Erasmus+ u II. osnovnoj školi Vrbovec

0
Komunalac add

Erasmus+ najveći je program Europske Zajednice za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom. Erasmus+ nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince te međunarodne suradnje za organizacije, među ostalim:

– provođenje razdoblja studija u inozemstvu,

– obavljanje stručne prakse,

– stručna usavršavanja i osposobljavanja,

– volontiranja

– razmjene mladih

– rad na međunarodnim projektima usmjerenima na modernizaciju i internacionalizaciju sektora obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Program je podijeljen u 5 potprograma, koji su svi strukturirani kao potpora mobilnosti, odnosno platforma stručnih osposobljavanja, edukacija i međusobnog povezivanja ustanova poput škola u cijeloj Europi.

U Hrvatskoj, krovna Vladina agencija nadležna za Erasmus+ je Agencija za mobilnost i programe EU.

II. osnovna škola Vrbovec prošle je školske godine prijavila projekt „Sense IT“ na natječaj u programu Erasmus+. Projekt je prošao na natječaju i krenuo s realizacijom početkom ove školske godine. Ovim projektom želi se ostvariti kontinuirani razvoj nastavnika kao pojedinaca te cijele ustanove. Tijekom projekta, koji traje od 1. srpnja 2018. godine do 31. kolovoza 2019. godine , pet učiteljica i ravnateljica sudjelovat će na višednevnim strukturiranim tečajevima u inozemstvu. Stečena znanja po dolasku s usavršavanja primijenit će u svom radu i prenijeti svojim kolegama u školi kako bi svi zajedno obogatili, osvježili i osuvremenili nastavni proces. Naziv projekta upućuje na dva glavna područja usavršavanja, a to su iskustveno učenje, tj učenje u prirodi s jedne strane i aktivna i kreativna upotreba IKT alata u nastavi s druge strane. Ključne riječi projekta su Sense – osjećaj, osjetilo i IT – inovativne tehnologije koje zajedno u izreci Sense IT upućuju na želju za snažnim doživljajem, osjećajem okoline tj svijeta koji nas okružuje (bilo prirode ili tehnologije) kao medija za stjecanje novih znanja, razumijevanja sadržaja i jačanja vlastite osobnosti.

Učiteljica engleskog jezika Darija Klepec, sudjelovala je na tečaju Using Technology in the Classroom koji se od 15. do 26. listopada 2018. godine održavao u Dublinu. Znanja koja je stekla na tečaju, koja su povezana s upotrebom tehnologije i internetskih alata u nastavi, podijelila je s kolegicama u školi, a primjenjuje ih u svom svakodnevnom radu s djecom.

U engleski grad Bath otputovala je u siječnju ravnateljica Edina Operta. Tamo je sudjelovala u edukaciji School Leadership Course, namijenjenoj ravnateljima škola. U sklopu edukacije, posjetila je dvije engleske škole (osnovnu i srednju) te, osim teoretskih znanja, upoznala i njihov sustav obrazovanja primjerima iz prakse.

Učiteljica engleskog jezika Jelena Magoš Kuten krajem ožujka pohađat će tečaj namijenjen učiteljima engleskog jezika, za upoznavanje engleske kulture i civilizacije u Oxfordu. Dvije učiteljice razredne nastave ići će na tečajeve u Portugal i Švedsku. Tema tečaja je učenje u prirodi. Učiteljica matematike pohađat će tečaj u Finskoj i Estoniji, gdje će na primjerima dobre prakse u školama učiti o upotrebi IKT alata u nastavi.

Stečenim saznanjima i kontaktima koje će uspostaviti na edukacijama, učiteljice i ravnateljica II. osnovne škole pridonijet će osuvremenjivanju i raznovrsnosti nastave u svojoj školi. „Nadamo se i drugim takvim iskustvima, u koja želimo s vremenom uvrstiti i razmjenu učenika“ ističu u školi.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime