Denis Kralj: “Godina pred nama bit će godina gradnje”

0
Komunalac add

Kraj godine prigoda je za analizu i preglede događaja koji su obilježili 2019. godinu. Koji je za vas bio najznačajniji događaj u protekloj godini u našem gradu?

Kao i prošle godine najznačajniji događaji događaju se krajem prosinca. Lani smo dobili odluku da nam se dodjeljuje 7,4 milijuna kuna za gradnju novog vrtića u Jugu, a danas je napokon potpisan i ugovor o gradnji. Rok za dovršetak gradnje je godinu dana te se nadam da će se izvođač i pridržavati tok roka.

Najveći završeni kapitalni projekt u 2019. je nogostup u Gradečkoj ulici koji je koštao 4 milijuna kuna, završen je i nogostup u De Piennesovoj ulici (spoj s Kolodvorskom).

Posebno sam ponosan na program potpora gospodarstvenicima i poljoprivrednicima. Od početne tri mjere za gospodarstvenike iz 2018. godine ove smo godine uveli dodatne četiri mjere, a u 2020. godini uvodimo i dodatnu mjeru pomoći pri zapošljavanju kod malih i srednjih poduzetnika. Kod potpora u poljoprivredi isto imamo konstantan rast mjera. Krenuli smo s tri mjere, u 2019. godini uveli dodatne dvije, a sljedeće godine uvodimo nove mjere – potpore za sadnju sadnica i vinove loze, potpore za pisanje EU projekata za poljoprivrednike, a u planu je i sufinanciranje troškove izobrazbe održive upotrebe pesticida svim građanima.

Tu su naravno i socijalni programi koji osiguravaju veću kvalitetu života naših sugrađana. Drugu godinu zaredom našim umirovljenicima smo isplatili božićnice s tim da smo povećali iznos za umirovljenike s najnižim penzijama. Grad i dalje isplaćuje čak 40 studentskih i 20 srednjoškolskih stipendija. Program sufinanciranja logopeda se provodi već skoro dvije i pol godine, sufinanciramo T2 tim hitne medicinske pomoći, te će svi vrbovečki osnovnoškolci dobiti besplatne udžbenike i radne bilježnice.

Kulturne i gospodarske udruge su ove godine dobile više sredstava. Više novaca su među ostalim dobili ‘limenjaci i mažoretkinje’, HKUD Petar Zrinski, ali i pčelari, vinari i konjari.

Naše turističke manifestacije u 2019. godini bile su bolje nego ikad. ‘Kaj su jeli naši stari’ smo zbilja podigli na jednu sasvim novu razinu. Naravnu tu je i Advent u sklopu kojeg po prvi put u Vrbovcu imamo klizalište. Advent još traje, ali po svim pokazateljima jasno je da će nadmašiti prošlogodišnji.

Komunalac Vrbovec, od firme gubitaša gdje su se zapošljavali stranački podobnici, pretvoren je u stabilnu firmu koja se razvija, kupuje nove strojeve i podiže standard Vrbovca i Vrbovčana.

Za kraj ostavljam Nerezine. Čini mi se suvišno i naglašavati da je ovogodišnja sezona bila bolja od lanjske, a opet mislim da je to potrebno. Ako se podsjetimo još prije tri godine naše je odmaralište zjapilo prazno. Ova gradska vlast je i to promijenila. Naša firma Gradski objekti Vrbovec osim što uspješno vodi Nerezine danas upravlja i klizalištem, ali i stadionom.

Proračun Grada Vrbovca usvojen je početkom prosinca i time je potvrđeno što će se raditi u sljedećoj godini. Koji biste projekt izdvojili?

Godina pred nama bit će godina gradnje u Vrbovcu. Dvije i pol godine pripremali smo projekte, provodili javne nabave. Sad je napokon vrijeme da pokažemo kaj smo sve radili ovo vrijeme.

Gradit će se vrtić u Jugu vrijedan 12,3 milijuna kuna te ćemo u vrtić preurediti dom u Luki. Novi vrtić u Jugu imat će pet skupina djece, dok će se u Luki urediti prostor za dodatne tri skupine. Imali smo tu dosta pehova oko trajanja javne nabave pa zato gradnja nije počela već ove godine. Nadam se da novih zastoja neće biti.

Kad su u pitanja ulaganja u djecu moramo spomenuti kako smo ove godine uredili čak 9 dječjih igrališta, a jednak broj uredit će se i sljedeće godine.

U 2020. gradit će se i nogostupi. U Čerkezovoj ulici i u Naselju Stjepana Radića, na ulazu u Zleninsku ulicu, a projektirat će se u Banovu. Plan za 2021. godinu je gradnja nogostupa u Savskoj cesti i donjim Celinama.

Gradnja novih parkirališta u centru je već krenula i nastavit će se u sljedećoj godini. Nadam se da će ta gradnja dobrim dijelom riješiti problem nedostatka parkirnih mjesta, posebno uz Dom zdravlja gdje treba olakšati pristup našim najugroženijim građanima. Tom gradnjom izgubit ćemo nešto malo zelenih površina u centru grada, ali mislim da mi nismo ni Zagreb ni New York. U našem malom gradu ima još dovoljno zelenila na udaljenosti od 100 metara od trga na koju god stranu krenuli.

U 2020. godini završit će i energetska obnova stadiona, a nadam se da će biti raspisani novi natječaji na koje planiramo prijaviti zgradu ‘starog suda’ i zgradu Likovne galerije.

Najveći projekt gradnje koji kreće sljedeće godine je gradnja novog vodovoda u sklopu projekta RVS Zagreb Istok. U sljedeće tri godine vodu će dobiti sva sela u našem gradu.

Naravno tu su i stalna asfaltiranja cesta u našem gradu. Nekad se asfaltiralo samo prije izbora, mi smo evo već dvije godine zaredom asfaltiramo godišnje skoro desetak ulica, a isto planiramo i sljedeće godine.

Kako zamišljate idealnu 2020. godinu?

– Idealno bi bilo da se sve ovo što sam do sad u intervjuu nabrojio ostvari. Znači da nema više kašnjenja s javnom nabavom, izvođenjem radova ni s projektiranjem.

Također ostali smo dužni Vrbovčanima jednu stvar, a to je aktiviranje naše poduzetničke zone. Kao što sam rekao i prilikom kupnje zemljišta u zoni Poduzetnik. Radi se o dugoročnom ulaganju. Nešto što premašuje sitne političke interese i što nije orijentirano samo na jedan mandat. Najvažnije je da zemlju imamo i da smo napokon u poziciji da možemo pregovarati s ulagačima. To je temelj i sve kreće od te točke. Onaj tko tvrdi da nismo uspješni u tom području i da smo trebali i tu već ostvariti razna čuda je jednostavno zloban i skuplja jeftine političke bodove.

Možda ne naglašavam dovoljno često, ali svi ovi projekti koje sam nabrojao rezultat su timskog rada većine zaposlenika Grada Vrbovca, mojih zamjenika i većine u Gradskom vijeću. Zahvaljujem mojim vijećnicima iz SDP-a, vijećnicima Laburista i HSS-a te nezavisnim vijećnicima Stjepanu Tvoriću, Darku Dananiću i Hrvoju Herčeku.

Sve dobro što se događa u Vrbovcu rezultat je rada svih nas.

Za kraj svim Vrbovčankama i Vrbovčanima želim sretan Božić te sretnu i uspješnu novu 2020. godinu. Neka nam se ostvare sve želje, kako privatne tako i poslovne.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime