Dok čeka put u Pariz, Mata Croata izlaže u Zagrebu

0
Komunalac add

Mladi vrbovečki kipar Mate Turić ipak nije u listopadu otputovao u Pariz na prestižni Pariški jesenski salon jer je izložba odgođena zbog pandemije koronavirusa. Poznata manifestacija održava se još od 1903. godine, a na salonu su izlagali brojni velikani umjetnosti poput Paula Cézannea, Henri Matissea, Paula Gauguina i Pabla Picassa. U francusku prijestolnicu magistar kiparstva i profesor likovne kulture Mate Turić najvjerojatnije putuje na proljeće.

Umjetnik je pripremio i katalog na francuskom i engleskom jeziku u kojem predstavlja svoj rad i simboličnu poruku iza kamenih jedara. – Jedrenjaci su asocijacija na nešto lijepo, kroz povijest se smatraju jednim od simbola ljepote, slobode i zajedništva jer da bi pokrenuli jedrenjak cijela posada treba surađivati – rekao je Mata Croata.

Skulptura koja je trebala premijerno biti izložena u Parizu ipak je ovih dana predstavljena domaćoj publici na njegovoj samostalnoj izložbi pod nazivom „Umjetnost jedrenja kroz život“ koja je otvorena u galeriji Gabrijel Jurkić u Zagrebu.

Inače, Mate Turić najviše radi u kamenu, izrađujući rukopisno prepoznatljive skulpture u svom prorezanom stilu. Dobitnik je nagrade Artist On Globe za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj 2015. godine, a godinu kasnije dobio je nagradu Artist On Globe za izložbu godine u Hrvatskoj. Ostvario je preko 40 različitih samostalnih izložbi u kamenu. Izlagao je više puta u Zagrebu, Gradecu, Vrbovcu, Dugom Selu, Sesvetama, Dubrovniku, Beču, a skulpture se mogu pogledati i u umjetnikovom ateljeu u Banovu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime