Dodijeljene nagrade za najbolju “GORKU” priču

0
Komunalac add

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada sudionicima književnog natječaja za najbolju „Gorku“ priču održana je danas u Narodnoj knjižnici Vrbovec. Ove je godine knjižnica po prvi put organizirala program „Književni dani Marije Jurić Zagorke“ u sklopu kojeg je bio raspisan natječaj za kratku priču. Idejna začetnica ovog projekta je Irena Skopljak Barić, a sponzor natječaja BADEL.

Na natječaj je pristigla čak 201 priča, a žiri u sastavu Darija Žilić, Ivan Jozić i Miroslav Mićanović odabrao je 14 finalista koji su prisustvovali današnjem proglašenju pobjednika. Prvo mjesto na natječaju za najbolju „Gorku“ priču osvojio je Dalen Belić s pričom „Posljednja polka u Rijeci“. Drugo mjesto pripalo je Nataši Možgon s pričom „Stolica“, a treće mjesto podijelili su Dino Pešut s pričom „Don Juan“ i Alena Begić s pričom „Stojana“.

Knjižničarka Mateja Hrgovan zahvalila je žiriju i sudionicima. – Zahvaljujem Ireni na velikoj pomoći oko organizacije, zahvaljujem svima na sudjelovanju, a posebno finalistima koji su danas ovdje s nama. Također zahvaljujem Gradu Vrbovcu koji nas je financijski podržao te Valeriji Jakuš koja je osmislila vizualni identitet programa – istaknula je.

Natječaj je bio raspisan prema ideji Irene Skopljak Barić, inače profesorice hrvatskoga i ruskog jezika i književnosti, koja i sama piše. – Nadam se da će ovaj natječaj postati tradicionalan. Moj zadatak na ovom natječaju bio je zaprimati priče natjecatelja i pripremati ih za žiri koji je to odradio vrijedno, transparentno i objektivno. Stigao je zbilja veliki broj priča, što je za prvi put fenomenalno. Iznimno mi je drago što je natječaj poprimio i međunarodni karakter, dobili smo priče iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Italije i Njemačke – naglasila je Skopljak Barić. Priče svih četrnaest odabranih finalista objavljene su na stranici Narodne knjižnice Vrbovec.

Članovi žirija čestitali su nagrađenim autorima i svim ostalim sudionicima natječaja. – Vrijednost ovog natječaja čine i one priče koje nisu ušle u uži izbor i koje nisu nagrađene. Glavnina priča je kvalitetna i lijepo pisana. I one priče koje nisu dobile mogući prostor za pohvalu, nisu bile naivne niti amaterske nego su pokazivale, ako ništa drugo, iznimno visok stupanj autora koji su u njima sudjelovali. Nadam se da će ovaj natječaj biti tradicionalan te da će i sljedeće godine dobiti veliki broj priča – rekao je Miroslav Mićanović.

Darija Žilić naglasila je da su pristigle priče bile i pismene i zanimljive. – Na kraju su se izdvojile one priče koje su povezale pismenost i obrat, dakle nešto neočekivano ili teme koje možda odskaču. To je posebno vidljivo u pobjedničkoj priči za koju možemo reći da ulazi ispod površine te na neki način predstavlja svu stvarnost kroz koju sada prolazimo – istaknula je Žilić.

U sklopu Književnih dana Marije Jurić Zagorke, osim natječaja za kratku priču, u vrbovečkoj se knjižnici održavaju i različite literarne, novinarske i likovne radionice za djecu i mlade.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime