ESCO model – zamjena svih rasvjetnih tijela

0
Komunalac add

Projekt zamjene rasvjetnih tijela prema ESCO modelu, kojeg grad Vrbovec provodi u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj, pred samom je realizacijom. Naime, dovršena je konačna tehnička dokumentacija, odnosno tender za raspisivanje javnog nadmetanja za ESCO partnera.

Gradonačelnik Vladimir Bregović naglasio je kako se raspisivanje natječaja očekuje ovih dana, nakon što gradske službe još jednom provjere sve pravne detalje ugovora i natječajne dokumentacije.

Inače, realizacija ovog projekta započela je u rujnu prošle godine, kada su se u pripremu dokumentacije uključili i konzultanti EBRD-a, a riječ je o prvom ovakvom projektu u Hrvatskoj. ESCO model uključuje zamjenu svih dvije i pol tisuće rasvjetnih tijela na području Vrbovca, odnosno zamjenu natrijevih ili živinih žarulja LED javnom rasvjetom, koja troši 50 do 70 posto manje električne energije nego postojeća zamjena, a kroz tu uštedu plaćat će se investicija, odnosno ugradnja novih žarulja.

– Prednost ovakvog modela je u tome što grad Vrbovec kao naručitelj neće trošiti niti kunu više za javnu rasvjetu nego što sada troši, a natječaj će se provoditi na temelju nekoliko mjerila koja uključuju ukupnu cijenu, mjesečni ili godišnji trošak, ali i vremenski period u kojem će se ESCO projekt provoditi, nakon kojeg će grad postati stopostotni vlasnik javne rasvjete, koja bi bez ikakvih poteškoća trebala raditi narednih deset do petnaest godina – pojasnio je gradonačelnik.

Trošak javne rasvjete u gradu Vrbovcu je vrlo visok te godišnje ukupno iznosi oko milijun i pol kuna, dok će maksimalan trošak implementacije ESCO modela i postavljanje nove javne rasvjete iznositi sedam milijuna kuna (uz mogućnost sufinanciranja europskim sredstvima u iznosu od 15 posto). Vrijeme povrata, odnosno implementacije ESCO projekta trajat će pet do sedam godina.

Gradonačelnik je također naglasio kako je grad imao veliku pomoć europskih konzultanata no ujedno je rekao da je najvažnije uključiti vlastite resurse i znanje.

Anita Petrić

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime