Dubravko Ponoš: Prednosti za obje strane

0
Komunalac add

Gostujući u programu Radio Vrbovca direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš pojasnio je prijedlog Fonda da se otpad iz Svetog Ivana Zeline vozi na vrbovečko odlagalište „Beljavine“. Na početku je naglasio kako je na temelju Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta u RH napravljen i nacionalni plan zatvaranja odlagališta u Hrvatskoj, što je dio obaveza koje je Hrvatska preuzela ulaskom u EU. – Riječ je o izgradnji sustava odlaganja otpada kroz centre gospodarenja otpadom, odnosno zatvaranja odlagališta i odlaganja otpada na „ledinu“, kao što je to bilo do sada. Tim dokumentom propisano je tko, kada i na koji način mora zatvoriti svoje odlagalište, a kapaciteti koji preostaju trebali bi biti dostatni za preuzimanje otpada s onih područja gdje su odlagališta zatvorena. Takav otpad bi, ako je to moguće, trebao biti zbrinut unutar županije u kojoj se nalazi lokalna samouprava kojoj je zatvoreno odlagalište – pojasnio je Ponoš. Također, istaknuo je kako je prema tim kriterijima Vrbovec najoptimalnije rješenje za prihvat otpada iz Svetog Ivana Zeline.

U dopisu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stoji kako odlagalište otpada „Beljavine“ ima kapacitet od oko 60.000 m³, dok se na vrbovečko odlagalište godišnje odlaže 4.400 m³ neopasnog komunalnog otpada. Nadalje stoji kako grad Sveti Ivan Zelina godišnje odlaže 2.300 m³ neopasnog otpada, što na godišnjoj razini s gradom Vrbovcem iznosi 6.700 m³. – Iz navedenog izračuna vidljivo je da se na odlagalištu „Beljavine“ neopasni otpad može odlagati sljedećih 10 godina, računajući godišnje smanjenje od 2 posto radi povećanja odvojenog prikupljanja komunalnog otpada. Međutim centri za gospodarenje otpadom morat će biti izgrađeni u sljedeće tri do četiri godine  – naveo je.

Također je naglasio kako redoslijed zatvaranja odlagališta ovisi o njihovom trenutnom kapacitetu. Postoje tri kategorije odlagališta: ona koja rade do ispunjenja kapaciteta, ona koja rade do izgradnje centara gospodarenja otpadom i ona koja se trenutno zatvaraju. Odlagalište u Svetom Ivanu Zelini spada u treću kategoriju, dakle to je odlagalište koje više nema kapaciteta i mora se zatvoriti. To znači da će Zelinčani morati plaćati transport svog otpada na značajno udaljenije odlagalište nego što je to bio slučaj do sada, odnosno dok su svoj otpad odlagali na odlagalište „Cerovka“. Naravno, to povećava trošak zbrinjavanja otpada za građane Svetog Ivana Zeline.

Direktor Fonda istaknuo je, kako kaže, prednosti i za jednu i za drugu stranu. – Kada imate kapacitet na svom odlagalištu, odnosno imate kazetu koju ste platili, to zapravo znači da imate otvorenu rupu. Ovdje se onda javljaju dvije mogućnosti. Ili će vam tu rupu popuniti netko vozeći svoj otpad ili ćete rupu morati sami zatrpati kada bude izgrađen centar za gospodarenja otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Vrbovečko komunalno poduzeće je ovdje u vrlo dobroj poziciji, jer se trošak odlaganja otpada za građane neće povećati, već će Komunalac ostvariti dodatne prihode pa se otvara i mogućnost za snižavanje cijene komunalne usluge u Vrbovcu ili poboljšanja same usluge, dok se Zelinčanima otvara mogućnost da svoj otpad voze u najbliži susjedni grad – zaključio je Ponoš te još jednom naglasio kako Vrbovec samostalno kapacitet odlagališta Beljavine ne može popuniti u sljedećih 13 godina, dok bi centri za gospodarenje otpadom trebali biti izgrađeni za otprilike tri godine, nakon čega će se zatvoriti i vrbovečko odlagalište.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime