Emisija Sretna obitelj više od 20 godina u eteru Radio Vrbovca

0
Komunalac add

U programu Radio Vrbovca od 1999. godine emitira se radijska emisija “Sretna obitelj”. Emisiju 23 godine uređuje i vodi učitelj u mirovini Damir Bertek. Damir je bio omiljeni učitelj, ne samo među učenicima, već i među roditeljima i kolegama. Radio je 38 godina, a od rujna 2022. godine je u mirovini. Radni vijek proveo je u školama u Preseki, Poljani, Dijanešu i Vrbovcu. Damir Bertek s nama je podijelio svoje iskustvo dugogodišnjeg uređivanja popularne emisije.

Koji je cilj emisije “Sretna obitelj”?

-Na edukativan i zabavan način emisija ruža roditeljima savjete i smjernice u odgoju i obrazovanju djece, a djeci osigurava da svojim nastupima u emisiji iskažu svoje interese i talente.

Koje sadržaje nudi emisija?

-Široka je lepeza toga što nudi i što prati emisija. Ukratko: sve što ide u obitelj da bi bila sretna. Emisija se emitira svake srijede od 11 do 11.30 sati. To je kontakt emisija, gdje se slušatelji telefonski uključuju pitanjima gostu ili komentiraju temu emisije.

Kako birate goste?

-Tema određuje goste koji će sudjelovati u emisiji. Gosti su stručnjaci iz područja medicine, odgoja i obrazovanja, vjerske zajednice te niz pozvanih gostiju koji žele s nama podijeliti svoje životno iskustvo o određenim temama. Velik je broj učenika- djece prošao sudjelujući u emisiji, pjevajući, svirajući, recitirajući i iznoseći svoja mišljenja i stavove o životu koji ih okružuje. Kao što je učinilo i dijete u poznatoj bajci H.C Andersena “Carevo novo ruho” u kojoj je dijete uzviknulo: Car je gol.

Izlazi li emisija izvan studija?

-Da. Izlazimo u posjete vrtićima i školama. Svugdje nailazimo na širom otvorena vrata dobrodošlice. I to nama daje podstrek za daljnji rad – zaključio je Bertek.

Kad je Damir bio učitelj u Poljani, navratio sam k njemu u razred s književnikom Josipom Paladom. Kad je Palada vidio kako radi s djecom, rekao je: “To je pravi narodni učitelj, kakvih je sada sve manje”.

Recimo na kraju da je emisija “Sretna obitelj” našla temelj u odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, te u svakodnevnom životu u obitelji i društvenoj zajednici.

 

Autor: Dragan Vicković

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime