Do energetske obnove kuće u tri jednostavna koraka

0
Komunalac add

M.K.

Fond za zaštitu okoliša za tekuću je godinu pripremio  36 javnih poziva i natječaja. Radi se o projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, za čije je sufinanciranje osigurano preko 600 milijuna kuna. Građani, tvrtke, obrtnici, gradovi, općine, županije i drugi korisnici, za njihovu provedbu mogu dobiti od 40 do 80 posto bespovratnih sredstava.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i načelnica sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica jučer su posjetili Vrbovec kako bi, na javnoj tribini Kako  do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, zainteresiranim građanima pobliže predstavili projekte energetske obnove.

Projekt koji je privukao najveći interes javnosti svakako je energetska obnova obiteljskih kuća, gdje će Fond sufinancirati zamjenu vanjske stolarije, toplinsku zaštitu vanjske ovojnice  i zamjenu sustava grijanja sustavima s kondenzacijskim plinskim kotlovima. Od obnovljivih izvora energije u planu je sufinanciranje sunčanih kolektora, kotlova na biomasu te dizalica topline. Sve mjere trebaju zadovoljavati tehničke kriterije koji će biti objavljeni uz Javni poziv. Jedna kuća će se moći prijaviti za sufinanciranje više mjera, a maksimalan iznos poticaja će biti definiran za svaku pojedinu mjeru.

Osim 30 do 60 posto ušteda na režijama do kojih dolazi energetskom obnovom, te povoljnih utjecaja na okoliš, građane bi od ove godine mogao privući i znatno pojednostavljeni postupak prijave.

  • Još prošle godine postojala je mogućnost da se iskoristi poticaj za energetsku obnovu obiteljske kuće. No što se dogodilo u Hrvatskoj?  Program se oslanjao na  provedbu putem općine, grada i županije, koji su se trebali javiti na natječaj Fonda i nakon toga raspisati natječaj za građane na svom području. Od 555 općina i gradova u Hrvatskoj samo 180 ih se javilo, što znači da 2/3 građana nije moglo iskoristiti poticaj. Odlučili smo to promijeniti i to na vrlo jednostavan način. Ukidamo kompleksnu dokumentaciju, izradu dokumenata koji su koštali od 5 do 7 tisuća kuna, te uvodimo postupak od tri koraka,  istaknuo je ministar Zmajlović.

Kako bi se uspješno prijavili za projekt građani od ove godine prvo moraju uputiti zahtjev energetskom certifikatoru za inicijalni pregled kuće. Popis ovlaštenih certifikatora bit će objavljen na stranici Fonda, koji će ujedno u potpunosti snositi trošak pregleda. Inicijalnim pregledom utvrđuje se odgovara li kuća zahtjevima programa, te ima li svu potrebnu dokumentaciju, nakon čega se kreće u  izradu prvog energetskog pregleda.  Završni korak je prijava kod Fonda, kojoj su uz ostalu dokumentaciju definiranu Javnim pozivom priloženi i Izvješće o energetskom pregledu te ponuda izvođača.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime