Epidemija gripe u uzlaznom trendu

0
Foto: Pixabay
Komunalac add

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2023./2024., zaključno s 21. siječnja pristiglo 5300 prijava oboljelih od gripe, od čega je 2245 prijava pristiglo u posljednjem (3.) tjednu – prenosi HRT.

Prijave su pristigle iz svih županija. Najviše je slučajeva u Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji. Preminulo je šest osoba. Povećan je broj oboljele djece predškolske i školske dobi, a među prijavljenim slučajevima najmanje je osoba starijih od 65 godina.

Gripa je opasna za starije i kronične bolesnike, a radi li se o prehladi ili gripi, može se utvrditi analizom krvi ili brzim testovima, poput onih na COVID.

Simptomi gripe mogu se ublažiti cjepivom. Točne podatke o procijepljenosti ove sezone u HZJZ još nemaju. Prema prvim procjenama, 300.000 građana odlučilo se cijepiti protiv gripe – navodi HRT.

Veći broj oboljelih u ovom tjednu u odnosu na prethodne tjedne upućuje na uzlazni trend epidemije gripe što je u okviru očekivanog uzevši u obzir doba godine. Najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime