Državni vrh na svečanom otvorenju pruge Gradec-Sv. Ivan Žabno

0
Komunalac add

Pruga Gradec-Sveti Ivan Žabno, duljine 12,2 kilometra, prva je novoizgrađena pruga u Hrvatskoj nakon 52 godine. Dionica je jučer svečano otvorena simboličnom vožnjom. Među putnicima su bili premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, resorni ministar Oleg Butković, ministar uprave Ivan Malenica, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak, načelnica općine Gradec i potpredsjednica Županijske skupština Ljubica Ambrušec i mnogi drugi.

Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba od sad je kraće za 50 minuta i traje sat vremena. Vrijednost cijelog projekta, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, iznosi 258 milijuna kuna. –Nakon velikih investicija u ceste, zračne luke i pomorsku infrastrukturu, u desetljeću pred nama vrijeme je za jačanje željezničke infrastrukture –poručio je premijer.

Izgrađena je jednokolosiječna pruga s pripadajućim stajalištima, s tri nadvožnjaka, tri podvožnjaka i jednim mostom. Obavljena je i izgradnja i rekonstrukcija spojnih i obilaznih cesta u duljini od deset kilometara.

Od 12,2 km nove pruge, gotovo 7,7 km prolazi kroz Zagrebačku županiju– rekao je župan Kožić naglasivši kako je izrazito bitno revitalizirati željeznički promet koji osim što je jeftiniji od cestovnog, ne stvara velike prometne gužve i daleko manje zagađuje okoliš.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime