Donesen Plan razvoja Zagrebačke županije za period 2021.-2027.

0
Foto: Zagrebačka županija
Komunalac add

Županijska skupština Zagrebačke županije usvojila je Plan razvoja Zagrebačke županije za period 2021.-2027. Riječ je o najvažnijem srednjoročnom aktu strateškog planiranja i budućeg razvoja Zagrebačke županije kojim se omogućuje priprema i provedba važnih projekata i mjera s ciljem daljnjeg razvoja.

U planu razvoja istaknuto je devet strateških projekata čija je provedba u nadležnosti Zagrebačke županije. To su: Razvojni projekt Naftalan, Projekt izgradnje i proširenja zdravstvenih kapaciteta u ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije (Samobor i Velika Gorica), Centar za gospodarenje otpadom „Zagreb“, Integrirani prometni sustav za Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Zrakoplovna tehnička škola „Rudolf Perešin“ – izgradnja škole, dvorane i hangara, Centar za razvoj ekološke poljoprivrede, Pametna sela i poljoprivreda, Županijski poduzetnički centar Vrbovec te Interpretacijski centar arheološkog parka Andautonija.

Foto: Zagrebačka županija

Također, u Planu razvoja sadržano je osam strateških projekata čija provedba nije u nadležnosti Zagrebačke županije, a radi se o: projektu izgradnje nove bolničke zgrade SB za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, obilaznici Volavja i Petrovine, gradnji ŽC Zaprešić-Bestovje s izgradnjom mosta preko rijeke Save, obilaznici grada Dugog Sela, novoj cesti Prigorje Brdovečko-Bobovica-Samobor s izgradnjom mosta preko rijeke Save, izgradnji tračničke veze Podsused-Sveta Nedjelja-Samobor-Bregana, Regionalnom centru za razvoj stočarstva Dubrava te izgradnji infrastrukture za širokopojasni pristup internetu.

Usvajanju Plana razvoja prethodio je aktualni sat na kojem su vijećnici najviše pitanja postavili iz sfere prometa. Zanimao ih je plan održavanja i asfaltiranja prometnica po gradovima i općinama tijekom 2022. godine, kada će se obnoviti ceste Vrbovec-Kloštar Ivanić i Vrbovec-Dubrava te kakav je odaziv putnika u javnom prijevozu kojeg Županija od početka ove godine sufinancira. Zanimalo ih je ima li Županija u planu potpore poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu, kakve zdravstvene usluge na teret proračuna Zagrebačke županije njeni stanovnici mogu ostvariti u SB Naftalan, zatim informacije vezane uz nabavu automobila Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije i obnovu njihova prostora u sklopu ispostave Doma zdravlja u Velikoj Gorici, u kojoj je fazi projekt Greenway – biciklistička staza koja prati tok rijeke Save te kada će biti poznati rezultati natječaja za javne potrebe u kulturi. Vijećnike je zanimalo koliko su potresi i pandemija utjecali na dinamiku izdavanja građevinskih dozvola i stanje u građevinarstvu, a iz sfere prosvjete zaimalo ih je je li u planu dogradnja osnovne škole u Kloštru Ivaniću, kakvo je stanje s obnovom škola nakon potresa i je li Županija za njihovu obnovu povukla EU sredstva.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime