Donesen proračun Zagrebačke županije za 2021. godinu

0
Komunalac add

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je proračun za 2021. godinu koji iznosi 1.267.039.937,00 kuna i veći je u odnosu na rebalans I. za 7,56 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2021. godinu iznosi 521.397.586,00 kuna i veći je za 12,43 posto u odnosu na Rebalans I. proračuna iz 2020. godine. Proračun je prihvaćen s 35 gasova „za“ i 6 glasova „protiv“.

Proračun je predstavio župan Stjepan Kožić. –Proračun za 2021. godinu je realan, izbalansiran, sadrži razvojnu komponentu, nastavlja kontinuitet započetih projekata, te ujedno predstavlja odgovorno i transparentno financiranje svih ciljanih skupina od poduzetnika, preko kulture i sporta, do udruga civilnog društva – rekao je Kožić.

Najveći iznos Izvornog proračuna odnosno više od 186 milijuna kn namijenjeno je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem će se za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurati 93 milijuna kn. Za Upravni odjel za gospodarstvo i fondove EU planirano je nešto više od 100 milijuna kn. Najveći dio sredstva od oko 50 milijuna kn osiguran je za energetske obnove škola, poduzetnici i iduće godine mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 9 milijuna kn, a za Centar za kompetentnost je planirano 8 milijuna kn.

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje upravljat će s nešto više od 51 milijun kn, pri čemu će se najveći dio sredstva utrošiti na izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova. Osigurana su sredstva za pokriće troškova trijaže u ispostavama Doma zdravlja, a kao i prethodnih godina za svaku novorođenu bebu isplaćivat će se po 1000 kn.

Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planira se više od 24 milijuna kn. Poljoprivrednici mogu računati na bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 6,5 milijuna kuna, 5 milijuna kuna dodjeljivat će se gradovima i općinama za razvoj infrastrukture na ruralnim područjima kao i milijun kn za vrtiće. Novost je projekt vezan uz ekološku poljoprivredu vrijedan 2,2 milijuna kn. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu planira se 38 milijuna kn. U Proračunu za iduću godinu osigurano je više sredstva za vatrogastvo tj. ukupno 4,3 milijuna kn, a sredstva za civilnu zaštitu bit će veća za 67 posto u odnosu na 2020. godinu. Za kulturu se planira gotovo 4 milijuna kn, a za sport 7,1 milijun kn.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime