Današnje Vincekovo kod Sohore u Žuncima

0
Komunalac add

Brdo u Žuncima danas je preplavilo mnoštvo ljudi dobre volje. Održana je proslava vinogradarskog blagdana sv. Vinka. Običaj obilježavanja Vincekova dokazao se tako kao jedna među najvećim manifestacijama Vrbovca.

Kod domaćina, obitelji Zlatka i Zdravka Sohore, okupilo se veliko mnoštvo posjetitelja – domaćih vinogradara, predstavnika vinogradarskih udruga iz Šibenika, Križevaca, Ivanić Grada i „Zagrebačkog vinogorja“ i ostalog svijeta. Naravno, niti današnja fešta nije prošla bez udruga žena, koje su pripremile razne kiflice, dizane kolače, čvarkuše i druge delicije.

Okupljene su na početku pozdravili predsjednik Udruge vinogradara Vrbovec Antun Štanfel i gradonačelnik Denis Kralj. Nije propustio izraziti zadovoljstvo i ovom vrbovečkom manifestacijom, kao i dodatnim mjerama kojima Grad nastoji pomoći daljnjem razvoju vinogradarstva na svom području.

Prema drevnom narodnom običaju, potom je prve grančice vinove loze u svom vinogradu ceremonijalno odrezao domaćin Zlatko Sohora, trs okitio domaćim kobasicama i zalio starim vinom – da bi dobro rodilo, a da to i uspije zazvan je i zaštitnik vinogradara sv. Vinko.

Ceremonijal, kojim i počinje nova vinogradarska godina, vodili su meštri Božidar Butigan i Slavko Povrlišek, uz asistenciju folkloraša „Petra Zrinskog“, Limene glazbe s mažoretkinjama i naravno“ uz TS Svita.

Uz zvuke tambure i u dobrom raspoloženju, više od 400 sudionika današnjeg vrbovečkog Vincekova kod Sohore, zdušno je prionulo jelu. A domaćin se pobrinuo da ga ne nedostaje: grah, fileki, paprikaš od jelena-lopatara (uzgojenog u vlastitom „gateru“) i naravno, pečene kobasice i špek na šibi uz otvorenu vatru. Sve se obilno zalijevalo dobrim domaćim vinom.

Današnje Vincekovo marljivo su bilježile i kamere HTV-a, što će se zasigurno naći u priči o Vrbovcu i njegovim običajima u sklopu emisije Lijepom našom, koja se upravo u našem gradu snima u utorak.

Pogledajte veliku galeriju slika.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime