Dubravi i Gradecu financijska potpora za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti

0
Komunalac add

Središnji državni ured za demografiju i mlade i ove je godine općinama dodijelio financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna. Ove godine, u odnosu na lani, dodatno je povećan iznos financijske potpore za općine, od čega je 18.5 milijuna kuna rezervirano za općine razvrstane od I. do IV. skupine po indeksu razvijenosti, a 1.5 milijuna kuna za općine razvrstane od V. do VIII. skupine.

U Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade navode kako je interes prijavitelja bio izniman te je u rekordnom roku od dva tjedna zatvoren Javni poziv za sve skupine prijavitelja. Svečana dodjela Ugovora o dodjeli financijskih sredstava za 104 općine Republike Hrvatske kojima je obuhvaćeno 3768 djece održana je jčer u Zagrebu.

S našeg područja, sredstva za razvoj predškolske djelatnosti dobile su Općina Dubrava i Općina Gradec, svaka po 220 tisuća kuna.

Ova mjera podrazumijeva osiguravanje financijske potpore iz Državnog proračuna za što veće institucijsko zbrinjavanje djece predškolske dobi u općinama s potpomognutih područja, a posebno manje naseljenih i ruralnih područja Republike Hrvatske u kojima nedostaje ili je slabo razvijena institucionalna podrška za djecu rane i predškolske dobi. Središnji državni ured za demografiju i mlade prikupio je i objedinio podatke o demografskim mjerama koje provode jedinice lokalne i regionalne samouprave u 2022. godini iz čega je vidljivo da čak 21 općina izdvaja više od 30% lokalnog proračuna, a 35 općina ulaže između 20% i 30% proračuna za potrebe predškolske djelatnosti, što su iznimno veliki izdaci.

Cilj ove mjere je osiguravanje rada dječjih vrtića koje bi zadovoljilo potrebe obitelji s djecom rane i predškolske dobi i olakšalo usklađivanje privatnog i poslovnog života roditelja. Na taj način potičemo mlade obitelji na ostanak u svojoj životnoj sredini, prvenstveno u ruralnim i slabije razvijenim područjima u kojima je nedostupnost predškolskog odgoja veliki problem – istaknula je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime