Danas slavimo Martinje

0
Prošlogodišnja proslava Martinja u Vinskom domu
Komunalac add

Danas se slavi Martinje ili blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinogradara. Na Martinje se već stoljećima održava tradicionalna ceremonija krštenja mošta u mlado vino uz već uobičajeno bogat stol.

Slavljenje sv. Martina biskupa, Martinje upisano je u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine. Martinje je postalo kulturno dobro zahvaljujući Kulturnom centru sv. Martin – Hrvatska i Gradu Dugo Selo kao predlagateljima, a nositelji su hrvatska mjesta i gradovi članovi Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska.

Prošlogodišnja ceremonija krštenja mošta u Vinskom domu

Tko je bio sv. Martin

Sveti Martin se slavi se u čast rimskog viteza iz pokrajine Savarije, u današnjoj Mađarskoj, koji je bio poznat kao blag i milosrdan čovjek. Završio je vojnu službu, no zaredio se i godinama djelovao u samostanu u Galiji, u Poitiersu, nakon čega je izabran za biskupa Toursa. Posvećen je 370. godine. Pokopan je 11. studenog 397 godine, što je dan koji se slabi kao njegov spomendan.Legenda kaže da je bio veliki ljubitelj vina te vinogradar, što ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta.

Ograničiti druženja po kletima

Zbog epidemiološke situacije ove ćemo godine Martinje obilježiti bez velikih martinjskih fešti, kakvu je inače svake godine organizirala i Vrbovečka udruga vinogradara i vinara. No bez sumnje građani će blagdan sv. Martina obilježiti na privatnim proslavama po kletima. Iz Stožera pak poručuju da su privatna druženja najveći izvori zaraze te da bi ih svakako trebalo ograničiti.

Proslava Martinja 2019. u organizaciji Vrbovečke udruge vinogradara i vinara

Pojačane mjere u dane Martinja

Na Martinje se nažalost očekuje i povećan broj alkoholiziranih sudionika u prometu, pa policija danas provodi svoju uobičajenu akciju pojačanog nadzora prometa “Pojačane mjere u dane Martinja”.

Iz Policijske postaje Vrbovec vozače mole da poštuju prometne propise te savjetuju da ne sjedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime