FOTO 20 godina istraživanja u knjizi “Vrbovečka nošnja”

0
Komunalac add

Sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu predstavljena knjiga “Vrbovečka nošnja” autorice Ljiljane Stanko, voditeljice folklornog ansambla HKUD-a Petar Zrinski. Knjiga je plod dvadeset godina istraživanja o vrbovečkoj nošnji, pjesmama, plesovima i običajima. -Kada sam krenula istraživati na terenu, ništa nije nigdje bilo zapisano. Bila mi je želja kada netko dođe iza mene, da se ne nađe u istoj situaciji te da ono što sam ja uspjela sakupiti, tu svu tradiciju našeg kraja, prenese na mlađe naraštaje i sačuva za njih – istaknula je autorica.

Autorici je na trudu čestitao Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik iz instituta za etnologiju i folkloristiku. –Ova je knjiga samo jedan mali zarez u svemu onome što je bilo prije i što će slijediti. Knjiga je vrlo vrijedan doprinos jer mi možemo pisati sinteze kada imamo nešto iz čega ćemo skupiti građu. Ovakve knjige, ovakvi pristupi lokalnoj građi, odnosno znanju su veoma važni i bez toga ne bismo niti mi u znanosti mogli puno toga učiniti. Ljiljana također piše o važnim i vrijednim malim detaljima, a koji zapravo govore o širem kontekstu nošnje i načina kako se nošnja odijevala, prigode kada se odijevala i svega onoga što čini nošnju te identitet jednoga naroda – zaključio je Zebec.

Knjiga na 176 stranica donosi 485 fotografija s opisima starijih i novijih tipova vrbovečke nošnje, uključujući krojeve za njih te upute kako ih izraditi. Na kraju promocije autorica je zahvalila Gradu Vrbovcu koji je većim dijelom financirao knjigu, Zagrebačkoj županiji, Jelki Tretinjak kao kazivačici, Ani Benček, Zdenki Bartol, folklorašima Zrinskog, Pučkom otvorenom učilištu te 23 kazivača s kojima je dvadeset godina vodila razgovore. Stanko je uputila i zahvale ukupno 114 osoba i ustanova koji su joj posudili fotografije i nošnje te lektoru Nini Radakoviću. U sklopu promocije održana je i zanimljiva revija na kojoj je publika mogla uživo vidjeti kako izgledaju vrbovečke nošnje opisane u knjizi. Promociji knjige “Vrbovečka nošnja” prisustvovao je i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime