FOTO 100 godina Kapelice uznesenja Blažene Djevice Marije u Brčevcu

0
Komunalac add

U Brčevcu je danas svečano obilježena 100. obljetnica od izgradnje Kapelice uznesenja Blažene Djevice Marije. Proslavu je organizirala Izvorna folklorna skupina Brčevec. Gosti su se na početku okupili kod Društvenog doma u Brčevcu, zatim je povorka krenula do kapelice, gdje je održana sveta misa koju je predvodio vrbovečki župnik Zoran Grgić.

U povijesti Brčevca ostalo je zapisano kako se Juraj Rusan (otac poznatog svećenika, isusovca i duhovnog pisaca Mate Rusana), kada se vratio iz I. svjetskog rata zavjetovao da će sagraditi kapelu u selu, koju je 1924. godine i završio uz pomoć stanovnika Brčevca. Zvonik je na kapelu postavljen 1934. godine. Obitelj Rusan je darovala zemljište na kojem se sada nalazi Kapelica uznesenja Blažene Djevice Marije.

Voditelj programa Želimir Štefanović na početku je istaknuo kako Brčevec ima višestoljetnu povijest, kulturnu baštinu i narodno stvaralaštvo, ima svoja društva, udruge i OPG-ove te značajne pojedince, a posebno je naglasio lijepu tradiciju okupljanja za Veliku Gospu.

Bogat i zanimljiv kulturno-umjetnički program uz brojne nastupe folklornih skupina održali su IFS Brčevec, HKUD Petar Zrinski, Izvorno folklorno društvo Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec te Kulturno umjetničko društvo Ogranak seljačke sloge Lupoglav, naravno uz pratnju svojih tamburaških skupina.

Na današnjoj proslavi stote obljetnice Kapelice uznesenja Blažene Djevice Marije bili su brojni mještani i gosti, među njima i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, direktorica Turističke zajednice Vrbovec Jasna Benedik, direktor Komunalca Vrbovec Mato Jelić te brojni drugi gosti.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime