Drugi paket mjera pomoći gospodarstvu – jednokratne potpore poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima

0
Komunalac add

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj uputio je Gradskom vijeću prijedlog drugog paketa mjera pomoći gospodarstvu u vrijeme pandemije COVID-a 19.

Radi se o namjenskim, jednokratnim potporama poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima iz kojih će vrbovečki gospodarstvenici pokrivati:

–        troškove najma poslovnog prostora

–        troškove režija u poslovnom prostoru

–        troškove sirovina i materijala bitnih za rad osnovne djelatnosti, a koja su došla u dospijeće plaćanja u vremenu narušene gospodarske aktivnosti

–        troškove knjigovodstvenih usluga

–         drugi obrazloženi opravdani troškovi (naknade, članarine…)

Jednokratne potpore isplaćivat će se u visini od 3.000 kuna poslodavcima koji zapošljavaju 1 ili 2 radnika, 5.000 kuna poslodavcima sa 3 ili 4 radnika te 7.000 kuna onima sa 5 i više radnika. Za realizaciju ove mjere osigurano je 500.000 kuna.

Od tih pola milijuna kuna čak 350.000 kuna osigurali smo smanjivanjem materijalnih prava zaposlenih u Gradu Vrbovcu i gradskim ustanovama, smanjivanjem izdvajanja za političke stranke, odricanjem pojedinih vijećnika i zamjenika gradonačelnika od naknada, te uplatama direktora Gradskih objekata i gradonačelnika u Proračun. Tako da možemo reći kako se u Gradu Vrbovcu javni sektor solidarizirao s privatnim – izjavio je gradonačelnik Kralj.

Podsjećamo, početkom travnja izglasan je prvi paket mjera potpore građanima i poduzetnicima:

–        oslobođenje od plaćanja komunalne naknade za pravne osobe

–        oslobođenje od plaćanja komunalne naknade za građane

–        oslobođenje od plaćanja zakupnina javnih površina

–        oslobođenje roditelja od plaćanje vrtića za vrijeme dok su vrtići zatvoreni

–        zaustavljeni su svi postupci ovrhe po osnovi ne plaćanja komunalne naknade te se za 2020. neće obračunavati zatezne kamate za komunalnu naknadu.

Prema prvim analizama očekivani pad prihoda od poreza na dohodak u travnju iznosit će oko 15 posto, dok nas u svibnju prema najavama smanjivanja plaća nekih domaćih poslodavaca očekuje ozbiljniji pad. Iz tog razloga ovaj drugi paket mjera bit će vjerojatno i konačan. Zadatak grada je do kraja godine paziti na stabilnost proračuna i osigurati financije za započete investicije – vrtić u Jugu, nogostup u Čerkezovoj, energetska obnova stadiona, cesta prema groblju u Tkalcu, reciklažno dvorište, održavanje nerazvrstanih cesta. A ako nam financije dozvole planiramo još ove godine krenuti s gradnjom nogostupa u Naselju Stjepana Radića – zaključio je gradonačelnik Denis Kralj.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime