Dođite na peskovečku gulašijadu

0
Komunalac add

U Peskovcu je sve spremno za 4. peskovečku gulašijadu, manifestaciju gastronomskog, sportskog i zabavnog programa, koja je prerasla u prepoznatljivu društvenu priredbu u Vrbovcu koja će se održati u subotu, 3. rujna. Sve je počelo 2018. godine u sklopu proslave 400. obljetnice novog naseljavanja Peskovca. Naime, Peskovec se prvi puta spominje 1460. godine i spada među najstarija naselja na području Vrbovca, koje su Turci razorili u 16. stoljeću, a Juraj V. Zrinski ponovo naselio 1618. godine.

Mjesni odbor Peskovec, članovi DVD-a Peskovec i žitelji Peskovca ulažu velike napore kako bi ovogodišnja gulašijada te sportska i zabavna događanja bila još bolja od prethodnih. Uređuje se okoliš u središtu Peskovca, oko društvenog doma, nogometnog i dječjeg igrališta te peskovečkog botaničkog parka. Prema tome prvu subotu u rujnu svi putovi vode u Peskovec.

Na gulašijadi se očekuje veliki broj kuharskih ekipa iz Zagreba, Bjelovarsko-bilogorsko, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. Prošle godine su sudjelovale 34 kuharske ekipe. Najbolji u 2021. godini bio je gulaš kuharske ekipe „Veseli Franjo i Ivan“ u sastavu Franjo Jurić i Ivica Felbar iz Velikog Trojstva. Pobjednička ekipa iz 2019. bila je Buda tim iz Vrbovca, dok gulašijada nije bila održana 2020. godine zbog epidemije. Organizatori se nadaju da će ove godine ponovo nastupiti i ženska ekipa Crne pantere iz Dubrave koje su plijenile pozornost po svojim kulinarskim vještinama, ali i svojim atraktivnim izgledom, stasom, glasom i pojavom, koje su u značajnoj mjeri promovirale samu peskovečku manifestaciju. Tada je voditeljica Crnih pantera Slađana Žunić kratko izjavila:”Ovo je naše prvo kulinarsko pojavljivanje u javnosti koje je motivirano primarno kulinarskim umijećem, sportskim izazovima i prijateljskim druženjima.“ Napomenimo, da su prvi pobjednici gulašijade iz 2018. godine bili Peskovčani Matija Delija i Danijel Forgač.

U sklopu gulašijade organizira se 2. nogometni turnir 3×3. Prošle godine prvo mjesto je osvojila momčad HDZ mladeži iz Vrbovca koja je u finalu pobijedila Dinamo iz Peskovcarezultatom 1:0. Za najboljeg igrača turnira bio je proglašen Mihael Krvarić iz momčadi HDZmladež, a najbolji strijelac bio je Danijel Kuzmek iz ekipe Vrhovec. U pucanju sedmeraca od35 izvođača najbolji je bio Mihael Krvarić. Futsal 3×3 se smatra se najbrže rastućim oblikomnogometa i doživljava procvat u cijelom svijetu, a ta vrsta turnira natjecaeljskog karaktera se jedino održava u Peskovcu. Organizatori očekuju da će se na turniru okupiti majstori malog nogometa ne samo iz Vrbovca nego i iz susjednih općina i gradova. Za pobjedničke ekipe, organizatori supripremili novčane nagrade i pehare.

U okviru dječje olimpijade očekuju se uzbudljiva natjecanja najmlađih u raznim sportskim disciplinama okretnosti, hitrosti, preciznosti i brzine. Organizatori svake godine novim inovativnim igrama doprinose i na atraktivnostima natjecanja dječje olimpijade. Ovo natjecanje spada u sportski program manifestacije koji usmjerava mladež prema sportu, potiče uspostavu prijateljstava te razvija socijalni dijalog i druženje. Za sve sudionike dječje olimpijade su pripremljene medalje.

Uz razne vrste pića, uz gulaš nude se i drugi gastronomski specijaliteti od odojka s ražnja, neizostavnih ćevapa, kobasica i kotleta pa do fritula i ostalih slastica i đakonija. U zabavnom dijelu za veselu i nezaboravnu atmosferu pobrinut će se glazbeni sastav Alibi.

I stoga Peskovec te zove u okružje i ozračje svoje. Tu žive Peskovčanke i Peskovčani koji su poznati po svojoj gostoljubivosti, druželjubivosti i dobronamjernosti jer te uvijek rad vinčekom i gulašom ponude.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime