Lugu. Vaše Društvo je glavni čimbenik razvoja društvenog života u selu jer gdje nema vatrogasnog društvo teško je za očekivati i bogati društveni život. Hvala Vam na požrtvovnom radu tijekom svih ovih godina u kojima ste izgradili svoj renome na gradskom i županijskom vatrogasnom nivou – istaknuo je Povrlišek.

U ime tvrtko Vatropromet obratio se Nenad Radojčić, a ispred tvrtke HRT Šarić govorio je Hrvoje Šarić, koji su nadahnuto istakli plemenito i humano djelovanje DVD-a Poljanski Lug u interesu svoje životne sredine. Svečana sjednica je protekla u najboljem redu pod presjedanjem Martine Pankretić nakon čega je za sve nazočne upriličena prigodna večera i druženje. U zabavnom dijelu pobrinuo se Zdravko Mužak i glazbeni sastav Rođaci koji su vedrim i plesnim notama unijeli dodatno radosno raspoloženje koje je bilo oplemenjeno domaćinskim gostoprimstvom. Svečana proslava 50. obljetnica DVD Poljanski Lug bilo je ujedno i ovogodišnje središnje zbivanje u selu, koja je protekla decentno i dolično te u izrazito prijateljskom ozračju. Sve u svemu lijepa vatrogasna priča iz Poljanskog Luga u kojoj su sve članice i članovi dali svoj obol pod upravljačkim aktivnostima tajnice Renate Markovinović i zapovjednika Mladena Matića.

Inače, Poljanski Lug spada u skupinu naselja u gradu Vrbovcu koje piše povijesnu zbiljnost tek nešto više od stotinjak godina. No, unatoč tome Poljanski Lug je ostavio dubokog traga u društveno-političkom, gospodarskom, sportskom, turističkom, kulturnom i javnom životu vrbovečkog kraja. Naseljavanje novih stanovnika, uglavnom iz Hrvatskog zagorja, započelo je prije Prvog svjetskog rata na području pod vlasništvom markiza Eugena de Piennesa. Malo je poznato da je nekada Poljanski Lug bio spojen s Vrbovcem sa željezničkom prugom kojom se prevozila drvna građa i stoka. Između dva svjetska rata vrbovečki industrijalac Đuro Predović osnovao je ekonomiju za uzgoj svinja i bikova, a farma je djelovala sve do sredine 20. stoljeća. Stanovnici koji su svirali puhačke instrumente sudjeluju u osnivanju Limene glazbe Vrbovec 1920. godine. Prva generacija učenika u Poljanskom Lugu nastavu je pohađala školske godine 1951./52. Pored školske zgrade nalazi se asfaltirano rukometno igralište. Kapela Gospe Fatimske izgrađena je 1961. godine.

Nogometni klub Jedinstvo osnovan je 1977. godine, a kasnije i izgrađeno nogometno igralište. U Poljanskom Lugu je PIK Vrbovec izgradio veliku farmu za tov junadi. Na spomen domu postavljena je spomen ploča poginulima u NOB-u za vrijeme Drugog svjetskog rata. Od 2001. godine djeluje Športsko-ribolovno društvo Štuka. Poljanski Lug je najveće prostorno naselje u gradu Vrbovcu. Posebna specifičnost Poljanskog Luga su brajde, vinova loza ili trsi koji su posađeni uglavnom pored svake obiteljske kuće. Rijetke su kuće koje oko svoje okućnice nemaju posađenu brajdu koje su ukras sela. Posebno je lijepo u Poljanskom Lugu svake godine u rujnu kada zamirišu brajde i vizualno oplemene izgled krajobraza mjesta. Dakako, da su brajde podsjetnik na prve stanovnike iz Hrvatskog zagorja koji su potražili životnu sreću u vrbovečkom kraju gdje su pronašli svoj novi dom, a potom su se doselili Ličani i stanovnici iz drugih hrvatskih krajeva te na kraju ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime