Edukativna radionica LAG-a Prigorje i LAG-a Mareta

0
Komunalac add

Edukativna radionica i okrugli stol, u sklopu projekta suradnje LAG-a Prigorje i LAG-a Mareta, održani su danas u Motelu Marina u Vrbovcu. Ovo je drugi dio projekta međuteritorijalne suradnje pod nazivom „Zadruge i društveno poduzetništvo“, a koji obuhvaća radionice na temu zadrugarstva, društvenog poduzetništva i terenske obilaske primjera dobre prakse, školskih i poljoprivrednih zadruga. Tema današnje radionice i okruglog stola bila je „Proizvodne organizacije i kratki lanci opskrbe“. Prezentaciju su održali izvršni direktor i osnivač Eupolis grupe Ranko Milić i upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras.

Podsjetimo, prvo studijsko putovanje u sklopu projekta suradnje LAG-a „PRIGORJE“ i LAG-a „MARETA“ održalo se od 17. do 25. rujna 2022. godine u Zatonu, na području LAG-a „MARETA“. Sudionici iz javnog, civilnog i gospodarskog sektora, odnosno predstavnici OPG-ova, udruga, gradova i općina imali su priliku na predavanjima steći znanja i vještine vezane uz društveno poduzetništvo i inovacije, zadruge i zadružne modele. Na području LAG-a „MARETA“ sudionici su posjetili školske i poljoprivredne zadruge te naučili više o načinima poslovanja i financiranja zadruga.

Pozdravnu riječ okupljenima uputila je predsjednica LAG-a Prigorje Ljubica Ambrušec. – Danas smo se okupili da bismo odradili jednu radionicu koja je hvalevrijedna za cijeli naš kraj te za LAG Prigorje. Pozdravljam naše goste iz LAG-a Mareta iz Zadra kao i svoje suradnice iz LAG-a Prigorje. Ove smo godine u rujnu gostovali u LAG-u Mareta u Zadru što je bilo zaista prekrasno iskustvo kojeg smo upriličili i danas u Vrbovcu. Još jednom pozdravljam sve prisutne goste kao i naše suradnike – rekla je Ambrušec.

Voditeljica LAG-a Mareta Sanja Rukavina pojasnila je ciljeve projekta suradnje s LAG-om Prigorje. – Zajedno smo raspravljali s kolegama iz LAG-a Prigorje vezano za zadrugarstvo i društveno poduzetništvo. Na području LAG-a Mareta postoje zadruge koje su osnovane početkom 20. stoljeća i koja su kroz svoja turbulentna zbivanja opstale i dalje nastavljaju svoj rad. Nisu još uvijek društveni poduzetnici po nekim našim zakonskim regulativama i strategijama, ali prema međunarodnim načelima zadrugarstva i po načinu svoga rada, pogotovo otočne stare zadruge, su doista društveni poduzetnici jer oni pomažu zajednici i doprinose socijalnom, društvenom životu svojih zadrugara, a ne samo obavljanju gospodarske djelatnosti. Stoga smo željeli to vrijedno iskustvo prenijeti na eventualne nove zadruge i zadrugare da se ljudi ohrabre i vide da je to doista vrijedan način i oblik poslovanja. Također smo u svoje projekte uključili i školske zadruge gdje djeca od najmlađih godina uče zajedništvu te stječu poduzetničke vještine – istaknula je Rukavina.

Na području LAG-a Prigorje nema zadruga koje bi predstavljale važan razvojni čimbenik područja, ali je razvidno da mala poljoprivredna gospodarstva da bi povećala svoju konkurentnost, održivost i dohodak trebaju razmotriti neke oblike udruživanja. Realizacijom ovog projekta će se promovirati zadrugarstvo i društveno poduzetništvo na području LAG-a „PRIGORJE“ te će se ovime animirati korisnike da se uključe u izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a „PRIGORJE“ i dati LAG-u korisne smjernice prilikom kreiranja tipova operacija za novo programsko razdoblje, ističu iz LAG-a.

Radi se o projektu suradnje sa zadarskim LAG-om Mareta kao glavnim partnerom. Tema je „Zadruge i društveno poduzetništvo“. Prvi dio projekta odrađen je na zadarskom području, a obuhvatio je kombinaciju predavanja sa primjerima dobre prakse gdje smo obilazili zadruge koje su stare preko 120 godina i ovim putem nastavlja se ta radionica kako bismo približili sudionicima projekta s našeg područja da vide primjere kako se može realizirati nešto takvo i kod nas. Mi imamo školske zadruge, ali voljeli bismo i nešto više od toga – poručila je stručna suradnica LAG-a Prigorje Ivana Radaković.

Inače, spomenuti projekt sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime