Dom zdravlja Vrbovec uvodi pretrage hormona štitnjače FT4 i FT3

0
Komunalac add

U Domu zdravlja Vrbovec proširen je spektar pretraga koje pacijenti mogu obaviti te sada, uz određivanje Tireoidno stimulirajućih hormona (TSH) također je moguće obaviti i pretrage hormona štitnjače slobodnog tiroksina – FT4 i slobodnog trijodtironina – FT3. Navedene pretrage naplaćivat će se svaka po 70 kn. Nalazi će se slati izabranim liječnicima obiteljske medicine, a pacijenti mogu i osobno doći po nalaze u medicinsko biokemijski laboratorij Doma zdravlja Vrbovec petkom između 13 i 14 sati.

Također, u vrbovečkom Domu zdravlja počeli su i s određivanjem IgG antitijela na Covid-19, feritin te omjer albumin/kreatinin u urinu.

Antitijela na Covid-19 u zadnje su vrijeme jako tražena pretraga. Iz Doma zdravlja napominju da pozitivna antitijela uglavnom nisu dovoljna za izdavanje EU Covid-19 potvrda kao što većina pacijenata misli. Ona, bez obzira na eventualnu visoku razinu u krvi, nisu dokaz o preboljenju Covid-19 virusa ako se osoba nikad nije testirala PCR-om i bila službeno navedena kao oboljela od Covida.

U Domu zdravlja određivat će IgG antitijela koja rastu i do nekoliko tjedana nakon infekcije, dok određivanje IgM antitijela koja su znak akutne infekcije (infekcije koja još traje) neće biti moguće obaviti. Pretraga će se naplaćivati 200 kuna.

Pretraga za određivanje feritina naplaćivat će se 80 kuna.

Pretraga omjera urinarnih albumina i kreatinina se ne naplaćuje, odnosno obavlja se uz uputnicu. Uzorak urina pacijenti moraju donijeti od kuće u čašici sa poklopcem, pravilno obilježeno. Bitno je da pacijenti uputnicu donesu sa sobom zajedno sa urinom.

Krv za pretrage PSA i hormona štitnjače nastavlja se vaditi ponedjeljkom i utorkom dok će se urin za određivanje omjera albumin/kreatinin zaprimati četvrtkom i petkom.

Četvrtkom i petkom također će se vaditi i krv za određivanje feritina i IgG antitijela na Covid-19.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime