DVD Poljanski Lug okrenut obilježavanju 50. obljetnice djelovanja

0
Komunalac add

Vatrogasno društvo aktivno djeluje pola stoljeća u Poljanskog Lugu. U proteklih 50 godina djelovanja izraslo je u jedan od glavnih čimbenika društvenog i javnog života u selu koje piše svoju povijest tek nešto više od 100-tinjak godina. DVD Poljanski Lug je u zadnjim godinama svestranim aktivnostima unaprijedio svoj rad na protupožarnoj zaštiti, osuvremenio vatrogasnu opremu te postao postojano i stabilno društvo unutar Gradske zajednice grada Vrbovca. Uz mnoge predviđene aktivnosti u 2023. godini sve je ipak usmjereno na svečanu proslavu pola stoljeća djelovanja DVD-a Poljanski Lug.

Upravo su to sve skupštinari iznosili na izvještajnoj Skupštini DVD-a Poljanski Lug koja se održala u društvenom domu. Na Skupštini su bili prisutni: predsjednik Gradskog vijeća grada Vrbovca Krunoslav Sohora, zamjenik predsjednika VZG-a Vrbovec Marijan Krznar, predstavnici DVD-ova Brčevec, Gaj, Lonjica, Luka, Peskovec, Pirakovec, PIK Vrbovec, Poljana, Vrbovec i Žunci. Radnim voditeljstvom predsjedao je Dubravko Heršak u društvu Dubravka Mutaka i Mladena Matića, dok je tajnica Renata Gregurić bila zapisničarka.

Predsjednik DVD-a Poljanski Lug Mario Androić je u Izvješću o radu u 2022. godini naveo da su se Upravni i Nadzorni odbor prošle godine sastao 14 puta. – Sudjelovali smo u svim aktivnostima koje je organizirala VZG Vrbovca, kao što smo i bili nazočni na sastancima Predsjedništva i Zapovjedništva VZG-a Vrbovec. Naši članovi su prisustvovali na proslavi Dana sv. Florijana i na hodočašću na Mariju Bistricu. Društvo je bilo nazočno na svečanoj sjednici 140. godišnjice DVD-a Vrbovec. Sudjelovali smo i na vatrogasnoj vježbi u Prilesju. Na turističko-kulinarskoj „Kaj su jeli naši stari“ bili smo nazočni u suradnji s DVD-om Vrbovec kojem se zahvaljujemo na lijepoj i ugodnoj suradnji. Za potrebe manifestacije kupili smo 20 majica – istaknuo je Androić.

U protekloj godini smo pozornost posvetili i obrazovanju naših članova. Tako da sada imamo novih 7 članova osposobljenih za vatrogasca I.klase: Antonio Heršak, Matija Tujec, Josip Matleković, Dalibor Bosak, Đuro Andrašek, Mladen Matić i Mario Kovačević. Četiri člana su polagala za vatrogasnog dočasnika: Anđelko Gregurić, Renata Gregurić, Marijo Androić i Darko Mutak, a za vatrogasnog dočasnika I. klase dobili smo 3 člana: Dubravko Heršak, Stjepan Gregurić i Dubravko Mutak – dodao je.

– Prošle godine smo sudjelovali na natječaju Zagrebačke županije prilikom čega smo nabavili novu opremu. Bogatiji smo za 10 kompleta radnih odjela, 7 pari rukavica, 7 lampi za kacigu i 2 opasača. Ovim putem se zahvaljujemo DVD-u Vrbovec što nam je poklonio 6 profesionalnih kaciga. Nakon što smo dobili nove stolice izradili smo 20 novih stolova te smo nabavili novi hladnjak za kuhinju. Održavali smo okoliš oko doma, vatrogasno vozilo i opremu. Kraj godine obilježili smo tradicionalnim kićenjem bora i božićnim druženjem. Za kraj 2023. godine čeka nas proslava 50. obljetnice rada DVD-a Poljanski Lug – zaključio je Androić.

Zapovjednik Mladen Matić naveo je u svom izvješću da je društvo sudjelovalo u gašenju 3 požara na livadama. – Naši članovi su sudjelovali na vatrogasnoj vježbi 19. lipnja 2022. na kojoj su bila još društva iz Prilesja, Brčevca i Poljane. Također smo bili nazočni na osiguranju međunarodne biciklističke utrke CroRace 2. listopada 2022. u Vrbovcu. Redovito smo održavali vozila, opremu i aparate te se redovito odazivali na sjednice zapovjedništva VZG Vrbovec – rekao je Matić. Financijsko izvješće za 2022. godinu iscrpno je predstavio blagajnik Dubravko Mutak, a izvješće Nadzornog odbora je pedantno podnijela Ivona Mutak.

Plan rada i financijski plan za 2023. godinu iznio je predsjednik Mario Androić. U Planu rada za ovu godinu predviđene su sljedeće aktivnosti: održavanje 50. obljetnice društva, izlazak na požare i druge intervencije, održavanje vatrogasnog vozila i opreme, nabava vatrogasne opreme, javljanje na natječaj Zagrebačke županije, obrazovanje vatrogasaca, vježbanje s djecom i odlazak na natjecanja, izvršavanje programa VZG Vrbovec, uređenje doma i okoliša, sudjelovanje na proslavama sv. Florijana i drugim proslavama te provoditi druge potrebne aktivnosti. Skupštinari su jednoglasno prihvatili sva prezentirana izvješća.

U članstvo DVD-a Poljanski Lug primljeni su sljedeći novi članovi i članice: Ana Androić, Mia Androić, Tea Androić, Nina Kovačević, Martina Mutak, Viktorija Mutak, Vanesa Mutak, Martina Žganjer i Lea Žganjer. Upravo primitak novih članova gdje ima i mladeži ukazuje da Društvo sustavno djeluje na pomlađivanju vatrogasne strukture i da ne mora brinuti za  svoju budućnost. Priznanja zaslužnim članovima društva dodijelili su Mario Androić i Marijan Krznar. Za rad u Društvu vatrogasne spomenice za 20. godina primili su: Valent Gregurić, Elvis Tarandek, Mario Kovačević, Mladen Matić, Bojan Žganjer, Dragutin Gregurić, Mario Mališ, Mihael Mališ, Anđelko Gregurić i Igor Kahlina. Vatrogasna spomenica za 10. godina dodijeljena je Lukreciji  Mališ.

U pozdravnim govorima su sudjelovali Krunoslav Sohora i Marijan Krznar te predstavnici nazočnih vatrogasnih društava koji su čestitali na prošlogodišnjem radu Društva, nagrađenim članovima te zaželjeli provedbu zacrtanih ciljeva i čestitali na organizaciji ovogodišnje proslave 50. godina rada. Marijan Krznar je naglasio da je VZG Vrbovec ponosan na rad DVD-a Poljanski Lug koji je primjer pozitivnog djelovanja u općem interesu naše zajednice. Krunoslav Sohora je istaknuo da je DVD Poljanski Lug dio uspješnog vatrogasnog mozaika VZG Vrbovec u kojem djeluju časni i pošteni ljudi. Poslije održane skupštine druženje je bilo nastavljeno uz prigodnu večeru, glazbu i ples te srdačnu gostoljubivost članova DVD-a Poljanski Lug. Pripreme za obilježavanje 50. godina osnutka Društva započele su već nakon Skupštine pa nema nikakve dvojbe da će Poljanski Lug pripremiti veliko i svečano slavlje na kojem će se okupiti cjelokupna VZG Vrbovec, gradski čelnici te brojni gosti. DVD Poljanski Lug je društvo u kojem ravnopravno djeluju i žene i muškarci pa je to i dokaz više kako se može uspješno djelovati na promicanju imena svog društva i sela.

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime