Deseta obljetnica smrti svestranog sportskog djelatnika i nogometnog suca Slavka Madžara

0
Komunalac add

Donji Jelovac, Bosna i Hercegovina, 20. IV. 1936. – Vrbovec, 2. IV. 2011.

Prije deset godina preminuo je svestrani sportski djelatnik Slavko Madžar, koji je ipak najveći i neizbrisiv trag ostavio u razvoju nogometa ne samo na području Vrbovca, nego i Bjelovara i Zagrebačke županije, ali i u jugoslavenskim okvirima kao nogometni sudac.

Sportom se zarana počeo baviti 1947. igrajući za pionirsku nogometnu momčad Budućnost iz Srpske Crnje, općina Nova Crnja, Vojvodina. Iza toga počeo je trenirati boks te sudjelovao kao natjecatelj Banatske lige godinu dana. Dolaskom u službu u Zadar učlanio se u Odbojkaški klub Sloga u kojoj je aktivni igrač. U Zadru je upoznao Pavicu Perić iz Sinja s kojom je kasnije sklopio brak. Kći Darija rođena je 1959. u Zadru. Promjene prebivališta obitelji Madžar bile su uvjetovane dekretskim premještanjem učiteljice Pavice na rad po hrvatskim osnovnim školama. Slavko kao mladi čovjek, koji je volio sport u novom mjestu prebivališta, je inicijator osnivanja Nogometnog kluba Mladost iz Kule kod Slavonske Požege.

Po doseljenju obitelji Madžar u Gradec 1960. rodio se i sin Denis 1963. u Zagrebu. Slavko se aktivno uključuje u sportski život Gradeca i općine Vrbovec. Jedan je od inicijatora osnivanja SOFK-e Vrbovec zajedno sa Dragutinom Bertekom, Lovrom Pavešićem i Ivanom Zukanovićem. U Gradecu se ubrzo aktivno uključuje u rad Sportskog društva Slobode. Početkom 1960-tih godina bio je trener NK Slobode. Uključio se u rad Općinskog odbora za rekreaciju i fizičku kulturu Partizan koji je bio osnovan 1964. s ciljem organiziranja sportske rekreacije i raznih sportska natjecanja na nivou općine Vrbovec.

Jedan je od inicijatora osnivanja sudačke organizacije na području općine Vrbovec, kojoj je bio prvi predsjednik od 1968. do 1979. Obnašao je i dužnost predsjednika organizacije bjelovarskih sudaca. Aktivno sudjeluje 1973. kao član inicijativnog odbora za osnivanje Nogometnog saveza općine Vrbovec koji je oformljen 1974.

Postao je prvi vrbovečki sudac sa saveznim rangom i prvi koji je sudio u 1. jugoslavenskoj nogometnoj ligi. Kao sudac ostao je u sjećanju kao autoritativan, principijelan i dosljedan djelitelj pravde na nogometnim terenima, ali i u promicanju sportske kulture. Fanatično je svakodnevno radio na stručnom usavršavanju i u praćenju promjena pravila nogometne igre koje donosi Međunarodni nogometni savez BOARD. Tijekom 16 aktivnih godina sudio je čak 1572 utakmice.

Nakon završetka sudačke karijere 1984. posvetio se kao savezni sudački instruktor – kontrolor u educiranju novih naraštaja vrbovečkih sudaca i obnašanju delegatske dužnosti na nivou NS Vrbovec, a kasnije i NS Zagrebačke županije.

Bio je među prvima u Hrvatskoj koji se zalagao za mentorski rad s mladim sucima. U sudačkim počecima educirao je brojne nogometne suce, kao primjerice i poznate hrvatske i međunarodne suce Draženka Kovačića iz Križevaca i Željka Novosela iz Vrbovca. Bio je član mnogih sportskih komisija u kojima je aktivno sudjelovao u razvoju nogometnog sporta. Za svoj sportski doprinos primio je mnoge nagrade od NS Vrbovec, NS Bjelovar i NS Zagrebačke županije. Pred kraj sportske karijere od 2006. do 2008. bio je tajnik u veteranima NK Vrbovec. Mirovinu je doživio kao zdravstveni tehničar u Domu zdravlja Vrbovec.

Tri naraštaja obitelji Madžar aktivno doprinose u razvoju nogometnog sporta u vrbovečkom kraju. Sin Denis je u seniorski nogomet ušao kao junior križevačkog Čelika. Pripadao je zlatnoj generaciji NK PIK Vrbovec, koji je bio prvak Zagrebačke nogometne zone 1983./84., Zagrebačke nogometne regije – jug 1987./88. i 3. HNL 1992./93., osvajač kupa NSO Vrbovec 1984., 1985., 1986. i 1987. te prvak s gradečkom Slobodom u 1. ŽNL Istok 1995./96. Igrao je i za Dugo Selo, Graničar iz Tučenika i Peskovec. Obnašao je funkciju sportskog direktora i voditelja NŠ Vrbovec, dugogodišnji trener u NK Vrbovcu, ŽNK Vrbovec, Slobodi, Graničaru i Zelini. Iako je položio sudački ispit nije ga put odveo u tom pravcu, nego se odlučio za rad u okružju nogometnih delegata. Unuk Elvis Madžar je trenirao u NŠ Vrbovec i potom se otisnuo djedovim putem prema nogometnim sucima. Drugi unuk Leonardo je također bio polaznik NŠ Vrbovec, a sada je igrač Rakovca. Zet Danko Uroić je bio vratar križevačkog Čelika, a onda se ubrzo kao mladi sportaš odlučio za poziv nogometnog suca. U svojoj bogatoj sudačkoj karijeri bio je sudac 2. HNL-a, predsjednik organizacije vrbovečkih sudaca i sudaca Zagrebačke županije, dopredsjednik sudaca Hrvatske i član raznih komisija. Delegat i kontrolor na 2. HNL-u. Unuka Paula Uroić je igrala nogomet za ŽNK Vrbovec.

Slavko Madžar spada u uski krug sportskih djelatnika/nogometnih sudaca koji su se iz vrbovečkog nogometnog sporta uspjeli probiti na jugoslavensku nogometnu scenu. Po svojoj sportskoj ostavštini ime Slavka Madžara neupitno spada u nogometne velikane Grada Vrbovca i Općine Gradec.

Zdenko Brezarić

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime