Drugi jubilarni prigodni žig Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec

0
Komunalac add

Pučko otvoreno učilište Vrbovec osnovano je 18. veljače 1961. godine i ove godine slavi 60. obljetnicu neprekidnog rada. Shodno navedenome, POU Vrbovec je iniciralo korištenje drugog prigodnog poštanskog žiga 18. veljače u vrbovečkoj pošti posvećenog obilježavanju ovogodišnjeg jubileja.

Prvi prigodni žig bio je u uporabi 18. veljače 2011. godine u poštanskom uredu Vrbovec prilikom proslave pola stoljeća rada POU Vrbovec. Autor tog žiga bio je poznati hrvatski karikaturist Srećko Puntarić Felix, koji slovi za najutjecajnijeg hrvatskog karikaturista s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Pored filatelističko-kolekcionarske vrijednosti, taj prigodni žig nosi i umjetničku komponentu koju je ostavio Puntarić u hrvatskoj filateliji.

Karikature se rijetko pojavljuju kao idejna rješenja kod prigodnih žigova u hrvatskoj filateliji pa tim više izazivaju pozornost kod filatelista koji tematski sakupljaju slikarstvo, odnosno karikature na filatelističkim izdanjima. Napomenimo da je i karikatura vrbovečkog slikara Miroslava Barića iskorištena kod idejnog rješenja prigodnog žiga 15. srpnja 2019. godine posvećenog obilježavanju 40. obljetnice smrti sportskog djelatnika i novinara Čedomila Drvenkara.

U oba prigodna žiga POU Vrbovec prikazana je zgrada koja je sagrađena 1931. godine i koja je zapravo jedna od reprezentativnih i prepoznatljivih građevina u Gradu Vrbovcu. POU Vrbovec standardno već uz svoje prigodne žigove tiska 20 prigodnih dopisnica.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime