FOTO “Dan s Jožom” obilježen u Vrbovcu

0
Komunalac add

Tradicionalni „Dan s Jožom“ obilježen je danas u Vrbovcu povodom 26. godišnjice smrti saborskog zastupnika, čelnika HSS-a i narodnog tribuna Josipa Pankretića.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na njegovom grobu u Dijanešu. Polaganju su prisustvovali članovi obitelji pokojnog Josipa Pankretića, predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović, predsjednik vrbovečkog HSS-a Marko Belošević, članovi HSS-a, prijatelji, Turopoljski bandijeri i članovi DVD-a Gaj, a nastavilo se misom zadušnicom u župnoj crkvi Sv. Vida u Vrbovcu. Prigodan program uz dodjelu priznanja „Josip Pankretić“ održan je u vrbovečkom Restoranu Marija.

U ime domaćina manifestacije, Gradske organizacije HSS-a Vrbovec, okupljene je pozdravio predsjednik vrbovečkog HSS-a Marko Belošević.

Želim da se danas svi dobro i ugodno osjećate u gradu našeg pučkog tribuna Josipa Jože Pankretića. Drago mi je da je dvorana puna i da smo se okupili u velikom broju. Čestitam svim nagrađenima koji će večeras primiti priznanja „Josip Pankretić“. Neka vam to uvijek bude sjećanje na našeg Jožu i na njegove riječi kojima se vodio u hrvatskoj i vrbovečkoj politici, a to je borba za pravicu i malog čovjeka – rekao je Belošević.

Okupljenima se obratila i predsjednica Županijske organizacije HSS-a Zagrebčke županije Martina Glasnović istaknuvši kako je velika čast na području naše županije imati ovako velikog čovjeka koji, iako 26 godina nije s nama, ostavio je velikog traga.

Uz brojne velikane HSS-a, veći dio nas ovdje imalo je prilike čuti Josipa Pankretića. To je nešto što se urezalo u naša sjećanja i u naše srce. Na nama je da dalje čuvamo spomen na njega, velikog čovjeka hrvatskog sela, koji je to s ponosom isticao. Ali ne samo sela, već i radnika, težaka, svih onih „malih“ ljudi čiji je bio glas u Hrvatskom saboru. Stoga sam ponosna što se ovdje večeras traži stolac više. Vjerujem da će tako biti iz godine u godinu. Uz baštinu koju trebamo čuvati zajedno sa obitelji, mi HSS-ovci imamo obavezu i dužnost upoznati našu djecu i unuke s time tko je bio Josip „Joža“ Pankretić – naglasila je Glasnović.

U ime predsjednika HSS-a i saborskog zastupnika Kreše Beljaka okupljenima se obratio član Proširenog predsjedništva HSS-a, potpredsjednik Organizacije mladih HSS-a i predsjednik Gradske organizacije HSS-a Križevci Marko Martinčević.

Gospodin „Joža“ nije bio akademik, nije završio fakultete, ali bio je velikan i retoričar. Njegovi govori su dan danas još uvijek aktualni. Govorio je o boljitku mladih, o problematici u poljoprivredi koja je dan danas ocrtana. Lik i djelo našega Jože sigurno neće biti zaboravljeno niti izgubljeno. Govori Jože Pankretića su nacionalno blago, a sam Joža Pankretić je velikan Republike Hrvatske i Hrvatske seljačke stranke – istaknuo je Martinčević.

Na večerašnjem obilježavanju brojnim HSS-ovcima dodijeljena su priznanja. Priznanja „Josip Pankretić“ dodijeljena su: Stjepanu Horvačiću, Josipu Đurašinu, Matiji Križaniću, Borisu Sokaču, Nevenki Pavlaković, Željki Božić, Željkici Cesar, Vladimiru Hrustu, Miri Čebušnik, Franji Grgatu i Mati Jeliću.

Uručena su i priznanja prošlogodišnjim dobitnicima, dugogodišnjim aktivnim članovima, ujedno obnoviteljima HSS-a na području općine Klinča Sela. Priznanja s likom Josipa Pankretića dodijeljena su: Damiru Šinkoviću, Josipu Vidalinu te posthumno Janku Pirši i Darku Pirši. Priznanja je preuzeo Damir Šinković.

U ime svih nagrađenih obratio se dugogodišnji član HSS-a Mato Jelić. – Uvijek je lijepo dobiti nagradu, ali dobiti nagradu s likom Josipa Pankretića je velika stvar pogotovo za nas HSS-ovce kojima je HSS život. Svi mi koji smo dobili nagrade se obvezujemo i dalje služiti svom HSS-u i ne smatramo se ništa boljima od onih koji još nisu primili nagradu. Ova nagrada nije samo za mene već i za moju gradsku organizaciju, za naše zajedništvo i prijateljstvo te za sve što radimo zajedno s našim dragim prijateljima iz SDP-a. Bilo bi dobro da imamo nekog novog tribuna, novog „Jožu“ koji bi sada puno pomogao HSS-u i Hrvatskoj jer Hrvatska nas sada treba više nego ikad, naše poštenje i pravicu – rekao je Jelić i zahvalio na nagradi.

Obilježavanju „Dana s Jožom“ prisustvovali su: članovi njegove obitelji, predsjednica Županijske organizacije HSS-a Zagrebčke županije Martina Glasnović, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Križevci Marko Martinčević, predstavnici gradskih i općinskih organizacija s područja Zagrebačke županije, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, DVD Gaj, turopoljski bandijeri Plemenite općine turopoljske te ostali gosti.

Večer su glazbenim točkama upotpunili Ivana Matuna i Kristijan Košćal.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime