Deveti vrbovečki prigodni žig povodom Dana planeta Zemlje

0
Komunalac add

I ove godine Pučko otvoreno učilište Vrbovec tradicionalno na filatelistički način obilježava Dan planeta Zemlje. Vrbovečko filatelističko obilježavanje Dana planeta Zemlje od 2014. godine predstavlja jedinstveni filatelistički projekt u Republici Hrvatskoj koji je promidžbeno usmjeren na zaštitu plavog planeta i kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. U ovogodišnjem idejnom rješenju prigodnog žiga nalazi se gljiva rudnjača koja je dobro poznata i cijenjena kao ukusna gljiva. Na međunarodni Dan planeta Zemlje 22. travnja 2022. godine iz poštanskog ureda Vrbovec otputovati će mnoga pisma i druge poštanske pošiljke s tim prigodnim žigom kojim se poziva na sveopću zaštitu našeg planeta.

Rudnjača ili poljska pečurka (Agaricus campester) je vrsta jestive gljive iz porodice pečurki (Agaricaceae) koja je rasprostranjena širom svijeta. Staništa su travnjaci, livade, polja, vrtovi i voćnjaci, od nizinskog do planinskog područja. Klobuk je bijel do svijetlosmeđ, mesnat, u početku polukuglast, a kasnije plosnat i širok 5 – 12 cm. Stručak je bijeli, mesnat, pun i valjkastog oblika visine 3 – 8 cm. Meso je čvrsto, debelo, bijelo, ugodnog okusa i mirisa.

Do sada su u poštanskom uredu Vrbovec bili u uporabi sljedeći prigodni žigovi Dana planeta Zemlje: 2014. bijela vrba (Salix alba), 2015. bijela roda (Ciconia ciconia), 2016. obična kockavica (Fritillaria meleagris), 2017. sljepić (Angus fragilis), 2018. lisičica (Canharellus cibarius), 2019. gavez (Sympytum afficinale), 2020. lastin rep (Papilio machaon) i 2021. breza (Betula pendula) koje je dizajnirao Stjepan Zdenko Brezarić.

Rijetka su izdanja u hrvatskoj filateliji koja se odnose na Dan planeta Zemlje. Međutim, iz Vrbovca se godinama na filatelistički način doprinosi jačanju svijesti o sveopćoj zaštiti klime, okoliša, bioraznolikosti i prirodnih bogatstava. Stoga ovaj filatelistički projekt prije svega ima edukativni smisao jer se na višegodišnji način konstantno djeluje na učvršćivanju ekološke svijesti i kod svih građana Vrbovca na zaštiti naše i jedine Zemlje. Svakim novim vrbovečkim žigom koji je posvećen Danu planeta Zemlje i sam Grad Vrbovec se promovira kao zeleni grad sa puno zelenih površina koje su od velikog ekološkog, društvenog i okolišnog značaja.

POU Vrbovec tradicionalno svake godine tiska mali broj prigodnih omotnica, svega 15 komada, koje zbog rijetkosti svake godine izazivaju sve veće zanimanje i iz međunarodnih kolekcionarskih i filatelističkih krugova. I ovo prigodno izdanje je prije svega zanimljivo sakupljačima koji su fokusirani na svijet gljiva, ali i svim zaljubljenicima u prirodu, kolekcionarima koji su vezani uz vrbovečki kraj, ali i uz Zagrebačku županiju.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime