Ekološka edukacija vrbovečkih srednjoškolaca u projektu Prijatelj šume

0
Komunalac add

Posljedice klimatskih promjena posljednjih su godina sve osjetljivije, ne samo na globalnoj svjetskoj razini nego i lokalno. Prisutnost invazivnih vrsta štetnika zbog kojih su pojedine vrste drveća, poput jasena, u cijeloj Europi gotovo pred izumiranjem, porast prosječnih temperatura, dugotrajna sušna razdoblja, promjene intenziteta i učestalosti padalina te ekstremne vremenske prilike jasni su znakovi klimatskih promjena koje ugrožavaju budućnost brojnih biljnih i životinjskih vrsta na planetu, pa tako i samog čovjeka.

Uključivanjem u ekološko-edukativni projekt „Prijatelj šume“, koji za učenike srednjih škola na području Zagrebačke županije i uz financijsku potporu županije provodi Turopoljska udruga skauta „Tur“ iz Velike Gorice, o uzorcima i posljedicama klimatskih promjena početkom ožujka promišljali su i učenici Srednje škole Vrbovec. Projektna edukacija provedena je do sada u srednjim školama u Velikoj Gorici, Ivanić Gradu, Svetom Ivanu Zelini, a sada i za učenike dvaju razrednih odjeljenja u Srednjoj školi Vrbovec. Edukacija učenika time nije završila, jer iskazan je interes da se u ovako korisnu edukaciju u budućnosti uključi još više učenika vrbovečke srednje škole.

Na edukativnoj radionici učenici su saznali kako svatko od nas korištenjem u svakodnevnom životu uobičajenih pomagala: mobitela, računala, vozila i kućanskih uređaja te svojim naćinom života u prirodi ostavlja veći ili manji ugljični otisak, ali i da je najučinkovitija metoda dekarbonizacije sadnja drveća i briga o zdravlju naših šuma. Učenici su na kraju pozvani na aktivnost pošumljavanja u suradnji s izviđačima i tvrtkom Hrvatske šume. Na ovaj ekološki izlet i sadnju projektom predviđenih dvije tisuće sadnica hrasta lužnjaka učenici četiriju srednjih škola s područja Zagrebačke županije poći će do kraja ožujka.

Napisao: Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta „Tur“

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime