Dvadeset godina rada Športsko ribolovnog društva Štuka iz Poljanskog Luga

0
Komunalac add

Kroz jedan dio Poljanskog Luga protječe regulacijski/spojni kanal Zelina – Lonja – Glogovnica – Česma uz koji se nalazi trinaest malih i velikih jezera uz šumu Berek. Jezera su nastala kopanjem zemlje za izgradnju nasipa od 1976. do 1978. godine. U cilju zaštite prirode i saniranja divljih deponija, koja su u međuvremenu nastala na tom području, Dragutin Mutak, Stjepan Gregurić i Ivan Rihtarić, iniciraju početkom 21. stoljeća osnivanje športsko-ribolovnog društva. Inicijativa je imala uspjeha jer su se 43 stanovnika, većinom iz Poljanskog Luga, ali i iz Vrbovca i Zagreba izjasnila za osnivanje društva. Osnivačka skupština ŠRD Štuka održana je 19. svibnja 2001. u trgovini Gregurić u Poljanskom Lugu. Tada je za prvog predsjednika bio izabran Dragutin Mutak (2001. – 2003.), zamjenika Zlatko Grmek ml., kojeg je kasnije zamijenio Vladimir Bolfek, tajnika Božo Andrašek i blagajnika Darko Kahlina dok su još članovi Upravnog odbora bili: Michael Budiselić, Marijan Smolec i Ivan Rihtarić. Potom su predsjednici bili Branko Remenarić (2003. – 2007.), Roman Jelen (2007. – 2018.) i Ivan Horvat (2018.). Sadašnje rukovodstvo Upravnog odbora čine: predsjednik Marijo Sabolić, dopredsjednik Darko Kahlina, tajnica Danijela Krčmar Gregurin, blagajnik Dragutin Mutaki članovi: Martina Benko Radiković, Anđelko Jakunić, Davor Kruhin, Mario Radiković i Ivan Robina.

Prije 20 godina članovi ŠRD Štuka su zasukali rukave i prionuli na uređenje ribolovne staze, uređenje okoliša i prilaza jezerima, što čine i u današnje vrijeme te započeli s izgradnjom ribičke kuće i uključenjem u ribolovna natjecanja. Od osnivanja društva na uređenju okoliša oko jezera organizirane su brojne radne akcije kako bi se uredili prilazni putovi, šetnica i općenito okoliš koji mami prirodnim ljepotama sve veći broj Vrbovčana i obitelji s malom djecom na izletničke rute. S vremenom jezera su postala privlačna mjesta za sportska i društvena zbivanja ribolovaca, zaljubljenike u prirodu i putnike namjernike.

Ribička kuća počela se graditi za vrijeme mandata predsjednika Remenarića. U izgradnji kuće sav teret podnijeli su sami članovi. Potporu u izgradnji pružio je Grad Vrbovec i jednim dijelom Zagrebačka županija. Radilo se sukcesivno kako su se uspjela prikupiti financijska sredstva za kupnju građevinskog i drugog materijala. U društvenim prostorijama veličine 50-tak kvadrata nalazi se društvena arhiva, sportski rekviziti, pehari, diplome i druge potrepštine. Terasa veličine 30-tak kvadrata služi za društvena, sportska ili druga druženja. Pored kuće je izgrađena pečenjara. Uz samu ribičku kuću nalaze se jezera i šuma te uređeni prilaz za parkiralište. Tu možete uživati u svim prirodnim blagodatima, od raznog ptičjeg pjeva pa do pljuskanja riba po vodi, jer se pruža lijepi vidik na sve strane, za ugodni razgovor i opuštanje u prijateljskom okružju.

Članovi su se ranije natjecali u Županijskoj ribolovnoj ligi, a sada se natječu u 3. hrvatskoj ligi Zapad (seniori) te u 1. hrvatskoj ligi (seniorke) te u Međugradskoj ribolovnoj ligi. Prvi natjecatelji bili su: Branko Remenarić, Zoran Bartolec i Roman Jelen, a natjecateljice Sunčica Dubravec, Marija Remenarić i Danijela Krčmar. Marija Remenarić je 2011. godine osvojila  pojedinačno četvrto mjestu na Svjetskom ribolovnom prvenstvu u Italiji, kad se i Hrvatska plasirala na četvrto ekipno mjesto. Od 2010. godine u društvu se posvećuje pozornost mlađim kategorijama ribolovaca.

Društvo je za svoje djelovanje primilo niz sportskih i društvenih nagrada i priznanja. Športsko ribolovni savez Zagrebačke županije dodijelio je 2012. godine ŠRD-u Štuka za 10 godina uspješnog rada, priznanje za uspješno gospodarenje u 2016. godini, priznanje za dobro gospodarenje i unapređenje športskog ribolova u 2017. godini, priznanje za najuspješniju žensku seniorsku ekipu u 2017. godini, priznanje za najbolji kolektiv i priznanje za najbolju žensku seniorsku ekipu u 2019. godini. Za najbolju žensku sportsku ekipu u 2019. godini Grada Vrbovca bila je proglašena ŠRD Štuka, u sastavu Renata Ivezić, Slavica Futivić i Danijela Krčmar. One su se nakon osvojenog drugog mjesta na prvenstvu Zagrebačke županije i ekipno trećeg mjesta na II. zoni, plasirale na Kup Hrvatske u disciplini lov ribe udicom na plovak, gdje su osvojile prvo mjesto ekipno. Uz to, ekipa seniorki ŠRD Štuke Poljanski Lug osvojila je i drugo mjesto ekipno na Kupu Jadransko-podunavskih zemalja koji se održao u Prnjavoru u Bosni i Hercegovini. Prvakinje Hrvatskog kupa iz 2019. godine u sastavu Danijela Krčmar,  Renata Ivezić i Slavica Futivić, zbog otkazivanja prošlogodišnjeg kupa, ove godine brane prvo mjesto na kupu Hrvatske, koje se održava na veslačkoj stazi Jarun u Zagrebu. Renata Ivezić bi ove godine trebala u kolovozu nastupiti na Svjetskom ribolovnom prvenstvu u Nizozemskoj.

Ribolovna staza je uređena na četvrtom jezeru na kojem se organiziraju županijska natjecanja te ostala ligaška natjecanja u okviru seniorskih i inih ekipa. Društvo ima izvrsnu suradnju sa ŠRD Amur (Vrbovec), ŠRD Črnec (Gradec), ŠRD Vukšinec, ŠRD Klen (Brckovljani), ali i s mnogim drugim ribolovnim društvima.

Jezera obiluju raznim ribljim vrstama, a najpoznatije su: šaran, amur, som, štuka, babuška,  klen, crvenperka, žutooka, keder, grgeč i druge. U jezerima živi i američki grgeč koji je pušten prije nekoliko godina pa se sada love veliki primjerci. Ulovljeni su kapitalci štuke (12 kg), amura (13 kg), soma (9 kg) itd. Jezera su postale dom dabrova i vidri, kao i ptica močvarica: roda, čaplji, kormorana, labuda, divljih patki, liske, vodomara, ali i drugih ptica poput fazana, jastrebova, sova, eja, žuna, djetlića, divljeg goluba… Stalno je zabilježena nazočnost crne rode (2 para), koja je izuzetno rijetka i ugrožena vrsta u Hrvatskoj. U prijašnjim godinama povremeno se pojavljivao i orao štekavac. Pored toga u jezeru žive: školjke, žabe, barske kornjače, bjelouške, razni kukci i puževi. Obzirom da se uz jezera nalazi šuma to je stanište srna, divljih svinja, lisica, ježeva, lasica, kuna, zečeva, divljih mačaka, ali i drugih sisavaca. Međutim, to je postalo područje na kojem već godinama obitava i invazivna vrsta čagalj. Od drveća pretežita je joha, jasen, hrast, vrba, lijeska, glog, bršljan, ali i trstike, irisa, rogoza i drugog močvarnog i šumskog bilja. Uz jezera se može uživati i u biciklističkim ili pješačkim rutama gdje možete osjećati lagodu u prirodnim ljepotama, a ako imate sreće možete ugledati pored brojnih ptica i dabra ili pak vidru.

Od osnivanja do današnjih dana svojih 20 godina života društvu su darovali veliki zanesenjaci i pokretači svestranog društvenog rada: Dragutin Mutak, Stjepan Gregurić i Darko Kahlina. Danas društvo broji 60-tak članova koji nastavljaju s uspješnim tradicijama svojih prethodnika.

O proteklih 20 godina djelovanja, prvi predsjednik ŠRD Štuka Dragutin Mutak, emocionalno se prisjetio. – Izuzetno smo sretni i ponosni na dosadašnji rad svih naših članova u proteklih 20 godina koji su s velikim srcem, voljom i dušom radili na uređenju jezera, izgradnji naše ribičke kuće, ostvarivanju sportskih uspjeha, ali i na promociji našeg sela Poljanskog Luga i u konačnici Grada Vrbovca. Uložili smo velike napore da saniramo i divlja odlagališta uz pomoć radnika vodoprivrede. Time smo doprinijeli zaštiti naših jezera, oko kojih i u njima obitava raznovrstan biljni i životinjski svijet. Od samog početka smo krenuli s velikim entuzijazmom i odlučnošću da očuvamo prirodne ljepote i za naše buduće generacije da i one mogu uživati i njima. Svi koju su bili na funkciji predsjednika dali su svoj obol u unapređenju rada društva. Međutim, Roman Jelen je postavio prave temelje rada društva kako po organizaciji tako i po sportskim ostvarenjima i mnogim drugim aktivnostima. Ribička kuća nam je postala središnje mjesto druženja i veselja kako naših članova, tako i stanovnika Poljanskog Luga. Ne posustajemo u našim aktivnostima jer je to prije svega ljubav svih nas prema sportskom ribolovu na slatkovodnim vodama, zaljubljenicima u prirodu, ali i u promociju vrbovečkog kraja. Na našim druženjima i sastancima stalno se iznose nove ideje i prijedlozi za unapređenje društva jer još uvijek ima puno izazova, kako na sportskom planu, tako i na uređenju ribolovne staze ili sadnje novih drveća za nove šetnice – rekao je Mutak.

Stjepan Gregurić jedan od osnivača naglasio je da su društvo osnovali sportski entuzijasti i zaljubljenici u prirodu zbog zaštite naših jezera od devastacije, razvoja sportskog ribolova na slatkovodnim vodama i zaštite flore i faune vrbovečkog kraja. – ŠRD Štuka od 2010. godine tradicionalno organizira za međunarodni blagdan rada 1. svibanj pojedinačno natjecanje „Ljeskov kup“ na kojem se okupljaju ribolovci iz šire Zagrebačke regije. Danas je većina jezera uređena, poribljena i služe za rekreativni i natjecateljski ribolov te kao izletište ljubitelja prirode. Neizmjerno smo ponosni na djelovanje u proteklih 20 godina jer su naša jezera poznata po bogatom ribljem fondu, lijepom prirodnom okružju, ne samo u Zagrebačkoj regiji, nego i u drugim mjestima u kojima smo sudjelovali na raznim sportskim natjecanjima – istaknuo je Gregurić.

Predsjednik Marijo Sabolić naveo je prioritete djelovanja društva. – Glavne aktivnosti društva u sadašnjem trenutku su usmjerene na dogradnju društvenih prostorija za smještaj službenih osoba, nastavak sadnje i uređenja šetnice, skrb o jezerima te održavanje okoliša oko ribičke kuće i jezera. Naši članovi imaju puno posla tijekom cijele godine jer skrbimo o velikom području. Puno radimo na košnji trave, ali i na čišćenju putova i prilaza jezerima, kao i poribljavanju jezera. To činimo svake godine s 1.200 kg konzumne ribe u tri navrata pa imamo bogati riblji fond. Isto tako smo maksimalno angažirani na organizaciji ribolovnih natjecanja na našoj ribolovnoj stazi te sudjelujemo na raznih sportskim natjecanjima. Posebnu draž imaju društvena natjecanja kad se okupi naše društvo i zajedno se veselimo svim postignutim sportskim rezultatima. Sve u svemu aktivnosti traju tijekom svih 365 dana u godini, od sportskih natjecanja, sastanaka, druženja pa do radnih akcija, ali sve to nas neizmjerno veseli zbog čega i sve to uspijevamo odraditi – zaključio je Sabolić.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime