FOTO “Dan s Jožom” obilježen u Vrbovcu

0
Komunalac add

Tradicionalni „Dan s Jožom“ obilježen je danas u Vrbovcu povodom 24. godišnjice smrti saborskog zastupnika, čelnika HSS-a i narodnog tribuna Josipa Pankretića.

Obilježavanje „Dana s Jožom“ započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovu grobu u Dijanešu, gdje su se okupili članovi obitelji, HSS-a, prijatelji, Turopoljski bandijeri i članovi DVD-a Gaj, a nastavilo se misom zadušnicom u župnoj crkvi Sv. Vida u Vrbovcu. Prigodan program uz dodjelu priznanja „Josip Pankretić“ održan je u vrbovečkom Restoranu Marija.

U ime domaćina manifestacije, Gradske organizacije HSS-a Vrbovec, okupljene je prvi pozdravio predsjednik vrbovečkog HSS-a Marko Belošević. – Hvala vam svima što ste i ove godine došli u Vrbovec na 21. manifestaciju „Dan s Jožom“, a 24. godišnjicu smrti Josipa Pankretića, jednog od najvećih tribuna hrvatskog naroda i Hrvatske seljačke stranke. Riječi našeg Jože Pankretića danas su aktualnije nego ikada. Naime, njegovi govori i poruke te način na koji se borio za malog čovjeka, za cijeli hrvatski narod i za seljaka svima su nam dobro poznati. Pozivam vas da se u svojem radu sjetite našeg Jože i njegovih riječi te da ih primjenjujete u svojoj svakodnevici – zaključio je Belošević.

Okupljenima se obratila i predsjednica Županijske organizacije HSS-a Zagrebčke županije Martina Glasnović istaknuvši kako je u svakom govoru Josipa Pankretića rečena istinska hrvatska stvarnost. – Ta stvarnost je da svi zajedno imamo još jako puno posla. Na nama je da sve te njegove riječi i govore, ali i razgovore koji su ovdje spomenuti, koje je vodio s malim čovjekom, s radnikom, sa seljakom, učinimo manje aktualnima. Njemu je cilj bio upozoriti na ono što ne valja, što tišti malog čovjeka, a mi možemo pomoći jedino tako da živimo ono što jesmo, a to je HSS – naglasila je Glasnović te dodala kako je obaveza svih članova HSS-a trajno čuvati uspomenu na narodnog tribuna Jožu Pankretića.

Manifestaciji je prisustvovao i potpredsjednik HSS-a Vlatko Smiljanić, a obraćajući se okupljenima naglasio je kako se HSS svakim danom sve više pomlađuje. – Niti jedna hrvatska stranka u ovom trenutku nema toliki broj žena na čelnim funkcijama, kao što je to u HSS nakon provedenim izbornih procesa na razini države. Na to moramo biti ponosni, kao što moramo biti ponosni i na na svoju povijest, ali isto tako biti svjesni aktualnog trenutka, da ne možemo samo baštiniti tu povijest. Moramo biti svjesni ovoga trenutka u kojem se naše društvo i država nalaze – rekao je Smiljanić dodavši kako HSS može doseći staru slavu koju je imao, a za to je potrebno, kako kaže, samo volja.

Ove godine Zlatnu značku s Likom Josipa Pankretića primio je Ivica Mikec, predsjednik Općinske organizacije HSS-a Gradec, dugogodišnji član HSS-a i jedan od obnovitelja stranke na svom području. U društveno političkom životu aktivan je od 1993. godine, svojim dugogodišnjim radom, vjernošću HSS-u te političkim radom i djelovanjem na području Općine Gradec doprinosi jačanju ugleda Hrvatske seljačke stranke i svoga kraja – stoji u objašnjenju.

Dobitnik Zlatne značke Ivica Mikac okupljenima se obratio u ime nagrađenih naglasivši kako se nada da su svi nagrađeni svojim trudom, radom i zalaganjem opravdali svoja priznanja. – Također se nadam da će nam ova priznanja dati još i veći zamah u budućnem radu – rekao je.

Priznanja „Josip Pankretić“ dodijeljena su Tomislavu Leškoviću (Brdovec), Leonardu Šantoriću (Brdovec), posthumno Božidaru Djenadiji (Brdovec), Danijelu Koceku (Paukovec), Marici Bistrički (Sv. Ivan Zelina), Zdravku Zormanu (Sv. Ivan Zelina), Ivici Halugi (Mičevec), Đurđi Šember (Jastrebarsko), Krunoslavu Tandariću (Jastrebarsko), Stjepanu Slemenšeku (Jastrebarsko), Petru Pernaru (Jastrebarsko), Božidaru Razumu (Jastrebarsko), Branku Krvariću (Brckovljani), Danielu Juratoviću (Klinča Sela), Slavku Dominu (Klinča Sela), Marijanu Topolku (Klinča Sela), Toniju Gaiseru (Marija Gorica), Draženu Martiću (Samobor), Branku Kožarcu (Samobor), Stjepanu Kozlini (Samobor), Verici Obranić (Samobor), Veselku Đurkanu (Rugvica), Đuri Jugu (Rugvica), Marici Kovačević (Vrbovec), Dubravku Heršeku (Vrbovec) i Gradskoj organizaciji HSS-a Vrbovec.

Večer su upotpunili Ivana Matuna i Kristijan Košćal izvedbama poznatih kajkavskih popevki.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime