Domaćinska škola u Rakovcu

0
Komunalac add

Domaćinska škola u Lovrečini Gradu djelovala je od 1925. do 1940. godine, a pohađale su je djevojke iz obližnjih vrbovečkih sela pod skrbništvom Zemaljske vlade u Zagrebu. Sredinom 1930-ih održava se poljoprivredni domaćinski tečaj Savske banovine za djevojke u Rakovcu gdje im je bila pružena temeljita obuka za vođenje naprednog domaćinstva.

Djevojke su usvajale znanja i vještine iz kulinarstva, spremanje i konzerviranje povrća, voća i mesa, krojenja, šivanja, vezenja, tkanja, zdravstvene higijene, čišćenja stanova i pokućstva, njegovanja stoke, obrađivanja vrta, voćarstva itd. Tako je u razdoblju od 1. siječnja do 1. travnja 1935. voditeljica tečaja bila Danica Telišman. Domaćinski tečaj su pohađale djevojke s područja rakovečke župe.

To je bio progresivni obrazovni proces za žensku populaciju koja se uglavnom nakon četverogodišnje pučke škole nije dalje obrazovala pa je stečeno znanje bilo i više nego korisno za budući bračni život i obiteljske obveze žena domaćica u selu. Pri tome je također potrebno naglasiti da su tečaj pretežito pohađale djevojke iz bogatijih seljačkih obitelji, koje su mogle i podnijeti troškove školovanja. Domaćinska škola za seoske domaćice je doprinosila proširivanju znanja i uzdizanju svijesti kod ženske populacije u razvijanju vlastitih sposobnosti, vještina i umješnosti u prvoj polovici 20. stoljeća.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime