“Dobra energija” dolazi u Vrbovec

0
Komunalac add

Grad Vrbovec je jedan od deset hrvatskih gradova koji će biti stanica prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom Vrbovec postaje pionir energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

Građani nas mogu posjetiti 08.09.2020. od 9h na lokaciji na Trgu Petra Zrinskog na našem promotivnom štandu i informirati se kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima -izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima turneje.

Drago mi je da se suradanja sa Zelenom energetskom zadrugom nastavlja, poručuje gradonačelnik Denis Kralj. – Grad Vrbovec planira realizaciju projekta Vrbovečki sunčani krovovi, napravljen po uzoru na sličan projekt u Križevcima. Riječ je o postavljanju sunčanih elektrana na krovove javnih zgrada. Ono po čemu se ovaj projekt razlikuje od ostalih je uključivanje građana u realizaciju projekta. Postavljanje same elektrane na krovove financirati će građani po principu crowdfundinga (društveno financiranje). Za crowdfunding model odlučili smo se kako bismo povećali ekološku svijest građana. Grad bi elektrane mogao sam isfinancirati, ali na ovaj način vezat ćemo građane uz zelenu priču i pokazati im da se ulaganje u zelenu energiju isplati – pojasnio je Kralj.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija:https://www.zez.coop/turneja-dobra-energija/.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime