DVD Vrbovec obilježio dan osnivanja društva

0
Komunalac add

DVD Vrbovec je u svečanoj i radnoj atmosferi obilježio 2. srpnja 2022. godine, dan osnivanja društva, te tako nastavio tijek proslave 140. obljetnice društva. U vatrogasnom domu bili su kao gosti nazočni: predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, vrbovečki župnik vlč. Zoran Grgić, direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Jasna Benedik, tajnica Vatrogasne zajednice grada Vrbovca Darija Sokač, predsjednik Nadzornog odbora VZG Vrbovca Miljenko Krznar, predsjednik Mjesnog odbora Žunci Darko Jantoljak i vrbovečki poduzetnik Davor Glogoški.

Predsjednik DVD Vrbovec Marijan Krznar i zapovjednik Marko Povrlišek podijelili su priznanja i nagrade zaslužnim članovima društva. Marijan Krznar se kratko osvrnuo na dosadašnju organizaciju 140. obljetnice društva koja se sastojala od prigodne izložbe u Narodnoj knjižnici, velike i svečane proslave 11. lipnja koja je bila prvorazredni, vrbovečki, društveni, politički i vatrogasni događaj, a koja će se završiti 4. srpnja korištenjem prigodnog poštanskog žiga u vrbovečkoj pošti.

Autor prigodnog žiga Stjepan Zdenko Brezarić izjavio je da je DVD Vrbovec zaslužio da postane i dio hrvatske filatelije te da će prigodni poštanski žig izazvati veliki interes među mnogim filatelistima i kolekcionarima koji sakupljaju temu vatrogastvo, ne samo u Hrvatskoj nego diljem svijeta. Posebnost je prigodna razglednica na kojoj se nalazi vatrogasna fotografija iz 1912. godine koja je tako postala i javno dostupni vrbovečki dokument vremena s početka 20. stoljeća. DVD Vrbovec spada u rijetka vatrogasna društva koja su svoju obljetnicu obogatili izdavanjem razglednice i prigodnim žigom, koje će stići na mnoge adrese i pronositi glas o velikoj, vrbovečkoj, vatrogasnoj obljetnici.

Druženje vrbovečkih vatrogasaca i gostiju na domjenku iskorišteno je za dogovore za buduće aktivnosti, kao što je sudjelovanje na ovogodišnjoj turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari, ali i druge provedbe djelovanja. Istodobno je pregledan i dio starina iz društvene zbirke koje predstavljaju ne samo društvenu nego i povijesnu baštinu Vrbovca. Naime, DVD Vrbovec, kao najstarija udruga, zaslužan je za razvoj vatrogasnog, društvenog, kulturnog i javnog vrbovečkog života.

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime