Dva vrbovečka znanstvenika pokrenula mikro udruživanje poljoprivrednih gospodarstava

0
Komunalac add

S OPG-a Stjepana Cara iz Vrbovca ponovno nam stiže zanimljiva poljoprivredna priča. Za vrijeme našeg posljednjeg posjeta ovom poljoprivrednom gospodarstvu krajem 2018. godine najviše smo razgovarali o ekološkoj poljoprivredi te inovativnim rješenjima u preradi voća, međutim sada je fokus na zadrugarstvu.

Naime, tri lokalna OPG-a pokrenula su tzv. mikro udruživanje, što je rezultiralo zanimljivim novim proizvodom – vinom od jabuke. O važnosti ekološke proizvodnje, a posebice o važnosti udruživanja malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava razgovarali smo s dva vrbovečka poljoprivrednika, koji su zapravo primarno znanstvenici, doktori znanosti, jedan u mirovini, a drugi tek na početku svoje znanstvene karijere – sugovornici su nam dr. Stjepan Car i dr. Stjepan Tvorić.

Gospodine Car, prošle su gotovo dvije godine od našeg posljednjeg druženja, što je novoga na Vašem imanju?

Svake godine ima nešto novo. Proširio sam asortiman sokova te sada imam i sok od maline, a prošle godine sam napravio i eksperiment pa sada imam i vino od jabuke. Napravio sam stotinjak litara tog vina, sebi za probu i to u dvije varijante, mirno i pjenušavo vino. Pokazalo se da tu postoji potencijal, međutim ja nemam dovoljno svojih jabuka da bih vino od jabuka mogao staviti na tržište – rekao je Car te dodao kako je, s obzirom da je nekada bio vinar, tehnologiju savladao. – Inače, pretprošle godine proizveo sam vino od aronije i upravo to vino ove je godine dobilo oznaku Grada Zagreba „Plavi ceker“, koja označava vrhunsku kvalitetu. Ovu oznaku dobili su i moji sokovi od jabuke, aronije i marelice – pojasnio je.

Novost u odnosu na naš posljednji posjet je i to što smo imali još jednog sugovornika, dr. Stjepana Tvorića.

Osim što ste imenjaci, vi ste i u istom poslu, ne samo onom znanstvenom, nego i u poljoprivrednom. Gospodine Tvoriću otkud vas ovdje? Što ste novoga smislili?

Da, evo i mene u ovoj priči o jabukama. Većina ljudi s ovog područja zna me po mom znanstvenom, ali i političkom djelovanju, ali kako u Brčevcu imam i vlastiti OPG, u slobodno vrijeme bavim se i poljoprivredom, primarno pčelarstvom. Međutim, imam i voćnjake te proizvodim jabuke, ali i kruške, breskve, marelice i slično pa sam kroz druženje s doktorom Carom došao do ideje da ovdje, u njegovom pogonu, preradim višak svog voća. Malo po malo došla je ideja za jačim udruživanjem. Otegotna okolnost ove godine za sve voćare bio je mraz, koji je u nizinama ozbiljno naštetio proizvodnji voća, međutim na području Općine Preseka jabuka se nije smrznula te smo igrom slučaja pokrenuli suradnju s OPG-om Darka Gabrice na kojem ima puno domaćih sorti jabuka. Znači dr. Car je nama na korištenje dao opremu za preradu voća u sokove, a mi smo njemu pomogli na druge načine.

Gospodine Car, po čemu je specifična ova suradnja, odnosno mikro udruživanje tri OPG-a?

Sav sok koji proizvedem, vrlo brzo plasiram na tržište. Moj voćnjak još nije dovoljno jak da podmiri potrebe, ali neke kupce svakako može podmiriti druga strana, odnosno spomenuta dva OPG-a sa svojim proizvodima. Tu je potrebno naglasiti da su to različiti proizvodi. Dakle, moj proizvod nosi naljepnicu mog OPG-a, a njihovi proizvodi nose njihove naljepnice. Važno je naglasiti da mi nismo povezani kapitalno, ali smo povezani interesno. Moja oprema, u koju sam pomoću zajednice investirao, se ne može isplatiti na tri, četiri tone voća, ali isplatit će se ako proizvede 30 ili 40 tona. Naravno da ja sam, sa 74 godine ne mogu tu količinu obraditi, ali zato su tu mlade snage. Oni su našli resurse, koji inače tu na našem području trunu na zemlji.

Cilj ovog razgovora, među ostalim, je široj javnosti predstaviti priču o mikro udruživanju i potaknuti ostale OPG-e da se zainteresiraju za ovakav vid suradnje. Rezultat vašeg interesnog udruživanja je i jedan novi proizvod. Gospodine Tvoriću, o čemu je riječ?

Da, riječ je o vinu od jabuke ili cideru, kako ga ljudi popularno znaju. Naš proizvod je različit od onih u komercijalnoj proizvodnji, jer mi ne koristimo šećer niti bilo kakve umjetne dodatke pa je i sam sok od jabuke kiseliji kao i vino od jabuke. Želja nam je svojim primjerom potaknuti i druge poljoprivrednike da počnu šire razmišljati o tome što sve neki vid udruživanja može donijeti u konačnici. Nas je sada malo i nemamo u planu zadrugu jer za zadrugu mora biti uključeno minimalno sedam OPG-a ili zadrugara. Naravno, vrlo je teško dogovoriti udruživanje pa je ovaj način mikro udruživanja na temelju zajedničkog interesa možda dobar način za poljoprivrednike s našeg područja.

Mi smo se našli kako bismo s našim čitateljima podijelili priču o udruživanju tri mala poljoprivredna gospodarstva, ali i naglasili prednosti zadružnog modela u poljoprivredi. Gospodine Tvoriću, mogu li se potencijalno zainteresirani poljoprivrednici obratiti vama i gospodinu Caru za savjete ukoliko se odluče na ovaj korak?

Naravno, za sva pitanja stojim na raspolaganju. Još bih želio dodati kako su poljoprivrednicima danas na raspolaganju i sredstva koja mogu povlačiti za razvoj svojih djelatnosti. I u Vrbovcu postoji program za poticanje poljoprivrede, investicije sufinancira i Zagrebačka županija, a tu su i poticaji koji idu kroz Agenciju za plaćanja u poljoprivredi. Dakle, ta su sredstva namijenjana poljoprivrednicima i pozivam ih da počnu koristiti sredstva koja su im na raspolaganju. Znam da je to teško i da se do sredstava dolazi uz puno muke no niti jedan uspjeh ne dolazi preko noći, a naši poljoprivrednici najbolje znaju koliko je truda potrebno za opstanak. Moj savjet je da se i u poljoprivredi treba odvažiti i krenuti u nove pothvate uz što će sigurno doći i uspjeh.

I za kraj, gospodine Car, poruka sadašnjim i budućim poljoprivrednicima.

 – Napustite vino od grožđa i počnite piti vino od jabuka, osobito ako imate šećernu bolest. Vino od jabuka garantirano za dva do tri stupnja skida šećer. Jabuka je ljekovita i nije ono u raju s jabukom bilo slučajno niti je slučajno jabuka povezana s pričom o gravitaciji – šaljivo je zaključio dr. Car.

Inače, znanstvenik, inženjer i certificirani poljoprivrednik prof. dr. sc. Stjepan Car svoje umirovljeničke dane provodi vrlo aktivno. Iako i dalje angažiran u struci, uspješno vodi malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Vrbovcu koje se bavi ekološkim uzgojem mješovitog voća i preradom voća u pasterizirane matične sokove i voćna vina.

Prof. Car svoj radni vijek proveo je u Končaru, najprije kao istraživačko-razvojni inženjer u Končarevom Institutu. Stekao je akademsku titulu doktora tehničkih znanosti iz područja elektrotehnike, bio je 8 godina član uprave Grupe Končar i 15 godina predsjednik uprave Končar Instituta za elektrotehniku d.d. Također bio je društveno angažiran na području inovatorstva, i jedno vrijeme predsjednik Udruge inovatora Hrvatske pa se u njegovoj biografiji posebno se ističe njegov angažman u području inovacija te razvoju tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva, za što je nagrađen i nagradom za životno djelo „Faust Vrančić“ i to posebice zato što je na njegovu inicijativu Udruga inovatora Republike Hrvatske osnažila svoje djelovanje prema gospodarskim subjektima, inovativnim poduzetnicima i udruženjima obrtnika.

Bio je uključen i u visokoškolsko obrazovanje izavnredno predavajći na višim školama u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu te na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Svoju priču u poljoprivredi doktor Car započinje vinogradarstvom u slobodno vrijeme, ali vrlo brzo se okreće ekološkom uzgoju, prvenstveno aronije. Ostatak voćnjaka čine pretežno jabuke, kruške, maline i borovnica, ali ima i drugog voća za vlastite potrebe.

OPG Car u proizvodnju je uveo kontrolni sustav HACCP, čime je osigurana zdravstvena sigurnost i sljedivost EU normi.

Proizvode ovog OPG-a moguće je kupiti u Zagrebu u manjim trgovinama zdrave hrane, a dr. Car se posebno ponosi dobivenom oznakom Grada Zagreba „Plavi ceker“, za visoku kvalitetu sokova i vina.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime