Dani medijske pismenosti 2019. održani i u Vrbovcu

0
Komunalac add

U suradnji Agencije za elektroničke medije, UNICEFA i brojnih partnera, tijekom travnja su održani drugi Dani medijske pismenosti. Sudjelovalo je više od 16 tisuća osoba, od čega 13 tisuća djece i mladih iz cijele Hrvatske. U 90 gradova i mjesta diljem Hrvatske, uključujući i Vrbovec, održana su čak 273 događanja na kojima su se razvijale vještine kritičkog promišljanja, razgovaralo o poštovanju sebe i drugih u medijima, toleranciji i ostalim temama medijske pismenosti.

Povodom obilježavanja Dana medijske pismenosti u Narodnoj knjižnici Vrbovec, u travnju je održano predavanje pod nazivom „Djeca i njihovo (digitalno) djetinjstvo“. Predavanje je održala odgojiteljica dječjeg vrtića Vrbovec Kristina Ljubić Nežić, a tema je bila utjecaj medija na dijete u ranoj i predškolskoj dobi.

Posjetitelji su imali priliku upoznati tehnike koje se koriste u oblikovanju medijskih sadržaja za djecu ovisno o dobi i specifičnim vrstama sadržaja koji su dostupni današnjem djetetu. Također, roditelji su dobili i informacije za moguće načine prevencije i zaštite djece od prekomjerne upotrebe medijskih sadržaja, kao i moguće načine za upotrebu medija u odgojno-obrazovne svrhe i razvoj dječjih potencijala.

Kroz program „Djeca upoznaju medije” gotovo tisuću učenika iz 92 osnovne i srednje škole dobilo je priliku posjetiti medijske kuće u Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli, Zadru i Zagrebu, gdje su se upoznali s procesom nastanka vijesti i funkcioniranjem medijskih kuća. Kroz radionice, koje su održavali urednici i novinari, učenici su dobili priliku birati teme i stvarati vijesti i medijske sadržaje te kroz osobno iskustvo i praktičan rad razvijati svoju medijsku pismenost.

Dani medijske pismenosti održali su se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime