Donosimo odgovore na vaša pitanja!

0
Komunalac add

U suradnji sa Stožerom civilne zaštite Grada Vrbovca donosimo odgovore na 10 najčešćih pitanja naših slušatelja i čitatelja.

  1. Kome prijaviti kršenje mjera socijalnog distanciranja? – Kršenje propisanih mjera prijavljuje se policiji ili Stožeru civilne zaštite Grada Vrbovca na 01/2799-900 ili na informacije@vrbovec.hr
  2. Smiju li građani šetati kućne ljubimce (po javnoj površini, kao što su nogostupi)? – Naravno, ali vodeći brigu o socijalnoj distanci od jednog metra te ne u velikim skupinama ljudi.
  3. Treba li propusnica za kretanje na području Policijske postaje Vrbovec? – Za kretanje unutar svakog grada i općine ne treba propusnica, ali za izlazak iz Vrbovca – treba.
  4. Moramo li u javnosti (dućani, trg, kiosk i sl) nositi maske i rukavice? – Nošenje rukavica i maski nije obavezno, ali se svakako preporučuje kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa.
  5. Mogu li se u Vrbovcu kupiti zaštitne maske? – S vremena na vrijeme ljekarne dobiju zalihe, ali brzo planu, pa bi redovito trebalo kontaktirati lokalne ljekarne. Napominjemo da se pamučne perive maske za višekratnu uporabu ne smiju oglašavati kao zaštitne maske.
  6. Mogu li se građani u vrbovečkom Domu zdravlja testirati na koronavirus COVID-19? – Ne, testiranja za građane s područja Vrbovca obavljaju se u Ivanić Gradu, ali ako sumnjate na zaraze prvi korak je NAZVATI svog liječnika opće prakse, koji će vam objasniti što dalje činiti.
  7. 7. Smije li se ići u šetnju (i gdje), s obzirom na preporuke da se ostane doma, ali i preporuku za boravkom na otvorenom?– Naravno da se smije ići u šetnju, preporuka je da se ljudi kreću, ali odgovorno i uz poštivanje mjera socijalnog distanciranja, odnosno minimalnog razmaka od jednog metra na otvorenom.
  8. Kada je osoba infektivna? Koliko prije simptoma? – Osoba koja oboli od virusa COVID-19 zarazna je od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna i 1-2 dana prije početka bolesti.
  9. Pranje ruku ili dezinfekcija sredstvima? – Pranje ruku vodom i sapunom je zadovoljavajuća mjera zaštite. Dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola su rezerva za slučaj da nemate pristup vodi i sapunu.
  10. Što sve uključuje bliski kontakt? Bliski kontak je:
– Dijeljenje zajedničkog kućanstva s oboljelim ;

– Izravan tjelesni kontakt s oboljelim (npr. rukovanje);

– Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu);

– Kontakt licem u lice s bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta;

– Boravak u zatvorenom prostoru s bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra;

– Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju zaštitne opreme;

– Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane ili na udaljenosti manjoj od jedan metar; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom  putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik.

To znači da ostali kontakti nisu bliski kontakti, te ako je osoba bila u kontaktu koji ovdje nije naveden neće biti u opasnosti za zarazu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime