Došel je došel sveti Martin

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Danas obilježavamo blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda. Ovaj se blagdan slavi u cijeloj Hrvatskoj. Na dan sv. Martina njeguje se tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino, odnosno „krštenje vina“.

Proslava Martinja u Vrbovcu održat će se sutra, 12. studenoga u šatoru na Trgu Petra Zrinskog s početkom u 16 sati. Uz vinskog biskupa i meštra ceremonije moći će se kušati razna prigodna jela našega kraja, domaće vino i uživati u plesnim notama za što će se pobrinuti TS Zlatni vez. U sklopu programa proslave nastupit će i HKUD Petar Zrinski. Za dobru kapljicu pobrinut će se Vrbovečka udruga vinara i vinogradara, a za jelovnik restoran Dioniz.

Osim u Vrbovcu, Martinje možete proslaviti i u gradovima i mjestima diljem županije.

DUGO SELO

Dugo Selo Dan grada slavi uz blagdan Martinja te je tom prigodom organiziran bogat i raznolik program. Tako će u petak, 11. studenog koncert u Gradskoj sportskoj dvorani održati Maja Šuput&Enjoy, dok će Dugoselci i svi njihovi gosti dan kasnije feštati uz nezaboravne hitove bivših Novih fosila. Osim sjajnih koncerata, održat će se Martinski sajam, obred kršenja mošta, kao i 12. Festival pčelarstva Zagrebačke županije. Ulaz na sva događanja je besplatan, a detaljan program pogledajte ovdje.

IVANIĆ-GRAD

Martinje u Moslavini možete proslaviti u niz ugostiteljskih objekata od kojih izdvajamo Gradsku pivnicu Ivanić gdje će se za dobro raspoloženje pobrinuti grupa „Druga dimenzija“. Seoski turizam Kezele također je pripremio bogat martinjski program, a više o tome pogledajte u letku.

JASTREBARSKO

U Jastrebarskom će na Strossmayerovom trgu sva tri dana, od 11. do 13. studenog u periodu od 16 do 22 sata nastupati glazbeni DJ-evi te će biti ponuđena široka gastronomska ponuda hrane i vina.

Također, u nekadašnjoj svetojanskoj kuriji grofa Erdodya – Šumskom dvoru na adresi Ivančići 11a, uz vinskog biskupa i tradicionalnu martinjsku procesiju, za goste od 13 sati pripremaju roštilj i gulaš, a od 15:00 sati pa nadalje nastupaju tamburaški sastavi!

SAMOBOR

Tijekom idućeg vikenda, 12. i 13. studenog u periodu od 12:00 sati na Trgu kod Pošte, martinjski program donosi DJ-a, krštenje mošta, ali i poznate samoborske vinare. Samoborci će uz mlada tek krštena vina, ponajviše nuditi bermet – aromatizirano piće na bazi vina, gorko-slatkog okusa upotpunjeno okusom suhog voća, tradicijom i podrijetlom vezano uz grad Samobor. Kao profinjeni aperitiv tradicionalan je početak slijeda uživanja u hrani, pripremljen po strogo čuvanim receptima obitelji koje ga proizvode.

SVETI IVAN ZELINA

Sv. Ivan Zelina priprema također svojim građanima proslavu blagdana sv. Martina i to u subotu, 12.11. na lokaciji ispred Kurije Omilje u Donjoj Drenovi. Program započinje u 15:00 sati, a možete očekivati ponudu zimskih gastronomskih specijalitetatamburaše, kestenjare, tradicionalno krštenje mošta uz vinskog biskupa, te naravno – vinare.

VELIKA GORICA

Ove godine Etno udruga Kurilovec 12. studenog priprema tradicionalnu proslavu turopoljskog Martinja na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević. U ceremoniji krštenja mošta, koja počinje u 14:00 sati, sudjelovat će brojne udruge i kulturno-umjetnička društva: Plemenita opčina turopoljska, KUD Nova zora iz Donje Lomnice, KUD Mičevec, KUD Slavuji iz Bukevja, VIS Jane, Vinogradarski bend, Udruga vinara i vinogradara GROZD, Udruga uzornih Hrvatskih seoskih žena, a meštar ceremonije bit će svima dobro poznati Ivan Fiolić Fio.

MARIJA GORICA I PUŠĆA

U Mariji Gorici „Ladanjskom raju“  11. i 12. studenog organizirano je druženje uz tradicionalnu martinjsku večeru te prigodni zabavni program pod vodstvom Adama Končića, dok će u petak, 11. studenog u Edukatoriju u Pušći s početkom u 19:00 sati biti upriličena bogata večera uz živu glazbu.

Više o Martinju u Zagrebačkoj županiji saznajte na web-stranici Turističke zajednice Zagrebačke županije.

 

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime