Financijska konsolidacija i pomak u radu Nogometnog središta Vrbovec

0
Komunalac add

Izvještajna godišnja skupština Nogometnog središta Vrbovec održana je 2. prosinca 2021. u prostorijama NK Graničara u Tučeniku. Na skupštini bili su nazočni predstavnici sljedećih nogometnih klubova: Bana Jelačića, Dubrave, Croatije, Farkaša, Gaja, Graničara, Lonje, Mladosti, Rakovca, Slobode, Strmca, Vrbovca i Žabnice. Jedino na skupštini nisu bili predstavnici Zvekovca. Od gostiju bili su nazočni: predstavnik NS Zagrebačke županije i predsjednik NS Velika Gorica Željko Mihalj, predsjednik NS Dugo Selo Dinko Vulelija, predsjednik NS Križ Dubravko Poje, predsjednik Komisije nogometnih sudaca NS Zagrebačke županije Dalibor Meić i tajnik NS Dugo Selo Martin Šarić.

Predsjednik NS Vrbovec Antonio Badrov je predsjedao Skupštinom. Izvješće o radu u 2020. godini podnio je dopredsjednik Mato Jelić.

Odradili smo Izbornu skupštinu 28. srpnja 2020. godine u Dubravi, na kojoj je potvrđen predsjednik Antonio Badrov, koji je skupio deset potpisa potpisa prije održavanja Skupštine, a za dopredsjednika je izabran Mato Jelić. Na samoj Skupštini donesene su Izmjene i dopune Pravilnika NS Vrbovec, izabran je novi Izvršni odbor, koji je proširen i osim predsjednika i dopredsjednika broji sedam članova. Imali smo cca 1560 registriranih igrača sa klubovima iz NS Dugo Selo (NK Ostrna i NK Brcko). Na sjednici Izvršnog odbora održanoj 16. studenog 2021. godine s dužnosti tajnika NS Vrbovec jednoglasnom odlukom s dužnosti tajnika smijenjen je prof. Tomica Pisačić, zbog nepravilnosti u isplati novčanih naknada u razdoblju od 01.01.2017. do 31.12.2019. Poreznim nadzorom utvrđeno je da Središte na ime neuplaćenog poreza i prireza duguje 67.083,59 HRK. Za v.d. tajnika izabran je Marinko Kostiha. Zbog pandemije virusa COVID-19, nije održano natjecanje u proljetnom dijelu sezone 2019/20. Natjecanje smo nastavili kupom NS Vrbovec kojeg je u Rakovcu osvojio istoimeni domaćin. Dogodilo se je da je prvi puta kup održan u mjestu gdje je jedan klub bio domaćin i to se više neće ponoviti. U jesenskom dijelu sezone 2020./21. nastavili smo sa vođenjem lige limača, pionira i juniora. Klubovi sa našeg područja natječu se u kategorijama zagića, prstića, limača, mlađih i starijih pionira, kadeta, juniora, seniora i veterana. U 2020. godini imali smo jedan klub u 3. HNL, 2 kluba u JŽNL i 10 klubova u 1.i 2. ŽNL- ISTOK. Sudačka organizacije je ojačala dolaskom Dejan Budića koji je omasovio organizaciju i kvalitetnije mlade suce usmjerio ka višim listama. Posebno smo ponosni na sutkinju Gordanu Katušić koja sudi međunarodne utakmice. Predsjednik Zbora delegata Andrija Korenika stavio je naglasak na uvođenje mladih i obrazovanih ljudi u Zbor delegata kako bi naši delegati mogli napredovati i biti konkurentni na listama viših rangova natjecanja. Medicinsko osoblje uspješno izvršava svoje zadatke. Prve registracije za prstiće i limače na području NS Vrbovec su besplatne. Zbog duga prema Poreznoj upravi predsjednik Antonio Badrov obavio je razgovor sa gradonačelnikom Vrbovca i načelnicama i načelnicima okolnih općina, koji su nam obećali pomoći uplatom novčanih sredstava na račun središta pri saniranju nastalog duga. Središte ima svoju web stranicu, facebook stranicu i svaku srijedu tijekom natjecanja izlazi Glasnik NS Vrbovec – istaknuo je Jelić.

Financijsko izvješće za 2020. godinu podnio je predsjednik Badrov. – Središte je uredno Poreznoj upravi dostavljalo sve promete i obrasce, putem ovlaštenog financijsko računovodstvenog servisa Z-sport te je poslovanje u zakonskom roku objavljeno na internet stranici Središta. Financijske izvještaje za razdoblje siječanj-prosinac 2020.godine, poslali smo u Državni ured za reviziju u Zagreb putem FINE 9. veljače 2021. godine. Ukupni prihodi u 2020. godini bili su 94.162,04 HRK, a ukupni rashodi za 2020. godini bili su: 72.825,88 HRK. U navedenom obračunskom razdoblju ostvaren je višak prihoda nas rashodima 21.336,16HRK. Prenesena sredstva iz 2019.godine iznosila su: 61.557,21 HRK. Kada se zbroje prenesena sredstva iz 2019.godine, ispada da Središte 2020.godinu završava pozitivno sa 82,893,37 HRK – rekao je Badrov.

Izvješće Nadzornog odbora podnio je tajnik Marinko Kostiha. – Pregledavši sve dobivene materijale, utvrdivši da su svi financijski materijali za 2020. godinu poslani u Poreznu upravu – Ispostava Vrbovec te su financijski izvještaji 9. veljače 2021. godine poslani u FINA-u i Državni ured za reviziju sukladno Zakonu o udrugama, nismo uočili nikakve nepravilnosti pri poslovanju Nogometnog središta Vrbovec – rekao je Kostiha.

Program rada za 2021. godinu predstavio je predsjednik Badrov. – U narednom razdoblju trebamo nastaviti kontinuirano raditi u svim segmentima djelovanja našeg Središta, naročito u radu sa mladima i djecom. Izvršiti preregistracije i registracije za sve klubove sa područja NS Vrbovec i klubova sa područja NS Dugo Selo (NK Brcko i NK Ostrna). Najvažniji zadatak smo izvršili u siječnju 2021. godine i platili dug prema Poreznoj upravi (67.083,59 HRK), zahvaljujući donaciji novčanih sredstava gradonačelniku i načelnicama i načelnicima općina s područja nekadašnje općine Vrbovec. U proljeće 2021. godine osnovan je novi klub na području našeg Središta NK Farkaš iz Farkaševca koji se je sa seniorima uključio u natjecanje 2. ŽNL Istok. Pružena im je logistička potpora od strane NS Vrbovec. U narednom razdoblju održana je izvanredna Izborna skupština NS Vrbovec 11. ožujka 2021. godine gdje je izabran novi Izvršni odbor, te na sjednici 1zvršnog odbora potvrđen Marinko Kostiha za tajnika NS Vrbovec. Donesen je novi Pravilnik NS Vrbovec gdje je najvažnija izmjena da se Skupština može održati i on line zbog novonastale epidemiološke situacije. Održan je seminar i polaganje ispita za nove suce u Vrbovcu sa područja NSZŽ-a. Polaganje ispita za nove suce na našem području nije bilo u zadnjih deset godina. Nastavili smo sa vođenjem lige limača, pionira i juniora. Pobjednicima liga osigurani su pehari, zlatne medalje i novi dresovi, a prvi puta su i najbolji strijelci liga dobili zlatnu kopačku. Održan je kup NS Vrbovec za pionire i juniore i seniore, a finalisti i pobjednici nastavili su sa daljnjim natjecanjem u kupu NSZŽ-a. Finale kupa održano je na Gradskom stadionu za sve kategorije, a Središte je osiguralo pehare i medalje za finaliste kupa, te statue za suce koji su sudili finala. Uspostavljeni su odlični odnosi sa okolnim Središtima i NS Zagrebačke županije. Plod takvih odnosa je izbor predsjednika Antonia Badrova za dopredsjednika Nogometnog saveza Zagrebačke županije. Od početka godine imamo novu Internet stranicu koju nam vodi informatički obrt Direckt design, ista je pohvaljena na kao vrlo pregledna. Glasnik NS Vrbovec dobio je novi oblik i dizajn te je jedan od najbolje uređenih Glasnika na području, ne samo Županije, već i šire. Trenutno je u Središtu registrirano 1626 igrača. U narednom razdoblju cilj nam je pokrenuti ligu prstića, omasoviti ligu juniora i osnovati bar još jedan klub na području našeg Središta. Postoji inicijativa u Preseki za ponovno pokretanje kluba – rekao je Badrov.

Financijski plan za 2021. prezentirao je predsjednik Badrov. – Prihodi se predviđaju od registracija, brisovnica, članarina, kotizacija, opomena, isključenja i kazni u iznosu 65.000,00 HRK. U rashodima planiramo: nabavu sportske opreme, pehara, plaketa, medalja, troškove organizacije utakmica Kupa, informatičke i knjigovodstvene usluge, mobilne usluge, internet, uredski materijal, usluge promidžbe i informiranja, troškove djelatnika, službenih osoba, reprezentaciju, kupnju poštanskih maraka, bankarske i komunalne usluge te ostale nepredvidive troškove u iznosu 65.000,00 HRK – istaknuo je.

Sva navedena izvješća su jednoglasno prihvaćena od strane svih skupštinara.

Dopredsjednik Mato Jelić se založio da se u okviru NS Vrbovec pronađe disciplinski instrument kako bi se sankcionirali neodgovorni pojedinci, primjerice u slučaju kada je u ljeto ove gdoine došlo do loma noge igrača Lonje Horvatinovića na prijateljskoj utakmici u Gradecu. Također se založio za razvijanje sportskih odnosa između klubova jer bez obzira na sve situacije potrebno je razvijati korektne i pozitivne veze i poticati na fer play pristup rješavanja svih problema i poteškoća. I na kraju je naglasio da su učinjeni veliki napori u financijskoj konsolidaciji Središta, u odnosu na bivšu Upravu koja je netransparentno financijski trošila sredstva na „jedaču i pijaču“ i „reprezentaciju“.

Zdenko Brezarić je predložio da se 50. obljetnica osnivanja NS Vrbovec obilježi izdavanjem monografije u  2024. godine u kojoj bi bila predstavljena nogometna povijest u gradu Vrbovcu i općinama Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec, odnosno općine Bedenice jer je Strmec član NS Vrbovec. Pisanje ovakve knjige zahtijeva izuzetno puno istraživanja, razgovora i pretraživanja arhivske građe. U knjizi bi se između ostaloga obradile teme: općinska prvenstva, kup natjecanja, nogometni klubovi, ženski nogomet, nogometni turniri, predsjednici i tajnici Nogometnog središta, igrači prvoligaških klubova, državni reprezentativci, međunarodne utakmice, najbolji/zaslužni igrači i sportski djelatnici, sudačka organizacija, trenerska organizacija, delegatska organizacija, medicinska organizacija, sportaši u obrani Domovine, sportski novinari itd.

Predsjednik Badrov je istaknuo da je ovo hvalevrijedna inicijativa da se napiše monografija NS Vrbovec, što bi bio veliki publicistički iskorak i na nivou Zagrebačke županije te da će podržati ovaj prijedlog o kojem će se donijeti odluka na prvoj sjednici Izvršnog odbora.

Predstavnik NS Zagrebačke županije Željko Mihalj je sve pozdravio u ime predsjednika NS Zagrebačke skupštine Nenada Črnka i istaknuo da je izborom novog rukovodstva na čelu s Antonijom Badrovom konačno završeno jedno loše razdoblje koju je učinilo bivše rukovodstvo. – Vidljiv je pomak u svim segmentima rada od same organizacije Središta pa do sudačke i delegatske organizacije. Međutim, potrebno je još više ulaganja u kategorije mladeži gdje je stožerni klub Vrbovec. Raduje me spoznaja da će NS Vrbovec ponovo izrasti u stabilno središte koje će svojim djelovanjem prednjačiti u istočnom dijelu Zagrebačke županije – rekao je.

Predsjednik NS Dugo Selo Dinko Vulelija i predsjednik NS Križ Dubravko Poje su naglasili vrlo dobre odnose s NS Vrbovcem u kojima nema više zakulisnih igri kakvih je bilo u prošlom razdoblju za vrijeme bivše Uprave, te da u svakom slučaju ima mogućnosti za još bolju međusobnu suradnju.

Predsjednik Komisije nogometnih sudaca NS Zagrebačke županije Dalibor Meić se pohvalno izrazio o radu vrbovečke sudačke organizacije na čijem je čelu Dejan Budić. Sam predsjednik Budić je naglasio da trenutno ima 22 suca i da je trenutnu iskazalo interes za ovogodišnji sudački tečaj 8 osoba što je veliki iskorak u sudačkoj organizaciji sa svim dobrim i manjem dobrim stvarima. Predsjednik delegata Andrija Korenika je naveo da je trenutno 18 delegata i da je zbor u fazi pomlađivanja s novim obrazovanim sportskim kadrovima.

Na kraju kvalitetno odrađene Skupštine predsjednica domaćina Graničara, Gordana Ivačin je svim skupštinarima i gostima zaželjela puno sportskog uspjeha u idućoj godini i pozvala sve na prigodni domjenak.

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime