Danas obilježavamo Međunarodni dan žena

0
Foto: Pixabay
Komunalac add

Danas se obilježava Međunarodni dan žena. Osim pokazivanja ljubavi, poštovanja i razumijevanja ženama, svrha tog dana je proslava njihovih ekonomskih, političkih i društvenih postignuća.

Međunarodni dan žena koji se obilježava kao podsjetnik na prosvjed tekstilnih radnica u New Yorku 1857. i ove godine će biti dočekan u znaku osvještavanja rodne ravnopravnosti i svakodnevne rodno utemeljene nepravde koja je i dalje prisutna kako u privatnom životu tako i na radnom mjestu.

Sve je počelo u vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije kada su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku.

Idućih godina, na isti datum, demonstracije su se nastavile. Jedna od njih ostala je zabilježena u povijesti kao jedna od najutjecajnijih, a to je bilo 1908. godine kada je 15 tisuća žena marširalo kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Nakon međunarodnih dogovora utvrđeno je da se taj dan u svijetu slavi 8. marta.

Iako je hrvatsko društvo napredovalo u osvještavanju rodne ravnopravnosti i unaprjeđenju zakonodavstva, svakodnevne rodno utemeljene nepravde od rada i zapošljavanja do nasilja su i dalje značajno prisutne, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić – prenosi HRT.

Dodaje kako statistički podaci i svakodnevni realitet ukazuju na činjenicu da u Hrvatskoj žene i muškarci nemaju jednaka prava i mogućnosti u svim područjima života pri čemu je rodna diskriminacija široko prisutna, uz učestalo nasilje te brojne stereotipe i predrasude.

Tako je primjerice Ženska mreža Hrvatske nedavno iznijela zabrinjavajući podatak da je lani ubijeno devet žena, a u posljednjih 20 godina 400 ih lišeno života.

Četrdesetak ženskih udruga i organizacija danas će na zagrebačkom Markovu trgu održati akciju Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja te predati zahtjeve Vladi za hitno rješavanje tog problema.

Pozivaju se na posljednje istraživanje Agencije EU-a a za temeljna prava prema kojem je do 75 posto žena u Europskoj uniji u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživjelo seksualno uznemiravanje.

Ove godine će se održati i tradicionalni noćni marševi u Zagrebu, Šibeniku, Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu kao i niz drugih manifestacija diljem zemlje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime