Danas je u restoranu Marija, u organizaciji Udruge Pera i Turističke zajednice Grada Vrbovca, održan Dan okusa vrbovečke pere. Riječ je o danu posvećenom peri, deliciji našeg grada i najpoznatijem lokalnom specijalitetu koji budi sjećanja na prošla vremena, na nastavak tradicije i bogatstvo gastronomije.
U sklopu događanja brojni su posjetitelji imali priliku kušati ovaj autentični specijalitet potpuno besplatno, a osim klasične verzije pere mogli su kreirati i vlastitu peru s okusima po izboru. Gastro ponuda obilovala je i drugim tradicionalnim jelima Sjeverozapadne Hrvatske poput rudarske greblice, zelinske loparke, mesa s tiblice te slatkih pera koje su pripremile članice udruga žena.
Program obilježavanja započeo je pričom o peri, odnosno upoznavanjem publike s procesom dobivanja europske oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta Vrbovečke pere. Put do dobivanja ove oznake bio je dug i nimalo lak, istaknula je predsjednica Udruge Pera Suzana Trninić.
– Prije devet godina započeo je dugačak put do dobivanja znaka zaštite naziva „Vrbovečka pera“. Tada je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo Natječaj za financiranje dobivanja oznake, odnosno izradu certifikata i čitavog postupka, udrugama koje žele zaštititi neke hrvatske proizvode. Tada sam došla ondašnjoj direktorici vrbovečke Turističke zajednice Ani Bakar i pitala sam je bismo li mogli prijaviti našu peru. Ona je objeručke prihvatila tu ideju i tada je sve krenulo. Osnovali smo udrugu, a 2016. godine konsolidirali smo udrugu i prve članice su bile gotovo sve udruge žena s našeg područja i nekoliko ugostitelja. Tada je započeo postupak certificiranja – naglasila je Trninić.
Da je „Vrbovečka pera“ dobila europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 28. lipnja 2024. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak za zajamčeno tradicionalni specijalitet, koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
Domaćica današnjeg događanja Ivana Mihek, jedina je koja posjeduje dozvolu za proizvodnju Vrbovečke pere. U svom je obraćanju publici ukratko predstavila način njene pripreme te naglasila kako je interes za ovim specijalitetom velik, a to najbolje dokazuje potražnja za perom na manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“.
– Ove godine smo po prvi puta radili peru za manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“ pa nismo baš bili sigurni što nas očekuje. Imali smo dobru ekipu i s ponosom mogu reći da smo uspjeli ispeći 400 pera. Ljudi je zaista vole jesti tako da sam uistinu sretna da je i na taj način popularizirana – istaknula je Mihek.
Prigodno se obratila i direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik. – Pera je proizvod kojim se zaista možemo pohvaliti i promovirati. To je proizvod po kojem je naš grad poznat. Ljudi okolnih gradova i mjesta, prilikom naših manifestacija, uvijek dolaze na Vrbovečku peru. Ukusna im je, a mi želimo tako nastaviti i dalje. Želja nam je da se uključi više proizvođača kako bismo je mogli imati u svakodnevnoj ponudi. Pera je nešto s čime se možemo ponositi. Zahvaljujem svima koji su se uključili u ovaj projekt – poručila je Benedik.
Inače, posebnost „Vrbovečke pere” leži u tome što se priprema od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od tradicionalnih sastojaka, svježeg kravljeg sira i vrhnja, koji su proizvedeni na tradicionalan način, jaja i soli s dodatkom kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Postoji i slatka varijanta, u čiji se u nadjev dodaje žlica šećera. „Vrbovečka pera“ je okruglog oblika, mirisa tipičnog za svježi sir i vrhnje i svježe pečeno dizano tijesto. Ima blago slan i blago kiseo okus, dok je slatka varijanta blago slatkog i blago kiselog okusa. Tijesto mora biti žarko pečeno, fine teksture i meko na zagriz. Tijesto i nadjev nadopunjuju se i čine skladnu cjelinu okusa.
Manifestaciju Dan okusa vrbovečke pere otvorio je gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj. – Čestitam svima koji su radili u Udruzi Pera te došli do ovih rezultata, odnosno do zaštite naše pere na europskoj razini. Nama kao Gradu zapravo je ključno da imamo jedan ovakav vrhunski proizvod kojeg možemo predstaviti domaćim ljudima, ali i gostima koji dođu kod nas – rekao je Kralj.
Turistička zajednica Grada Vrbovca za današnju je manifestaciju pripremila natjecanje za velike i male uz prigodne nagrade. Tako su se svi zainteresirani mogli okušati u gastro kvizu, a za djecu je bila organizirana radionica pod nazivom „Škola čarobnog kuhanja” uz čarobnicu Suzi i njene pomoćnike. Djeca su naučila čarolije potrebne za pripremu Vrbovečke pere i za to su nagrađena diplomama i slasnim poklončićima.
U sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupio je Dječji folklorni ansambl HKUD-a Petar Zrinski, Ženski vokalni sastava Lera i Josip Bešen, a program je vodio Želimir Štefanović.