Domaćin ovogodišnjeg Vincekova obitelj Petek

0
Komunalac add

Vrbovečka udruga vinara i vinogradara uz potporu Turističke zajednice Grada Vrbovca i Grada Vrbovca, u subotu 20. siječnja organizira 29. Vincekovo u vrbovečkim goricama. Domaćin ovogodišnje proslave je obitelj Petek, a proslava će se održati u vinogradu Stare gorice.

Direktorica TZ Grada Vrbovca Jasna Benedik istaknula je kako čuvaju tradiciju i dalje pa će se tako i ove godine obilježiti Vincekovo u našem kraju. – Okupljanje će biti od 10 sati u Varoši kod društvenog doma. Od tamo krećemo prema Starim goricama. Dakle u 11 sati će se formirati povorka koja će krenuti prema Starim goricama i oko 12 sati ćemo imati službenu ceremoniju. To je promocija našeg kraja i stoga je želimo podići na još viši nivo te ne dopustiti da se ta tradicija prekine. Pozivam sve da dođu jer će nam kao i uvijek biti zabavno – rekla je Benedik.

Predsjednik Vrbovečke udruge vinara i vinogradara Antun Štanfel, gostujući u našem programu, rekao je tko će sve sudjelovati na ovogodišnjoj proslavi. – U protokolu sudjeluje HKUD Petar Zrinski čiji će članovi ove godine izvesti i samu ceremoniju, Limena glazba i mažoretkinje Vrbovec te članovi Konjogojske udruge Vrbovec. Kao i uvijek, očekujemo veliki odaziv ljudi. Nakon ceremonije bit će domjenak na imanju domaćina uz brojne specijalitete i kvalitetnu kapljicu – naglasio je Štanfel te poželio našim vinogradarima puno uspješniju vinogradarsku godinu od protekle.

Pripreme teku u najboljem redu, a vrhunac će tek zapravo biti sljedećeg tjedna. Svi će gosti biti dobro dočekani. Čast je biti domaćinom ove manifestacije. Zahvaljujem svim sponzorima, Gradu, Turističkoj zajednici i ostalima. Zahvalio bih i župniku Župe Lovrečka Varoš koji nam je ustupio livadu uz moj vinograd i dečkima iz DVD-a Lovrečka Varoš koji će ustupiti vatrogasni dom za pripremu mažoretkinja, folkloraša i slično. Parking je za sve osiguran kod vatrogasnog doma, a klet je udaljena svega dvjestotinjak metara od tog doma. Zaista su svi gosti dobrodošli – poručio je domaćin Ivica Petek.

Podsjetimo, blagdan sv. Vinka poznatiji pod nazivom „Vincekovo“ svake godine krajem siječnja slavi se u čast zaštitniku vinogradara, vinograda i vina, a drevni običaj je da 22. siječnja, na sam blagdan, vinogradar po prvi put ide u pohode svom vinogradu. Reže nekoliko šiba vinove loze, okiti trs domaćim kobasicama i zalije vinom kako bi grožđe što bolje rodilo. Šibe (rozgove) stavlja u vodu u zagrijanu prostoriju iz kojih izrastaju pupovi te na temelju broja pupova procjenjuje kakva će biti rodnost u novoj vinogradarskoj godini.

Više o temi ovogodišnjeg Vincekova u Vrbovcu poslušajte u nedjeljnoj emisiji Za naše selo od 10 sati na 94,5 MHz.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime